Mainos

Palin vs. Biden: Molemmat ylittivät odotukset

Kuva: EPA

Ne, jotka odottivat Yhdysvaltain varapresidenttiehdokkaiden ainoasta väittelystä möläytysten ja mokien kavalkadia, joutuivat pettymään. Niin demokraattien Joe Biden kuin republikaanien Sarah Palin esiintyivät odotuksia paremmin. Molemmat saattoivatkin astella St.Louisissa lavalta tyytyväisinä.

Sekä Biden että Palin olivat viettäneet väittelyä edeltävän viikon ”harjoitusleireillä” eivätkä opit menneet hukkaan. Katseet ja odotukset kohdistuivat ennen kaikkea Paliniin. Haparointi aiemmissa tv-haastatteluissa kasvatti epäilyksiä Alaskan kuvernöörin kyvyistä johtaa supervaltaa, mutta hänen onnistui karistaa ainakin osa kysymysmerkeistä. Palin esiintyi itsevarmasti ja sujuvasti, joskin vastasi hänelle kiperimpiin ulkopolitiikan kysymyksiin ilmeisen tarkoituksellisesti ”ohi”.

Palinin kansanomainen tyyli vetosi katsojiin ja ainakin hänen oman puolueensa sisällä kasvanut kritiikki vaimennee väittelyn myötä. Tom Bevan kirjoitti realclearpolitics-sivustolla osuvasti todetessaan, että ”Palin voitti väittelyn välttämällä tappion”. Mielipidetiedusteluissa Barack Obaman ja Bidenin taakse vajonneiden John McCainin ja Palinin kampanja on yhä elossa.

Biden elämänsä vedossa

Palin olisi hyvinkin saatettu julistaa väittelyn kiistattomaksi voittajaksi ellei Joe Biden olisi yltänyt elämänsä esitykseen. Hän julisti tulevan presidentinvaalin olevan amerikkalaisäänestäjille heidän elämänsä tärkein ja konkarisenaattori todellakin osoitti uskovansa väitteeseensä. Möläytyksistä ja loppumattomista jaaritteluista tunnettu Biden vastasi tällä kertaa napakasti ja tehokkaasti. Hän onnistui alleviivaamaan laajaa tietämystään lukuisilla aihealueilla terveydenhuollosta kansainvälisiin kriiseihin.

Delawaren senaattori kruunasi esityksensä tunteisiin vetoavilla kannanotoilla keskiluokan puolesta. Kyynisimmänkin katsojan oli vaikea epäillä Bidenin aitoutta, kun hän liikuttui lähes kyyneliin muistellessaan omaa kovaa lapsuuttaan ja yksinhuoltajuuttaan jäätyään nuorena leskeksi.

Katsojat: Molemmat ylittivät odotukset

Ensimmäinen katsojille tehty mielipidetiedustelu antoi varapresidenttiehdokkaille myönteiset arviot. CNN -tv-yhtiö teki gallupin väittelyä katsoneiden keskuudessa. Se ei ole tieteellisin menetelmin tehty mielipidetiedustelu, mutta tulokset vastaavat hyvin asiantuntijoiden käsityksiä.

Kysyttäessä yksinkertaisesti kumpi oli parempi, Biden voitti prosentein 51-36. Palin oli kuitenkin miellyttävämpi lähes vastaavin luvuin: 54%-36%. Molemmat ylittivät heihin kohdistetut odotukset. Palinistä tamän arvion antoi 84% katsojista ja Bidenista 64%.

Republikaanien huolenaihe on kuitenkin katsojien näkemys siitä kumpi ehdokkaista on valmis johtamaan maata tarvittaessa. Bideniin uskoo 87% vastanneista, Paliniin vain 42%.

(MTV3)

Katso videot (engl.):

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.