Mainos

Palestiinassa historialliset paikallisvaalit

Palestiinalaiset ovat äänestäneet ensimmäistä kertaa lähes 30 vuoteen historiallisissa paikallisvaaleissa Länsirannalla. Äänestystä pidetään käänteentekevänä palestiinalaishallinnon laillisuuden juurruttamisessa.

Palestiinan lippu

- Tämä on ensimmäinen askel kohti demokratiaa ja tulevan valtiomme perustamista, sanoi pääministeri Ahmed Qurie äänestäessään kotikylässään Abu Disissä Jerusalemin liepeillä.

- Nämä vaalit pidetään vaikeissa oloissa. Mutta ne heijastavat demokratian ääntä, jonka varaan olemme valinneet rakentaa palestiinalaisvaltiomme, pääministeri jatkoi.

Illansuussa 40 prosenttia 140 000 äänioikeutetuista oli käynyt jättämässä äänensä. Heidän tehtävänään oli valita vajaasta 900 ehdokkaasta kolmisensataa edustajaa 26 valtuustoon. Ehdokkaista noin 140 on naisia.

Edellisen kerran Länsirannalla äänestettiin paikallisvaaleissa vuonna 1976, ja tuolloinkin äänestys järjestettiin vain osassa Länsirantaa. Vuoden 1976 jälkeen kunnalliset luottamushenkilöt on nimennyt joko Israel tai Palestiinan vapautusjärjestö PLO.

Vaalit jatkuvat kahden viikon kuluttua

Vaaleihin osallistuivat myös useat ryhmittymät, jotka ovat ilmoittaneet boikotoivansa 9. tammikuuta pidettäviä presidentinvaaleja. Muun muassa radikaali palestiinalaisjärjestö Hamas osallistui ensimmäistä kertaa vaaleihin. Järjestö on ilmoittanut, ettei se osallistu Jasser Arafatin seuraajan valintaan.

Vaalien toinen osuus pidetään kahden viikon kuluttua, jolloin äänestetään suurissa kaupungeissa. Kolmannessa vaiheessa äänestetään Gazan kaistaleella.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.