"Palestiinan prinssinä" tunnettu mies vangittu Saksassa epäiltynä miljoonien eurojen petoksesta – kutsu käräjille myös Oulussa

"Palestiinan prinssinä" tunnettu Rami Al Husseini alias Rami Jaber on vangittu Saksassa epäiltynä miljoonien eurojen petoksesta. 

Aluesyyttäjä Heikki Arjas vahvistaa MTV Uutisille, että Prince Rami Al Husseini eli aiemmalta nimeltään Rami Daoud Jaber, 41, on tällä hetkellä vangittuna Saksassa epäiltynä petoksesta ja rahanpesusta.

Verkkolehti Archyde uutisoi 8. syyskuuta, että kaksi miestä on vangittu Belgiassa laajojen kotietsintöjen yhteydessä epäiltynä miljoonien eurojen petoksesta.

Verkkolehden mukaan oikeusviranomaisten välistä yhteistyötä tukeva eurooppalainen virasto Eurojust yrittää yhteistyössä Suomen, Saksan, Latvian ja Belgian viranomaisten kanssa paljastaa verkossa toimivaa petosrinkiä, joka on vaatinut jo satoja uhreja 11 eri maassa. Lehden mukaan huijauksessa on liikkunut miljoonia euroja.

Tutkinnan mukaan uhrit ohjattiin luotettavan näköiseen kryptovaluutta- , valuutta- ja osakekauppaa tarjoavaan verkkopörssiin, joka lupasi tuottoisia sijoituksia. Uhreihin otettiin yhteyttä puhelimitse tai sähköpostitse, minkä jälkeen uhrit siirsivät suuria rahasummia. Epäillyt hallitsivat verkkotilejä. Heitä epäillään myös rahanpesusta.

Toinen epäillystä on Rami Al Husseini alias Rami Jaber, joka on viime aikoina asunut ja vaikuttanut Belgian Antwerpenissa. MTV Uutisten tietojen mukaan hän on tällä hetkellä vangittuna Saksassa.

Kutsu käräjille myös Oulussa

Ramia on yritetty saada Oulussa oikeuteen talousrikossyytteiden merkeissä jo pitemmän aikaa. Pohjois-Suomen syyttäjäalueen syyttäjällä on vireillä kaksi juttukokonaisuutta häntä vastaan. Pidätys Saksassa ei helpota Ramin saamista käräjille.

– Minulla on sellainen tieto, että hän tulee olemaan Saksassa aika pitkään, koska juttu, josta häntä epäillään on suuri. Koitamme koordinoida Saksan kanssa, mikä olisi sopiva vaihe, että hänet saataisiin Suomeen ja ratkaistua nämä meidänkin jutut, kertoo Arjas.

Oulussa Ramia syytetään kahdesta törkeästä veropetoksesta, törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä velallisen epärehellisyydestä. Ramilla on Espoossa kiinteistö, joka on asetettu Oulun poliisin pyynnöstä vakuustakavarikkoon siihen saakka, kunnes Rami on saatu tuomittua.

Ensimmäinen törkeä veropetos, törkeä kirjanpitorikos ja törkeä velallisen epärehellisyys ovat tulleet vireille Oulun käräjäoikeuteen marraskuussa 2019. Tähän juttukokonaisuuteen liittyy Ramin yhtiökumppani Guy Yifrach.
Toinen törkeä veropetos on tullut vireille käräjäoikeuteen toukokuussa 2021.

– Ensimmäistä juttukokonaisuutta on yritetty käsitellä useampaan kertaan, mutta yhtiökumppania ei ole saatu haastettua. Hän on muuttanut Yhdysvaltoihin. Hänen saamisensa Oulun käräjäoikeuteen on vähintäänkin haasteellista, toteaa Arjas.

MTV Uutisten saamien tietojen mukaan Yifrachilla on ollut oululainen naisystävä ja tämän kanssa yhteinen lapsi. Hänellä on myös ollut käytettävissään kesäpaikka Iissä, noin 30 kilometriä Oulusta pohjoiseen.

– Minulla on häneen sähköpostiyhteys ja hän satunnaisesti viesteihini vastailee, mutta ei ota vastaan haastetiedoksiantoa sitä kautta. Sitä missä hän tarkalleen majailee, gmail ei kerro, kommentoi Yifrachin asianajaja Petri Pehkonen.

Jos Ramin yhtiökumppania ei yrityksistä huolimatta tavoiteta, voidaan jutut käsitellä ilman hänen läsnäoloaan, mutta tästä päättää Oulun käräjäoikeus. Juttukokonaisuuksia pyritään istumaan torstaina 28. syyskuuta 2023.

Elokuvabisneksiä ja verovelkoja

Oulussa vaikuttanut "prinssi", elokuvatuottaja ja ohjaaja Prince Rami Jaber Al Husseini ponnahti valtakunnanjulkisuuteen elokuvabisneksillään ja "kullatulla" Mersullaan.

Oulussa Ramin yritykset RNG Group, RNG Media ja RNG Entertainment tunnettiin yhteistyöstä Oulun kaupungin ja liikelaitos Business Oulun kanssa. Rami oli myös oululaisen jalkapalloseura AC Oulun osakas.

Ramin yritykset tuottivat videoelokuvia markkinointitarkoitukseen Oulun kaupungille ja Oulun kaupungin liikelaitos Business Oululle. Ensimmäinen video, "Oulu - Capital of Northern Scandinavia", julkaistiin 2013 Youtubessa.  

Elokuussa 2015 RNG Medialta tilattiin "The Great Escape" -niminen lyhytelokuva. Kalliita autoja, vauhtia ja vaarallisia tilanteita sisältänyttä rallielokuvaa kuvattiin Oulun lisäksi Los Angelesissa.

Joulukuussa 2016 Oulun käräjäoikeus asetti verohallinnon hakemuksesta Ramin yhtiön RNG Group Oy:n konkurssiin maksamattomien verovelkojen vuoksi.

Karkotuspäätös syksyllä 2022

Rami tuli oman kertomansa mukaan Suomeen syyskuussa vuonna 2010 tekaistulla nimellä ja tekaistulla brittipassilla, jonka hän oli saanut Turkissa. Ennen Suomeen tuloaan hän asui Moldovassa. Suomeen tultuaan hän haki kansainvälistä suojelua.

Suomen Maahanmuuttovirasto myönsi hänelle toissijaisen suojeluaseman ja ensimmäisen oleskeluluvan joulukuuhun 2015 saakka. Vuosien 2012–2016 väliseksi ajaksi hänelle myönnettiin pakolaisasema.

Ramin oleskelulupaa jatkettiin vuosille 2017–2021. Hän haki pysyvää oleskelulupaa vuonna 2017, mutta Maahanmuuttovirasto hylkäsi hakemuksen, koska Ramille oli myönnetty Palestiinan passi. Maahanmuuttovirasto lakkautti Ramin pakolaisaseman vuonna 2018.

Ramille ei myönnetty Suomen kansalaisuutta, koska hänen henkilöllisyyttään ei voitu pitää luotettavasti selvitettynä. Rami väittää syntyneensä Jerikossa ja kasvaneensa Jerusalemissa.

Ramin kansainvälisen suojeluaseman päätyttyä ja oleskeluluvan umpeuduttua Maahanmuuttovirasto on antanut Prince Rami Jaber Al Husseinille karkotuspäätöksen syksyllä 2022.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja