Business Finland vaatii miljoonalainoja takaisin kohuyhtiö Uroksen perustajilta – pääkäsittely käräjäoikeudessa alkaa

uros
Jutun keskiössä on BF:n väite, että syytetyt salasivat siltä sopimukset, joilla kaikki rahoitetuissa projekteissa syntyvät immateriaalioikeudet myytiin Uroksen luxemburgilaiselle tytäryhtiölle.MTV/Envato
Julkaistu 06.05.2025 06:23

MTV UUTISET – STT

Jyrki Hallikainen ja Tommi Uhari kiistävät syytteen törkeästä avustuspetoksesta.

Oulun käräjäoikeudessa alkaa tänään pääkäsittely kohuyhtiö Uroksen avustuspetosjutussa.

Jutussa on kyse yhteensä yli kuuden miljoonan euron arvoisista tuotekehityslainoista ja avustuksesta, jotka sittemmin konkurssiin ajautunut teknologiayritys sai 2010-luvulla silloiselta Tekesiltä eli nykyiseltä innovaatiorahoituskeskus Business Finlandilta (BF).

Syyttäjän mukaan Uroksen perustajat Jyrki Hallikainen ja Tommi Uhari salasivat Tekesiltä tietoja sekä antoivat sille vääriä tietoja rahat saadakseen. Syyttäjä vaatii heille ehdotonta vankeutta törkeästä avustuspetoksesta.

Hallikainen ja Uhari ovat kiistäneet syytteen.

Lue myös: Uros keräsi ison rahan sijoituksia ja nyt osa kokee tulleensa huijatuksi – professori vaaran merkeistä: "Silloin kannattaa juosta karkuun"

"Patenttikaupat eivät rikkoneet ehtoja"

Jutun keskiössä on BF:n väite, että syytetyt salasivat siltä sopimukset, joilla kaikki rahoitetuissa projekteissa syntyvät immateriaalioikeudet myytiin Uroksen luxemburgilaiselle tytäryhtiölle.

Epäillyn rikoksen tekoaikaan vuosina 2011–2015 Uhari oli yhtiön toimitusjohtaja ja Hallikainen hallituksen puheenjohtaja. Uhari jätti Uroksen vuonna 2018.

Hallikaisen ja Uharin mukaan Tekes tiesi patenttijärjestelystä. Hallikaisen mukaan tämä ilmeni Tekesille esitetyistä liiketoimintasuunnitelmista. Hän sanoo kertoneensa myös rahoitusneuvotteluissa 2011, että immateriaalioikeudet omistaa luxemburgilainen tytäryhtiö.

Sekä Hallikainen että Uhari ovat myös sitä mieltä, että konsernin sisällä tehty immateriaalioikeuksien luovutus ei rikkonut Tekesin rahoitusehtoja.

3:10imgVuonna 2023 julkaistiin sarja Uros – mobiiliruhtinaan tarina.

"Tavoitteista jääminen ei rikos"

Syyttäjän mukaan syytetyt olivat myös antaneet Tekesille "ilmeisen harhaanjohtavan" kuvan Uroksen projekteihin liittyneistä tulo-odotuksista ja yhteiskunnallisista vaikutuksista.

Syyttäjän mukaan Tekes-hakemuksissa Uroksen tulo-odotukseksi vuonna 2015 oli kerrottu 300 miljoonaa euroa ja vuonna 2016 jo 500 miljoonaa euroa. Hakemuksissa kerrottiin myös, että vuonna 2016 Uros työllistäisi 400 ihmistä.

Todellisuudessa Uroksen liikevaihdoksi vuosina 2012–2016 muodostui enimmillään vajaat 3,3 miljoonaa euroa ja työntekijöitä vuonna 2016 oli 27, syyttäjä sanoo.

Hallikaisen mukaan Uroksen tulo-odotukset tai työllistämisvaikutukset olivat ennuste, joka perustui siihen kokemukseen ja osaamiseen, mitä hänelle oli siihen mennessä kertynyt.

Uhari on nostanut esiin, ettei ole mitenkään poikkeuksellista, että Tekesiltä rahoitusta saanut yritys ei saavuta taloudellisia tavoitteitaan.

– Se, että yritys ei lopulta saavuta niitä tuloksia, joita on tavoitellut, ei tietenkään voi olla rikos, Uharin kirjallisessa ennakkovastauksessa käräjäoikeudelle kirjoitetaan.

Molemmat syytetyt katsovat myös, että syyteoikeus törkeästä avustusrikoksesta on jo vanhentunut.

Lue myös: Laulaja Kojo auttoi kohuttua Uros-firmaa maailmanvalloituksessa: Golf-kentillä paloivat Cohiba-sikarit, mutta sitten puhelin hiljeni

BF vaatii rahoja takaisin

Business Finland määräsi lainat ja avustukset välittömästi takaisinmaksettavaksi vuoden 2020 lopulla. Poliisin esitutkinnan mukaan Uros ei ole lyhentänyt lainoja tai maksanut takaisin sille myönnettyä avustusta.

STT kertoi syksyllä 2021, että Uroksen kertomien mahtavien voittojen takana ei todennäköisesti ollut vastaavaa todellista liiketoimintaa. STT uutisoi tuolloin myös, että Uros oli lähes kymmenen vuoden aikana maksanut BF-lainoistaan vain osan koroista.

BF vaatii nyt rahoja Hallikaiselta ja Uharilta käräjillä. Molemmat ovat kiistäneet BF:n vahingonkorvausvaatimuksen.

Törkeästä avustuspetoksesta tuomitaan vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta vankeutta. Oulun käräjäoikeus on varannut pääkäsittelylle päiviä tälle ja kahdelle seuraavalle viikolle.

2:21imgUros tuli tunnetuksi laajemmin suomalaisille sponsoroidessaan Tampereelle rakennettua monitoimiareenaa, joka tunnettiin tuolloin nimellä Uros Live. Sittemmin taloussotkujen jälkeen areenan nimi muuttui.

Tuoreimmat aiheesta

Talousrikokset