Oikeuden määrä kuulla kohuyhtiö Uroksen toista perustajaa Jyrki Hallikaista

LK 060525 Teknologiayhtiö Uroksen perustaja Jyrki Hallikainen (edessä vas.) ja asianajaja Olli Siponen (oik.) sekä toinen syytetty Tommi Uhari (takana) yhtiön rikosvyyhdin pääkäsittelyssä Oulun käräjäoikeudessa 6. toukokuuta 2025.
Teknologiayhtiö Uroksen perustaja Jyrki Hallikainen (edessä vas.) ja asianajaja Olli Siponen (oik.) sekä toinen syytetty Tommi Uhari (takana) yhtiön rikosvyyhdin pääkäsittelyssä Oulun käräjäoikeudessa 6. toukokuuta 2025.Str / Lehtikuva
Julkaistu 13.05.2025 11:35

MTV UUTISET – STT

Syyttäjä vaatii Hallikaiselle ja tämän kanssa Uroksen vuonna 2011 perustaneelle Tommi Uharille ehdotonta vankeutta avustuspetoksesta.

Uros-oikeudenkäynnissä Oulun käräjäoikeudessa on tänään määrä kuulla toista syytetyistä, kohuyhtiön toiminnassa pisimpään mukana ollutta Jyrki Hallikaista. Hallikaista ja yhtiön toista perustajaa Tommi Uharia syytetään törkeästä avustuspetoksesta.

Jutussa on kyse yhteensä yli kuuden miljoonan euron arvoisista tuotekehityslainoista ja avustuksesta, jotka sittemmin konkurssiin ajautunut teknologiayritys sai 2010-luvulla silloiselta Tekesiltä eli nykyiseltä innovaatiorahoituskeskus Business Finlandilta (BF).

Syytteessä kuvatut tapahtumat saivat alkunsa keväällä 2011, kun Hallikainen ja Uhari perustivat Uroksen. Oulun seudulla tärkeä työllistäjä Nokia oli ajautunut kriisiin, ja Hallikaisen mukaan työ- ja elinkeinoministeriöstä otettiin häneen yhteyttä, jotta hän perustaisi teknologiayhtiön, joka voisi työllistää Nokiasta irtisanottuja.

– Minut on kutsuttu Suomeen helmikuussa 2011 pelastamaan Suomen työttömät insinöörit perustamalla Uros Oy:n ja olen sen toteuttanut, Hallikainen sanoi esitutkinnassa.

Lue myös: Uros-syytettyjen petoskäräjät alkoivat – kiistivät vilunkipelin ja puliveivauksen

Satojen miljoonien tulo-odotukset

Erikoissyyttäjä Ilkka Kalliokuljun mukaan Hallikainen ja Uhari salasivat Tekesiltä tietoja sekä antoivat sille vääriä tietoja rahat saadakseen. Syyttäjä vaatii heille ehdotonta vankeutta.

Jutun keskiössä on BF:n väite, että syytetyt salasivat siltä sopimukset, joilla kaikki rahoitetuissa projekteissa syntyvät immateriaalioikeudet myytiin Uroksen luxemburgilaiselle tytäryhtiölle. BF:n mukaan se ei olisi myöntänyt rahoitusta, jos olisi tiennyt asiasta.

Epäillyn rikoksen tekoaikaan vuosina 2011–2015 Uhari oli yhtiön toimitusjohtaja ja Hallikainen hallituksen puheenjohtaja. Uhari jätti Uroksen vuonna 2018.

Uhari ja Hallikainen sanovat, että Tekes tiesi patenttijärjestelystä ja että konsernin sisällä tehty immateriaalioikeuksien luovutus ei rikkonut sen rahoitusehtoja. Molemmat syytetyt katsovat myös, että syyteoikeus törkeästä avustuspetoksesta on joka tapauksessa jo vanhentunut.

Syyttäjän mukaan Hallikainen ja Uhari olivat myös antaneet Tekesille "ilmeisen harhaanjohtavan" kuvan Uroksen projekteihin liittyneistä tulo-odotuksista ja yhteiskunnallisista vaikutuksista.

Tekes-hakemuksissa Uroksen tulo-odotukseksi vuonna 2015 oli kerrottu 300 miljoonaa euroa ja vuonna 2016 jo 500 miljoonaa euroa. Hakemuksissa kerrottiin myös, että vuonna 2016 Uros työllistäisi 400 ihmistä. Syyttäjän mukaan todellisuudessa Uroksen liikevaihdoksi vuosina 2012–2016 muodostui enimmillään vajaat 3,3 miljoonaa euroa ja työntekijöitä vuonna 2016 oli 27.

3:10imgVuonna 2023 julkaistiin sarja Uros – mobiiliruhtinaan tarina.

Lue myös: Uros-syytettyjen vaatimus lisätutkinnasta hylätty myös hovioikeudessa

BF vaatii rahoja takaisin

Business Finland määräsi Urokselle annetut lainat ja avustukset välittömästi takaisinmaksettavaksi vuoden 2020 lopulla. Alkuvuodesta 2022 Uros asetettiin konkurssiin. Tuolloin yhtiöllä oli velkoja ainakin lähes 13,5 miljoonaa euroa ja kassavaroja vain noin 14 000 euroa.

Poliisin esitutkinnan mukaan Uros ei ollut lyhentänyt lainoja tai maksanut takaisin sille myönnettyä avustusta. BF vaatii nyt rahoja Hallikaiselta ja Uharilta käräjillä. Molemmat ovat kiistäneet BF:n vahingonkorvausvaatimuksen.

Hallikainen on sanonut, että kaikki saatu rahoitus kului Uroksen liiketoimintaan. Sen lisäksi hän sanoo rahoittaneensa Uros-konsernia vuoden 2021 loppuun mennessä yli 30 miljoonalla eurolla. Asianajajansa mukaan Hallikaisella ei nykyisin enää ole muita tuloja kuin "pieni eläke".

Monet tahot ovat selvitelleet Hallikaisen ja Uroksen varallisuuksien liikkeitä. Loppuvuodesta 2022 Uroksen konkurssipesän pesänhoitaja teki rikosilmoituksen, koska hänen mukaansa Uroksen luxemburgilaisia tytäryhtiöitä oli käytetty Uroksen omaisuuden siirtämiseksi pois velkojien ulottuvilta.

Keskusrikospoliisi aloitti asiassa esitutkinnan törkeästä velallisen epärehellisyydestä ja velkojainsuosinnasta. Epäiltyinä ovat Hallikainen sekä Uroksen entinen toimitusjohtaja Jerry Raatikainen. Lisäksi kahta Hallikaisen lähipiiriin kuuluvaa henkilöä on epäilty avunannosta törkeään velallisen epärehellisyyteen. He ovat kiistäneet rikosepäilyt.

Keväällä 2022 STT uutisoi, että Hallikainen oli eronnut vaimostaan ja siirtänyt valtaosan omaisuudestaan Suomessa tämän nimiin vuoden 2021 alussa. Asia ilmeni asiakirjoista Hallikaisten ja Nordean ulosottokiistassa.

Nordean mukaan Jyrki Hallikaisen tarkoituksena oli siirtää omaisuuttaan velkojien ulottumattomiin. Hallikaisten mukaan omaisuuden siirrossa oli kyse avioeron yhteydessä Sveitsissä tehdystä osituksesta. Asia on parhaillaan korkeimman oikeuden harkittavana.

Avustuspetoksen esitutkinnasta selviää, että parin välit olivat sittemmin jälleen lämmenneet. Lokakuussa 2021 tehdyssä kuulustelussa Jyrki Hallikainen puhui "entisestä vaimostaan ja nykyisestä kihlatustaan".

Lue myös: Business Finland vaatii miljoonalainoja takaisin kohuyhtiö Uroksen perustajilta – pääkäsittely käräjäoikeudessa alkaa

Hallikaisesta tutkinta myös Sveitsissä

Jyrki Hallikaisesta on ollut jo vuosia käynnissä rikostutkinta myös Sveitsissä. Schwyzin kantonin syyttäjäviranomainen Patrick Bischoff kertoi STT:lle aiemmin keväällä, että tutkinta on edelleen käynnissä, muttei kommentoinut asiaa tarkemmin.

STT:n tietojen mukaan Hallikainen myi pieniä palasia Uroksesta miljoonilla euroilla ennen yhtiön kulissien romahtamista. STT:n tietojen mukaan Sveitsissä Hallikaisesta teki aikanaan rikosilmoituksen sijoittaja, jolle Hallikainen kauppasi kesällä 2020 pienen osuuden Uroksesta miljoonahintaan.

Sijoittaja asui samalla Zürichinjärven rannalla sijaitsevalla arvoalueella, mistä Hallikainen omisti miljoona-asunnon. STT:n Sveitsin viranomaisilta saaman tiedon mukaan Hallikainen ei enää omista kyseistä asuntoa.

Hallikainen on pitkään asunut ulkomailla, ensin Belgiassa ja sittemmin Sveitsissä. Nykyisin hänen kotipaikkansa on Liechtensteinissa.

Lue myös: Uros keräsi ison rahan sijoituksia ja nyt osa kokee tulleensa huijatuksi – professori vaaran merkeistä: "Silloin kannattaa juosta karkuun"

2:21imgUros tuli tunnetuksi laajemmin suomalaisille sponsoroidessaan Tampereelle rakennettua monitoimiareenaa, joka tunnettiin tuolloin nimellä Uros Live. Sittemmin taloussotkujen jälkeen areenan nimi muuttui.

Tuoreimmat aiheesta

Talousrikokset