Etsintäkuulutettu Jan Salminen, 34, on tuomittu yli 150 000 euron talousrikoksista – viihtyykö tämäkin Euroopan etsitympiin kuuluva rikollinen Espanjan lämmössä?

Europolin etsintäkuuluttama Jan Johannes Salminen ei ole ensimmäistä kertaa viranomaisten kanssa tekemisissä. Hän on aiemmin tuomittu talousrikoskokonaisuudessa, jossa puhutaan reilusti yli 100 000 euron summasta.

KRP nosti viime kuussa Salmisen Europolin etsityimpien henkilöiden listalle. Perusteeksi vuonna 1985 syntyneen Salmisen nostamiseksi listalle on se, ettei tämä ole saapunut oikeuteen vastaamaan syyteisiinsä törkeästä veropetosta, törkeästä kirjanpitorikosta sekä useista törkeistä rahanpesuista.

Sekä Varsinais-Suomen että Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa Salmista odottaakin syyte törkeästä kirjanpitorikoksesta. Asiassa on todennäköisesti myös muita rikosnimikkeitä. Hän ei ole ainoa syytetty asiassa, sillä samassa asiassa on useita muitakin vastaajia.

MTV Uutisten tietojen mukaan rikosten kohteena on verottaja.

150 000 euron huijaus hovissa

Samanaikaisesti Turun hovioikeudessa on ratkaisematta törkeää velallisen epärehellisyyttä, törkeää kirjanpitorikosta, rekisterimerkintärikosta ja törkeää veropetosta koskeva asia, josta Salminen tuomittiin aiemmin käräjäoikeudessa 1 vuoden ja 6 kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja oheissakkoon.

Tapauksessa Salminen erinäisin talousrikoksin siirsi konkurssikypsästä yhtiöstä avopuolisonsa kanssa hallintaansa yli 150 000 euroa, jättäen konkurssipesän velkojat, käytännössä verottajan, nuolemaan näppejään. Hänet tuomittiin asiassa liiketoimintakieltoon.

Hovioikeus käsittelee asiassa sitä, pitäisikö Salminen määrätä korvaamaan Verohallinnolle hallinnoimansa yrityksen maksamatta jättäneitä veroja, vai voiko saatavat peri yrityksen konkurssipesästä.

Kiistoissa myös kamppailulajiliiton kanssa

Salminen on aiemmin opiskellut liikunnanohjaajaksi, ja ollut opintojen aikana Malagassa oppisopimuspaikassa. Miehen lajitausta on thai-nyrkkeilyssä, jossa hän on paitsi itse otellut ja valmentanut myös järjestänyt otteluita.

Ottelujärjestäjän uran aikana hän joutui Suomen Vapaaotteluliiton pannaan ja hänelle lätkäistiin rikkomusmaksu, kun Salmisen tapahtumassa ei ollut paikalla liiton sääntöjen edellyttämää lääkäriä. Lisäksi liitto katsoi yhden tuomarin epäpäteväksi. Rikkomusmaksu oli 300 euroa.

– Eihän se iso summa ole, mutta kyse on rahastuksesta. Ei ole suunnitelmissa maksaa, mies sanoi tuolloin paikallislehti Aamusille.

Paikallislehti: Tuttu kasvo alueella

34-vuotias Salminen on sinisilmäinen ja 178 senttimetriä pitkä. Euroopan etsityimpiin miehiin kuuluvan Salmisen tiedetään vaikuttaneen Espanjan Aurinkorannikolla, ja paikallisen Fuengirola-lehden mukaan mies on ollut mukana alkoholijuomien maahantuonti- ja kuljetustoiminnassa.

Ritva Santtila keskusrikospoliisista kertoo, että poliisin tiedossa oli jo alussa tiedossa, että Salminen oleskelee Espanjan suunnalla, todennäköisimmin Aurinkorannikolla. Eurooppalaisen etsintäkuulutuksen noston taustalla oli juuri saada Espanjan viranomaisten liikkeelle. Santtila kuvailee miestä "hyvin vaikeasti tavoitettavaksi henkilöksi".

Poliisi pyytää samalla myös vihjeitä Salmisesta sähköpostitse osoitteeseen wanted.krp@krp.fi tai WhatsAppilla numeroon 0504401180. Pyyntö on tuottanut tulosta.

– Jonkin verran on tullut havaintoja hänestä nimenomaan sieltä Espanjan suunnalta, Santtila kertoo.

Iltalehden mukaan Salmisen nykyinen elinkeino on käytettyjen autojen maahantuonti Suomeen, ja nyt kyseessä olevat rikokset liittyisivät juuri tähän liiketoimintaan.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.