Pakurikäävän kilohinta jopa 90 euroa – poimi talteen!

Vuoden 2013 rohdoskasviksi valittu pakurikääpä on suomalaisissa metsissä kasvava ihmeaine. Jopa vientituotteeksi kaavailtua kääpää voi käyttää itse tai tarjota myyntiin.

Luontaistuoteliikkeet myyvät nykyisin pakurikääpää sisältäviä tuotteita aina hunajasta teehen. Harva kuitenkin tietää, että runsaasti antioksidantteja sisältävää kääpää voi etsiä omasta metsästä, josta sitä voi ottaa omaan käyttöön tai laittaa myyntiin.

Mistään arvottomasta käävänpalasesta ei ole kysymys. Suomen luontoyrittäjyysverkoston alihankintapörssissä pakurikäävän hinnat liikkuvat 70–90 euron kilohinnoissa. Kääpää myydään kuivattuna sekä jauheena että murskeena.

Yhdistyksen sihteerin Juha Rutasen mukaan kahden vuoden aikana pakurikäävän myynti on selvästi vilkastunut ja ihmiset ovat aktivoituneet käävän keräämiseen.

– Kerääminen on Suomessa kuitenkin vielä sirpalemaista ja tasalaatuista tavaraa ei ole aina saatavilla.

Mistä tahansa kääpää ei voi ottaa sillä sen kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin. Keräämiseen täytyy olla maanomistajan lupa, jos kysymys ei ole omasta metsästä.

Tieto on lisääntynyt

Kasvitieteilijä, professori Sinikka Piippo Helsingin yliopistosta sanoo, että tietämys pakurikäävästä on lisäänyt kovasti.

– Omaan käyttöön kannattaa ottaa, jos haluaa vaalia terveyttään. Jos sitä on omasta takaa, niin kannattaa kerätä ja ottaa käyttöön sen sijaan, että ostaisi jostain.

Terveystuotekauppiaiden Liitto on valinnut pakurikäävän vuoden 2013 rohdoskasviksi eikä syyttä. Terveyttä edistäviä ainesosia sisältävällä käävällä on todettu olevan lukuisia hyviä vaikutuksia.

– Se parantaa immuuniteettiä, koska siinä on monia yhdisteitä, jotka sitä tekevät. Aikoinaan Suomessa ja muissakin maissa on tutkittu, että sillä on syöpään tehoavia ominaisuuksia. Se on sitä perinteistä käyttöä, mihin sitä on käytetty, Piippo kertoo.

Suomessa pakuriteetä juotiin pula-aikana mutta Venäjällä, Kiinassa sekä Itä-Euroopassa siitä valmistun juoman valmistaminen on osa perinnettä ja sen nauttiminen on edelleen yleistä.

– Esimerkiksi Venäjällä ja Baltian maissa kääpä tunnetaan hyvin. Kun vaan sanoo "chaga", niin heti herää lamppu päähän. Teetä siitä on aina perinteisesti tehty mutta nyt erilaisten valmisteiden ja tee-juomien valmistus on ryöpsähtänyt, Piippo kertoo.

Helposti tunnistettavaa kääpää Helsingissäkin

Pakurikääpä on koivun lahottajasieni, jota kasvaa ympäri Suomen. Koivun lisäksi kääpää voi tavata lehtipuiden, kuten jalavan, pyökkien, pihlajien, saarnien ja leppien rungoilla. Piipon mukaan pakurikääpään ei liity tunnistamisriskiä sillä se ei näytä käävälle vaan on musta ja hiilimäinen, sienen sienirihmaston aiheuttama kasvannainen.

– Sellaisen virheen voi tehdä, että sekoittaa sen johonkin toiseen koivun kyljessä kasvavaan pahkaan mutta eihän sekään ole epäterveellinen mutta ei sillä ole samanlaisia terveysvaikutuksia.

Pakuria tapaa yleisemmin pohjoisesta kuin etelästä. Piipon tiedossa on kuitenkin ihmisiä, jotka himoitsevat myös Helsingin kaupungin puistoissa tai metsissä kasvavia kääpiä.

Lue lisää:

MTV3 Koti:

Kuva: Lehtikuva

Mari Mäkinen / MTV3

Lue myös:

    Uusimmat