Mainos

Pakolaistyötä tekevät järjestöt arvostelevat Rajamäkeä

Pakolaistyötä tekevät järjestöt ihmettelevät sisäministerin lausuntoa, jossa hän kutsuu turvapaikanhakijoita "turvapaikkashoppailijoiksi". Järjestöjen mielestä on syytä miettiä, onko sisäministeriö näiden lausuntojen valossa oikea taho hoitamaan turvapaikanhakijoiden vastaanottoa.

Pakolaistyötä tekevät järjestöt arvostelevat Suomen turvapaikkapolitiikan suuntaa ja turvapaikanhakijoita leimaavaa julkista keskustelua. Järjestöjen hampaissa on mm. sisäministeri Kari Rajamäki, joka on kutsunut turvapaikanhakijoita "turvapaikkashoppailijoiksi".

Järjestöt muistuttavat Rajamäen ajavan muutosta, jolla vastuu turvapaikanhakijoiden vastaanotosta siirretään työministeriöstä sisäministeriön alaisuuteen.

- Voidaan kysyä, onko sisäministeriö näiden lausuntojen valossa oikea taho hoitamaan vastaanottoa, jossa keskeistä on varmistaa turvapaikkaa hakeneille ihmisille inhimilliset olosuhteet ja oikea huolenpito heidän odottaessaan turvapaikkapäätöstä, Suomen Punainen Risti, Pakolaisneuvonta, Suomen Pakolaisapu, Suomen Mielenterveysseura/SOS-keskus, Amnestyn Suomen osasto ja Lastensuojelun Keskusliitto sanovat yhteisessä kannanotossaan.

Kannanoton mukaan turvapaikanhakijoiden oikeusturva vaarantuu, jos vastaanotto, päätöksenteko ja käännytysten täytäntöönpano ovat saman ministeriön alaisuudessa.

- Poliisien toiminnasta turvapaikka-asioissa on viime vuosina noussut julkisuuteen tapauksia, jotka osoittavat, ettei ministeriö pysty takaamaan turvapaikanhakijoiden inhimillistä kohtelua kaikissa tilanteissa, todetaan järjestöjen kannanotossa.

Järjestöt myös vastustavat suunnitelmaa, jonka mukaan vastaanottokeskusten henkilökunta velvoitetaan antamaan turvapaikanhakijoita koskevia salaisia tietoja Ulkomaalaisvirastolle, poliisille ja rajavartiolaitokselle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.