Hallitus puuttuu sähkönsiirron hintaan – elinkeinoministerin mukaan uusi korotuskatto säädetään syksyn aikana: "Emme halua hintojen nousevan pilviin"

Hallitus puuttuu korkeisiin sähkönsiirtohintoihin – elinkeinoministeri Kulmuni kertoo nyt, miten laki muuttuu 7:43
Hallitus puuttuu korkeisiin sähkönsiirtohintoihin – elinkeinoministeri Kulmuni kertoo nyt, miten laki muuttuu

Kotitalouksien sähkön hinta on kasvanut huomattavia määriä viimeisen reilun 10 vuoden aikana. Elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa, että hallitus aikoo hillitä sähkönsiirtoyhtiöiden siirtomaksujen korotuksia kiristämällä vuosittaista korotuskattoa nykyisestä 15 prosentista.

Elinkeinoministeri Katri Kulmuni kertoi MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa, että uusi korotuskatto säädetään syksyn aikana.

Elinkeinoministerin mukaan sähkönsiirto ja sen hinta ovat yksittäisiä asioita, joista ihmiset antavat myös näkyvästi palautetta. Siksi hallitusohjelmaan onkin kirjattu, että sähkönsiirtohintoihin kohdistuvalle paineelle ja säävarmoille sähköverkoille on tehtävä konkreettisesti jotain.

– Nyt akuutisti eduskunnalle ollaan syksyllä tuomassa lainsäädäntöä, jossa sähkönsiirtohintojen vuosittainen korotuskatto, joka on nyt 15 prosenttia, laskisi alaspäin. Samalla tehdään myös muutos siihen, että energiayhtiöt voisivat jaksotuksessa helpottaa sitä painetta, ettei ole pakko lyhyessä ajassa tehdä suuria investointeja, Kulmuni listaa.

Laki tulee päivitettäväksi

Kulmuni muistuttaa, että lainsäädännöllä vaikutetaan hintojen korotukseen kohdistuvaan paineeseen, minkä vuoksi siirtohinnat voivat edelleen nousta.

– Kun verkkoja kaivetaan maahan ympäri Suomen, se tarkoittaa myös sitä, että saataisiin aikaan iso ja massiivinen muutos, se vaatisi muitakin lainsäädäntöjä kuin nämä, jotka tuodaan nyt nopeasti syksyllä.

– Siksi ajattelenkin, että kun sähkömarkkinalaki, joka tätäkin säätelee, tulee myös päivitettäväksi ensi vuonna, Kulmuni jatkaa.

Investointien tulee olla kustannustehokkaita

Elinkeinoministeri muistuttaa, että investointien tulee olla teknologianeutraaleja, kustannustehokkaita ja järkeviä kullakin alueella – tehdäänhän investoinnit kuluttajien laskuun.

– Me haluamme, että sähkön toimitusvarmuus on korkea, mutta emme halua kuitenkaan, että sähkönsiirtohinnat nousevat samalla pilviin.

Sähköyhtiöiden investoinnit ovat kohdistuneet pitkälti laajoihin maakaapelointiin, joka on Kulmunin mukaan hyvä asia taajamissa, joissa on paljon maksajia. Harvaan asutut ja pitkien etäisyyksien päässä olevat alueet ovat asia erikseen.

– Siellä hinnat saattavat nousta aika korkeiksikin. Ajatus on nimenomaan se, etteihän suinkaan kaikkialle ole pakko maakaapeloida, vaan otetaan niitä uusia ja moderneja tekniikoita käyttöön.

Investoinnit näkyvät lovena kuluttajan kukkarossa

Kulmuni ei osaa toistaiseksi sanoa, kuinka kalliiksi investoinnit käyvät suomalaisille, sillä vielä ei voida varmaksi sanoa, kuinka paljon sähkönsiirtohintoihin liittyvää painetta voidaan hillitä.

– Valvova viranomainen on energiavirasto, joka tekee itsenäisesti sitä valvontaa. Jos lainsäätäjät haluavat siihen puuttua, lainsäädäntöä pitää pystyä muuttamaan.

– Kansainvälisestikin tehdään vertailua siitä, mikä on sallittu tuotto, kun kyseessä on luontainen monopoli, välttämättömyyshyödyke. Haluan sähkömarkkinalain uudistuksen yhteydessä katsoa, että sallittu tuotto on asianmukaisella tasolla, etenkin aikana, kun korot ovat varsin matalia, Kulmuni muistuttaa.

Joitakin vastauksia polttaviin kysymyksiin on odotettavissa kuluvan syksyn aikana, mikäli eduskunta pystyy käsittelemään lakiuudistuksia ripeällä aikataululla. Isompi uudistus vaatii mittavampaa selvitystyötä ja sähkömarkkinalakiuudistuksia päästään luultavasti työstämään jo ensi vuoden puolella.

Lue myös:

    Uusimmat