Mainos

Pakistanilaismoskeijan johtaja yritti paeta naiseksi pukeutuneena

Taistelut pääkaupunki Islamabadin Punaisella moskeijalla puhkesivat eilen. Väkivaltaisuuksissa on kuollut ainakin 16 ihmistä.

Pakistanin pääkaupungissa Islamabadissa piiritetyn fundamentalistisen moskeijan toinen johtaja on pidätetty. Hän oli yrittänyt paeta koko vartalon peittävässä burka-asussa.

Viranomaisten mukaan pidätetty on nimeltään Abdul Aziz. Hän on johtanut Islamabadin Punaista moskeijaa yhdessä veljensä kanssa.

Moskeijaan linnoittautuneet sadat radikaaliopiskelijat ovat myös antautuneet Islamabadissa. Sotilaat alkoivat piirittää uskonnollisten fundamentalistien moskeijaa, kun yhteenotoissa oli kuollut ainakin 16 ihmistä.

Sotilaat vaativat opiskelijoita laskemaan aseensa. Punaisesta moskeijasta poistui lähes 700 opiskelijaa, mutta sen sisällä oli edelleen vähintään tuhat tai jopa tuhansia taistelijoita. Antautumisesta luvattiin 5000 rupian eli noin 90 euron palkkio.

Punainen moskeija, Lal Masjid, sijaitsee vain parin kilometrin päässä Pakistanin parlamenttitalosta ja ulkomaisten edustustojen alueesta.

Ydinryhmässä parisataa henkeä

Presidentti Pervez Musharrafia on painostettu maan parlamentissa useita kuukausia ryhtymään toimiin Lal Masjidin uskonoppineita vastaan.

Moskeijan johtajat ovat uhanneet hallitusta itsemurhaiskuilla, jos heitä vastaan hyökätään. He kannattavat ääri-islamilaista Taleban-liikettä ja vaativat islamilaisen sharia-lain noudattamista.

- Kukaan ei halua enää lähteä. Usko vain vahvistuu tällaisessa tilanteessa, kertoi Mahira puhelimessa moskeijan sisältä.

Lal Masjidin opiskelijat ovat eri-ikäisiä teineistä kolmikymppisiin. Heistä monet ovat kotoisin uskonnollisesti jyrkältä Afganistanin rajaseudulta.

- Odotamme useimpien naisten ja vielä noin 300 miehen tulevan ulos. Sitten sisälle jää vain ydinryhmä. Arvioimme, että siihen kuuluu vain parisataa ihmistä, sanoi armeijan edustaja.

Sadat sotilaat rakensivat moskeijan ympärille hiekkasäkkimuureja ja sulkivat läheisiä teitä piikkilangalla. Moskeija-alueelta on katkaistu myös sähköt.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.