Mainos

Pakistaniin hätäapua useista eri maista

Pääministerin mukaan hätäavun lisäksi tulee pian keskittyä talviasuttavien rakennusten pystyttämiseen.

Epätoivoiset ihmiset kamppailivat tänään avustustarvikkeista maanjäristyksen pahiten koettelemilla alueilla Pakistanin Kashmirissa. Samalla apuoperaatio näytti pääsevän hitaan alun jälkeen vauhtiin, kun sää selkeni ja tonneittain ruokaa, lääkkeitä ja telttoja saapui Pakistaniin useista eri maista.

Satojatuhansia ihmisiä odotti silti yhä hyytävän kylmä yö taivasalla. Pakistanin puoleisen Kashmirin pääkaupungissa Muzaffaradissa ihmisten viha ja epätoivo kasvoivat. Monet eloonjääneet sanoivat, etteivät he olleet vielä saaneet minkäänlaista apua.

Kiihdyksissä olleet ihmiset hyökkäsivät avustusrekkaan, joka oli kuljettamassa vettä, keksejä ja huopia kaukaisempiin vuoristokyliin.

- Koko ajan me vain katsomme kun tavaraa tulee ja menee. Me tarvitsemme ruokaa, me tarvitsemme vettä, valitti yksi rekkaan hyökänneistä Muzaffarabadissa. Avustusrekan kuljettajan mukaan myös kuljettajien kimppuun on hyökkäilty.

Sään selkeneminen vauhditti apuoperaatiota

Pakistanin armeijan edustajan mukaan selkeäksi muuttunut sää mahdollisti avustuskuljetusten jatkamisen tiistain rankkasateiden jälkeen. Avustusoperaatio saadaan nyt täyteen vauhtiin, majuri Farooq Nasir lupasi.

Pakistanin Kashmiriin saapui tänään kaksi divisioonaa armeijan sotilaita auttamaan operaatiossa.

Toiveet eloonjääneiden löytymisestä alkoivat hiljalleen hiipua järistysalueella. Turkkilaiset pelastustyöntekijät vetivät kuitenkin vielä tänään 45-vuotiaan naisen hengissä ulos raunioista 105 tuntia rakennuksen sortumisen jälkeen.

Yhdysvallat jatkaa avunantoaan

Pakistanin pääministeri Shaukat Aziz lupasi tänään, että uudet kaupungit rakennetaan maanjäristyksessä tuhoutuneiden tilalle. Aziz sanoi samalla uskovansa, että kuolonuhrien määrä nousee vielä nykyisestä 23 000:stä. Hänen mukaansa pelkästään Muzaffarabadissa voi olla 28 000 kuollutta.

Aziz puhui tiedotustilaisuudessa, jonka hän piti tavattuaan Yhdysvaltain ulkoministerin Condoleezza Ricen. Tämä teki yllätysvierailun Pakistaniin vakuuttaakseen, että Yhdysvallat seisoo Pakistanin rinnalla.

Azizin mukaan sekä Rice että Japanin edustaja ovat luvanneet lisää helikoptereita avun saamiseksi perille syrjäisille alueille. Apuoperaatioon osallistuu hänen mukaansa nelisenkymmentä kopteria. Lisäksi Yhdysvallat lähettää asiantuntijaryhmiä avustamaan teiden avaamisessa alueilla, joilla kokonaisia kyliä on vielä eristyksissä.

Pääministeri vieraili tänään ensimmäistä kertaa Muzaffarabadissa sen jälkeen kun kaupunki oli tuhoutunut järistyksessä lähes maan tasalle.

Ensimmäiset kansainväliset hätäapukuljetukset ovat saapuneet perille Pakistaniin.

Hätäavun lisäksi tarvitaan talviasuttavia taloja

Pakistanin pääministeri Shaukat Azizsanoo, että pelastuneiden auttamisessa on pian siirryttävä järjestämään pidempiaikaista majoitusta. Hän kiittää hätäavusta, jota on virrannut maanjäristysalueelle maailmalta.

- Kun näkee, kuinka maailma on reagoinut, kuinka kansamme on toiminut, voi sitä pitää ihmeenä. Mutta meidän on tehtävä enemmän, Aziz sanoi Muzaffarabadissa.

Nyt on meneillään pelastus- ja hätäapuvaihe. Pääministerin mukaan kolmas vaihe on majoituksen järjestäminen tulevan talven takia. Hätäavun lisäksi on pystytettävä talviasuttavia rakennuksia.

Maanjäristyksessä jäi kodittomiksi 2,5 miljoonaa ihmistä. Tuhannet joutuvat viettämään yönsä taivasalla. Teltat ja huovat eivät riitä läheskään kaikille. Pakistanin kuolonuhrien määräksi on vahvistettu 23 000, mutta yksistään Muzaffarabadissa kuolleita saattaa olla 28 000.

Nato avasi ilmasillan Pakistaniin

Nato on tänään avannut ilmasillan avustustarvikkeiden kuljettamiseksi maanjäristyksen runtelemaan Pakistaniin. Naton koneet kuljettavat myös avustustyöntekijöitä tuhoalueille. Ensimmäisen koneen mukana Pakistaniin lennätettiin Saksasta 7,5 tonnia avustustarvikkeita.

Avuntarjouksia Pakistaniin on virrannut myös yksittäistä maista sen jälkeen kun YK vetosi kaikkiaan 272 miljoonan dollarin avustussumman saamiseksi kokoon. YK kuitenkin muistutti, että summa riittää ainoastaan välittömään hätäapuun, varsinainen jälleenrakennustyö vaatii huomattavasti suurempaa rahamäärää.

Esimerkiksi Yhdysvallat on luvannut 50 miljoonaa dollaria hätäapua. Myös Ruotsi aikoo antaa noin 100 miljoonaa kruunua eli noin 10,7 miljoonaa euroa Pakistaniin.

Kuuban presidentti Fidel Castro on luvannutlähettää 200 lääkäriä Pakistanin maanjärjestysalueelle. Kuubasta on lähtenyt jo toiset 200 lääkäriä Guatemalan hirmumyrskyalueelle.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters-TT)

(Huomenta Suomen uutiset 13.10.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.