Mainos

Pakistan vetoaa Intiaan sodan välttämiseksi

Pakistanin presidentti Asif Ali Zardari on vedonnut Intiaan, jotta se ei rankaisisi Pakistania Mumbain viimeviikkoisista terrori-iskuista. Zardari sanoi Financial Times -lehden haastattelussa, että maiden tulee taistella yhdessä terroristeja vastaan.

Intian sisäministeri Shakeel Ahmad sanoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle, että kaikki lähes 200 ihmistä tappaneissa iskuissa mukana olleet olivat pakistanilaisia. Intian valtapuolue sanoi ryhtyvänsä "ankariin toimiin" Pakistania vastaan iskujen vuoksi.

Intian ulkoministeriö kertoi kutsuneensa Pakistanin lähettilään kuultavaksi maanantaina. Ulkoministeriö korosti lähettiläälle, että Intia odottaa Pakistanin ryhtyvän voimatoimiin niitä vastaan jotka ovat iskujen takana.

Syytökset ovat herättäneet pelkoja uuden sodan puhkeamisesta ydinasevaltioiden välille. Intia ja Pakistan ovat sotineet keskenään neljään otteeseen.

Edellisen kerran Intia ja Pakistan ajautuivat sodan partaalle vuonna 2001 Intian parlamenttiin tehdyn iskun jälkeen. Iskusta syytettiin Lashkar-i-Taiba-ryhmää, jonka epäillään olevan myös Mumbain hyökkäysten takana. Ryhmä kiellettiin Pakistanissa jo kuusi vuotta sitten, mutta Intian mukaan kieltoa ei ole pantu täytäntöön.

Pakistan vakuuttaa yhä syyttömyyttään

Pakistan on toistuvasti kieltänyt osallisuutensa iskuihin, ja syytteisiin suhtaudutaan maassa muutenkin varauksella. Intia on ollut väärässä ennenkin, pakistanilaiset muistuttavat.

Yhdysvallat on ilmoittanut, ettei maan tietoon ollut tullut mitään, mikä viittaisi Pakistanin olevan osallisena asiassa.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Condoleezza Rice on kehottanut Pakistania tekemään mahdollisimman avointa yhteistyötä Intian kanssa iskujen selvittämiseksi. Rice itse aikoo matkustaa solidaarisuuden osoituksena Intiaan keskiviikkona. Samalla hän jättää väliin Helsingissä järjestettävän Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin kokouksen.

Pakistanin ulkoministeri Shah Mehmood Qureshi sanoi viikonloppuna olevansa huolissaan Intian ja Pakistanin väleistä, jotka olivat ennen iskuja lämpenemässä.

- Emme voi huijata itseämme: Tilanne on vakava, kun intialaiset kutsuvat Mumbaita heidän 9/11-iskukseen, Qureshi sanoi viitaten World Trade Centerin terrori-iskuihin Yhdysvalloissa.

Pakistanilaiset turvallisuusviranomaiset ovat varoittaneet, että kriisin kärjistyminen pakottaisi maan vetämään joukkojaan Afganistanin vastaisen rajan terrorisminvastaisesta taistelusta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.