Mainos

Pakistan teki viisi ydinkoetta

Pakistan teki iltapäivällä Suomen aikaa viisi ydinkoetta Afganistanin rajan lähellä sijaitsevassa Baluchistanin maakunnassa Lounais-Pakistanissa. Uutistoimistot olivat ensin virkamieslähteisiin viitaten kertoneet, että kokeita tehtiin kolme, mutta Pakistanin pääministeri Nawaz Sharif kertoi televisiossa muutamia tunteja myöhemmin, että kokeita oli viisi.

Pakistanin ydinkokeet onnistuivat 100-prosenttisesti, sanoi nimettömänä pysytellyt Pakistanin hallituksen virkamies. Hän arveli, että lisää ydinkokeita on tulossa lähipäivinä. Pakistanin pääministeri Nawaz Sharif kertoo ydinkokeista kansalle televisiossa illansuussa Suomen aikaa ja pitää illalla lehdistötilaisuuden.

Pakistan pelkää Intian iskua ydinlaitoksiinsa

Pakistan vetosi torstaina Genevessä kokoontuvaan aseidenriisuntakokoukseen, jotta se kehottaisi Intiaa pidättäytymään iskusta Pakistanin ydinlaitoksia vastaan. Pakistan on saanut luotettavaa tietoa siitä, että Intia suunnittelee iskua, kertoi Pakistanin ulkoministeriö. Samalla se uhkasi kostaa iskun massiivisella vastaiskulla heti.

Intia kiisti syytökset heti ja kuvasi niitä pahansuoviksi.
- Pakistanin syytökset ovat pahansuopia ja täysin perättömiä, sanottiin Intian ulkoministeriön antamassa lausunnossa. Pakistaniin julistettiin aiemmin torstaina hälytystila isku-uhan vuoksi.

Pakistan varoitti Intiaa, että jos se iskee lentokoneillaan Pakistanin ydinlaitoksiin, tekee Pakistan massiivisen vastaiskun heti. Intian Pakistanin-suurlähettiläs kutsuttiin torstain vastaisena yönä Pakistanin ulkoministeriöön kuulemaan varoitusta. Pakistan on pyytänyt YK:n pääsihteeriä Kofi Annania estämään Intian hankkeet, joista Pakistan sanoo saaneensa luotettavaa tietoa keskiviikkoiltana. Myös YK:n turvallisuusneuvoston pysyville jäsenille on ilmoitettu uhasta.

Maailmalta vastalausemyrsky

Pakistanin ydinkokeet ovat saaneet osakseen vastalausemyrskyn. Yhdysvallat tuomitsi kokeet Saksan ja sotilasliitto Naton tavoin ja ilmoitti Pakistanin vastaisista talouspakotteista. Venäjä ja Suomi sanoivat olevansa pettyneitä. Valkoisen talon edustajan Mike McCurryn mukaan presidentti ilmoittaa pakotteista myöhemmin tänään. Pakotteisiin kuuluu mm. amerikkalaisavun jäädyttäminen.

Myös sotilasliitto Nato tuomitsee voimakkaasti Pakistanin ydinkokeet, sanoi liiton pääsihteeri Javier Solana. Myös Saksa tuomitsi kokeet.
- Etelä-Aasiaan saadaan rauha ja vakaus vain vuoropuhelun kautta, ei kilpavarustelulla, sanoi ulkoministeri Klaus Kinkel.

"Intia teki oikein"

Intian pääministerin Atal Behari Vajpayeen mukaan Pakistanin torstaina tekemät ydinkokeet todistavat, että Intia teki oikein räjäyttäessään omat ydinlatauksensa aiemmin tässä kuussa. Intian parlamentin alahuone oli parhaillaan keskustelemassa Intian omista ydinkokeista kun tieto Pakistanin räjäytyksistä tuli. Tieto aiheutti valtavan hälyn ja ministerit poistuivat alahuoneesta hätäkokoukseen.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.