Mainos

Pakistan teki uuden ydinkokeen

Pakistan teki jälleen tänään uuden ydinkokeen. Ensimmäisten tietojen mukaan Pakistan olisi tehnyt kaksi koeräjäytystä. Pakistanin ulkoministeriön edustaja kertoi kuitenkin myöhemmin, että ydinräjäytyksiä oli vain yksi, toisin kuin muut viranomaiset olivat kertoneet.

Pakistan on nyt tehnyt yhteensä kuusi ydinkoetta. Uusi ydinkoe nostatti jälleen vastalauseita ympäri maailmaa. Ulkoministeriön valtiosihteeri Shamshad Ahmad kertoi, että tämänpäiväinen koe päätti Pakistanin ydinkokeet tällä erää. Hän ilmoitti myös Pakistanin olevan valmis välittömiin turvallisuusneuvotteluihin aiemmin ydinkokeita suorittaneen Intian kanssa.

Yhdysvallat luonnehti uusia kokeita vakavaksi iskuksi yrityksille liennyttää jännitystä Etelä-Aasiassa. Kiina ilmaisi syvän pettymyksensä, Ranska vaati sekä Pakistania että Intiaa allekirjoittamaan kansainvälisen ydinkoekiellon. Ruotsin ulkoministeri Lena Hjelm-Wallén ehdotti, että aseiden vienti Pakistaniin ja Intiaan kiellettäisiin.

Havaittiin myös Suomessa

Tämänpäiväinen ydinkoe tehtiin aamupäivällä lähellä Afganistanin rajaa sijaitsevassa Baluchistanin maakunnassa, missä Pakistan jo torstaina räjäytti viisi ydinlatausta. Uuden räjäytyksen kerrottiin olleen voimakkaampi kuin torstaisten. Joidenkin tietojen mukaan räjäytysvahvuus oli 18 kilotonnia. Helsingin yliopiston seismologian laitos mittasi lauantaina klo 9.55 Suomen aikaa seismisen tapauksen, jonka lähdealue on sama kuin torstaina tehtyjen ydinkokeiden. Laitoksen arvion mukaan räjäytyksen voima vastasi 15-20 kilotonnin räjähdysainemäärää ja oli voimakkuudeltaan 4,6 richteriä.

Pakistanilaiset lehdet tiesivät kertoa jo aamulla, että Pakistan todennäköisesti tekee kaksi ydinkoetta päivän kuluessa. Lehtien ennakkotietojen mukaan yksi räjäytyksistä olisi suurempi kuin kaikki aiemmat yhteensä. Pakistanin ydinaseohjelman kehittäjä Abdul Qadeer Khan kertoi tänään lehtihaastattelussa, että kaikki aiemmat räjäytykset olivat fissiopommeja. Khanin mukaan Pakistan kuitenkin kykenee tarvittaessa räjäyttämään myös voimakkaamman fuusioräjähteen eli vetypommin. Khan kutsui haastattelussa Pakistanin viittä ensimmäistä koetta kaikin tavoin onnistuneiksi. Pakistanin ydinaseohjelma saa hänen mukaansa Intian harkitsemaan kymmenen kertaa, ennen kuin se hyökkää Pakistaniin.

Pakistan käytti torstaisissa kokeissaan rikastettua uraania, Intia puolestaan omissa kokeissaan plutoniumia, kertoi Khan kutsuen Pakistanin kokeita huomattavasti "turvallisemmiksi". Pääministeri Nawaz Sharif perusteli aiemmin tällä viikolla Pakistanin kokeita sanoen, että Intia pakotti Pakistanin ryhtymään ydinkokeisiin tekemällä viisi ydinkoetta toukokuun alkupuolella. Pakistan on nyt tehnyt yhteensä kuusi ydinkoetta ja Intia myös kuusi, kun lasketaan mukaan Intian vuonna 1974 tekemä ensimmäinen koe.

Useat maat tuomitsivat kokeet

Useat maat tuomitsivat heti tänään Pakistanin uudet kokeet. Britannian ulkoministerin Robin Cookin mukaan Pakistan osoitti "räikeää piittaamattomuutta" kansainvälisestä mielipiteestä ryhtymällä heti uusiin kokeisiin. Uudet kokeet lisäävät edelleen jännitteitä Etelä-Aasiassa ja syventävät huolta alueen asevarustelukilvasta, Cook sanoi.

Teollisuusmaiden G8-ryhmän ulkoministerit kokoontuvat Lontooseen 12. kesäkuuta sopimaan yhteisestä strategiasta suhtautumisessa Intian ja Pakistanin ydinkokeisiin, ilmoitti Britannian ulkoministeriö. Yhdysvallat tuomitsi kokeet sanoen, että ne ovat vakava isku pyrkimyksille vähentää jännitystä eteläisessä Aasiassa. Olemme erittäin pettyneitä siitä, ettei Pakistan piitannut kansainvälisen yhteisön kehotuksista pidättyä kokeista, ulkoministeriön edustaja sanoi. YK:n turvallisuusneuvosto kehotti eilen antamassaan julkilausumassa sekä Pakistania että Intiaa pidättymään uusien kokeitten tekemisestä.

Korkea-arvoinen intialainen virkamies sanoi, etteivät Pakistanin uudet ydinkokeet olleet yllätys. Virkamies sanoi valittavansa mutta ei tuomitsevansa Pakistanin ydinkokeita. Intia teki aiemmin tässä kuussa viiden ydinkokeen sarjan. Myös Intian ydinkokeet nostattivat rajan vastalauseiden aallon maailmalla. Intiassa ihmiset sen sijaan riemuitsivat kokeiden onnistumista - samoin kuin pakistanilaiset omia kokeitaan.
-En tuomitse niitä, koska ... asiaan liittyy periaatteellinen puoli, yhtäläinen ja legitiimi turvallisuus. Jos Pakistan tuntee, että näin se lisää turvallisuuttaan, niin se on heidän valintansa, sanoi Intian päähallituspuolueen BJP:n johtoon kuuluva Jaswant Singh.

Myös Ranska ja Japani tuomitsivat ydinkokeet. Ranskan ulkoministeriön lausunnossa vaadittiin Pakistania lopettamaan ehdottomasti ydinkokeet. Lausunnossa kehotettiin sekä Intiaa että Pakistania liittymään ydinkoekieltosopimukseen ja osallistumaan neuvotteluihin, joiden tavoitteena on ydinaseiden valmistamiseen tarkoitetun fissiomateriaalin tuotannon kieltäminen.

Japanilainen uutistoimisto Kyodo kertoi, että Japani saattaa kutsua kotimaahan suurlähettiläänsä Pakistanista. Japani on Pakistanin suurin avunantaja ja kauppakumppani


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.