Mainos

Pakistan saattaa tehdä ydinkokeen pian

Yhdysvaltain edustaja arvioi tänään, että Pakistan saattaa tehdä ydinkokeen jo ensi viikonloppuna. Pakistanin aikomukset ovat epäselviä, korkea-arvoinen amerikkalaisvirkamies totesi Berliinissä. Hänen mukaansa Yhdysvallat pitää Pakistania tarkasti silmällä.

Yhdysvallat lähetti eilen Pakistaniin korkean tason valtuuskunnan, jonka pyrkimyksenä on taivutella maan johtoa olemaan vastaamatta Intian ydinkokeisiin omilla räjäytyksillä. The New York Times -lehti ja amerikkalainen ABC -televisioyhtiö kertoivat tänään, että Pakistan on jo päättänyt tehdä ensimmäisen oman ydinkokeensa. Lehti ja tv-yhtiö kertoivat satelliittien välittämiin tietoihin ja tiedustelutoimintaan perustuen, että räjäytystä ollaan valmistelemassa syrjäisellä aavikkoseudulla. Useat Pakistanin hallitukset ovat sanoneet, että maa pystyy tekemään ydinkokeen.

Turvallisuusneuvosto "valittaa voimakkaasti" Intian kokeita

YK:n turvallisuusneuvosto esitti tänään "voimakkaan valittelunsa" Intian ydinkokeiden vuoksi. Turvallisuusneuvoston lausunnossa ei kuitenkaan tuomittu ydinkokeita, niin kuin eräät turvallisuusneuvoston jäsenmaat olivat vaatineet. Lausunnon sisällöstä sovittiin viiden pysyvän jäsenmaan neuvotteluissa. Yhdysvallat ja Kiina vaativat, että lausunnossa tuomitaan Intian maanantaina ja keskiviikkona tekemät ydinkokeet. Ranska ja Venäjä olivat lievemmän sanamuodon kannalla. Turvallisuusneuvoston lausunnot täytyy hyväksyä yksimielisesti, päätöslauselmista sen sijaan voidaan äänestää.

Aloitteen Intian ydinkokeiden käsittelemisestä turvallisuusneuvostossa teki Ruotsi, joka on tällä haavaa yksi neuvoston kymmenestä vaihtuvasta jäsenmaasta. Ruotsi vaati etukäteen, että neuvoston on otettava kantaa voimakassanaisesti. Lausunnossaan neuvosto myös "kehotti voimakkaasti" Intiaa pidättymään uusista ydinkokeista. Lausunnossa ilmaistiin myös huoli "kokeiden vaikutuksesta alueen rauhalle ja turvallisuudelle". Lisäksi lausunnossa vedottiin epäsuorasti Pakistaniin, jotta se ei seuraisi Intian esimerkkiä.

Kiina tuomitsi tänään jyrkin sanoin Intian eiliset ydinkokeet. Kiinan hallitus ilmoitti olevansa järkyttynyt kokeiden johdosta ja tuomitsevansa ne mitä voimakkaimmin. Lausunnon antoi Kiinan ulkoministeriö Pekingissä. Sen mukaan lausunto koski sekä eilisen kahta ydinkoetta että Intian maanantaina tekemiä kolmea koeräjäytystä.
-Kansainvälisen yhteisön tulee yhdessä rintamassa vaatia Intiaa lopettamaan heti ydinaseiden kehittely, lausunnossa sanottiin. Ulkoministeriön mukaan Intia "katsoo nenänvarttaan pitkin" maailman maiden yrityksiä kieltää ydinkokeet ja estää ydinaseiden leviäminen. Intian vihjauksia Kiinan muodostamaan ydinuhkaan ministeriö piti "kohtuuttomina".
-Intia syyttää Kiinaa ilman mitään perusteita ja käyttää tätä vain tekosyynä ydinaseiden kehittämiseen, todettiin lausunnossa. Sen mukaan Kiinan hallitus seuraa tilannetta tarkkaavaisesti.

Intian Pekingin-suurlähettiläs V.K. Nambiar sanoi tänään etteivät Kiinan viranomaiset ole pyytäneet häntä kuultavakseen. Kiina on yksi maailman viidestä ydinasevallaksi julistautuneesta maasta. Muut ovat Britannia, Ranska, Venäjä ja Yhdysvallat. Kiina teki vuonna 1996 ydinkokeen, jonka se ilmoitti jäävän viimeisekseen. Saman vuonna Kiina allekirjoitti ydinkokeet kieltävän sopimuksen YK:ssa. Kiina ja Intia kävivät lyhyen rajasodan vuonna 1962.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.