Mainos

Pakistan: Intia valmistelee uusia ydinkokeita

Pakistanin ulkoministerin Gohar Ayub Khanin mukaan Intia suunnittelee jo uusia ydinkokeita, jotka tehtäisiin heinäkuun alkupuolella. Pakistanilla on varmaa tietoa, että kokeita valmistellaan itäisessä Orissan osavaltiossa, Khan sanoi tänään CNN-televisioyhtiön haastattelussa.

Khan torjui aiemmin tänään Intian tarjouksen maiden välisestä, ydinaseiden ensikäytön kieltävästä sopimuksesta. Khan muistutti televisiohaastattelussa nykyaikaisten ohjusten saavuttavan maalinsa muutamassa minuutissa.
-Kuka ihmeessä voi määritellä, kumpi laukaisi aseensa ensiksi, Khan ihmetteli.

Intian ulkoministeriö puolestaan täydensi tänään aiempia neuvottelutarjouksiaan ehdottamalla kaikkien ydinasevaltojen ja koko kansainvälisen yhteisön neuvotteluja uudesta kansainvälisestä ydinasesopimuksesta. Tavoitteensa olisi ulkoministeriön mukaan samanlainen sopimus, joka on jo olemassa kemiallisten ja biologisten aseiden osalta. Intia on arvostellut nykyisiä ydinase- ja ydinkoesopimuksia siitä, että ne suosivat tähän saakka ydinaseiden monopolia hallussaan pitänyttä viisikkoa: Yhdysvaltoja, Venäjää, Kiinaa, Ranskaa ja Britanniaa.

Pakistan purki hälytysvalmiuden

Pakistan on ottanut ohjuksensa pois hälytysvalmiudesta, johon ne määrättiin neljä päivää sitten Pakistanin pelättyä Intian iskevän ydinlaitoksiinsa. Asiasta kertoi Pakistanin ydinaseohjelman isä Abdul Qadeer Khan tänään. Pakistan kertoi aiemmin tällä viikolla saaneensa luotettavaa tietoa siitä, että Intia on iskemässä maan ydinlaitoksiin. Pakistan uhkasi kostaa iskun massiivisella vastaiskulla, ja maan ohjusjärjestelmät määrättiin hälytystilaan.

Hälytystila on nyt Khanin mukaan peruutettu ja ohjukset vedetty takaisin. Hän ei suostunut sanomaan minne ohjukset oli sijoitettu, mutta paikan uskotaan olleen lähellä Intian rajaa. Kyseessä olivat ilmeisesti keskipitkän kantomatkan Ghauri-ohjukset. Pakistan teki viisi ydinkoetta torstaina ja yhden eilen vastineeksi Intian vuoden 1974 jälkeen tekemälle kuudelle ydinkokeelle.

Pakistan: Pakistanilla parempi pommi

Pakistanin johtava ydinfyysikko Abdul Qadeer Khan sanoo Pakistanin ydinaseiden olevan tehokkaampia ja luotettavampia kuin Intian ydinaseiden. Khanin mukaan Pakistanin ydinaseet ovat tarvittaessa käyttövalmiita muutaman päivän kuluessa. Pakistanin ydinpommin pääarkkitehdiksi sanottu Khan kertoi lehdistölle Islamabadissa, että Pakistan on jo aloittanut keskimatkan ohjuksensa Ghaurin joukkotuotannon. Ghauri pystyy kuljettamaan ydinaseita.

Khan ei usko Intian räjäyttäneen fuusioreaktioon perustuvaa latausta äskeisissä ydinkokeissaan, vaikka Intia näin ilmoittikin. Intian ydinlatausten räjähdysvoima oli Khanin mukaan korkeintaan 35 kilotonnia, kun fuusioreaktioräjäytysten voima on yleensä satoja kilotonneja. Khan arveli kaikkien Intian räjäytysten perustuneen fissioreaktioon. Pakistanin tiedemiehet sen sijaan pystyvät valmistamaan fuusioreaktioaseen, lämpöydinaseen, jos hallitus niin päättää, Khan vakuutti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.