Mainos

Päivittäistavarakauppa haluaa lääkkeitä hyllyilleen

Päivittäistavarakauppa haluaisi osallistua Suomessa lääkkeiden jakeluun etenkin itsehoitolääkkeiden osalta. Hanketta perustellaan mm. kannattavuuden parantamisella ja apteekkeja laajemmalla myymäläverkostolla.

Päivittäistavarakauppa haluaa pitää edelleen elintarvikkeet ja lääkkeet erillään eli niiden raja tulisi säilyttää kuluttajalle selvänä. Eri asia on vielä lääkkeen määritys. Päivittäistavarakaupan yhdistys ehdottaa yhteiskunnallista keskustelua päivittäistavaroiden myymälärakenteen ja tukkukaupan hyödyntämisestä lääkkeiden jakelussa.

Yhdistyksen toimitusjohtaja Osmo Laine laskee, että päivittäistavarakauppojen lukumäärä on nykyisin kuusinkertainen apteekkeihin nähden ja myymäläverkko jakaantuu paljon apteekkeja tasaisemmin, erityisesti syrjäseuduilla. Avoin kilpailu taas takaisi parhaiten kustannustehokkaan toiminnan, hinnat laskisivat ja matkakustannuksia säästyisi.

Apteekkarit: Lääkkeet eivät kuulu päivittäistavaroihin

Apteekkarit ovat lääkemyynnissä nykyisen käytännön kannalla. Lääkkeet ovat osa terveydenhuoltoa, siksi lääkemyynnille asetettavia tavoitteita ja velvoitteita on tarkasteltava terveyspoliittisista lähtökohdista.
-Päivittäistavarakaupan tavoitteet perustuvat kilpailuun ja myynnin kasvattamiseen. Nämä tavoitteet soveltuvat huonosti lääkemyyntiin, korostaa Suomen Apteekkariliiton hallituksen jäsen, apteekkari Hannu Pitkänen.

Hän painottaa, että lääkkeet eivät ole päivittäistavaroita, eikä niiden myynti ole sallittu ruokakaupoissa pääsääntöisesti muuallakaan Euroopassa. Englannissakin, jossa suppeaa valikoimaa lääkkeitä saa myydä myös ruokakaupoissa, ollaan nyt ottamassa takapakkia.
-Syynä on se, että eräät vapaasti myytävät kipu- ja kuumelääkkeet aiheuttavat siellä vuosittain 100-150 kuolemantapausta, ja noin 30 000 ihmistä joutuu sairaalahoitoon yliannostuksen takia, tähdentää apteekkari Pitkänen.

Suomessa ja muissa Pohjoismaissa lääketurvallisuutta ei ole vaarannettu sallimalla lääkkeiden myyntiä muualta kuin apteekeista, joiden asiantuntemuksesta ovat yhtä mieltä sekä päivittäistavarakauppa että apteekkiala.

Lääketurvallisuus säilytettävä

Kuluttajaliiton pääsihteeri Sinikka Turunen painottaa lääkkeiden jakelussa sekä kuluttajansuojaa että lääketurvallisuutta. Hän katsoo, että vaikka kilpailusta seuraa kuluttajille usein hyötyä, lääkkeistä puheen ollen tarvitaan kuitenkin erityistä kriittisyyttä. Kuluttajaliitonkin kanta on siinä mielessä selkeä, että lääke ei ole päivittäistavara; lääkkeet - myöskään itsehoitolääkkeet - eivät ole vaarattomia.

-Potilaan oikeuksia ei saa heikentää vapaan kilpailun nimissä. Jos lääkkeiden jakelua vapautetaan, tärkeä osa keskustelusta tulee koskea potilasvahinkolakia ja lääkevahinkovakuutuksen asemaa, huomauttaa Turunen. Hän toteaa tapahtuneena tosiasiana, että itsevalinta-apteekkien yleistyminen on jo tuonut lääkkeet aivan uudella tavalla kuluttajien ulottuville, ja tällä tavoin ne ovat jo lähentyneet päivittäistavaroita. Pitäisikö lääkkeet päästää ruokakaupan hyllyille -kysymystä käsiteltiin Suomen Kuluttajaliiton järjestämässä tilaisuudessa tänään Helsingissä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.