Mainos

Päivi-haukka yllätti taas - nyt uudella reitinvalinnalla

MTV Uutisten kummilintu, mehiläishaukka Päivi, on ehtinyt jo pitkälle muuttomatkallaan. Päivi on jo Afrikassa Tšadin lounaiskolkassa. Päivin muuttoreitti oli tällä kertaa aivan uusi.

– Syksyn suurin yllätys on ollut Päivin uusi muuttoreitti. Yleensä mehiläishaukat käyttävät aina samaa reittiä. Ehkä Päivi halusi kokeilla jotakin uutta, pohtii mehiläishaukka-projektista vastaava dosentti Patrik Byholm Ammattikorkeakoulu Noviasta.

Päivi vaihtoi itäisempään reittiin

Päivi lensi idempää kuin koskaan aiemmin. Sen reitti kulki Kreikan ja Kreetan kautta Egyptiin. Aiemmin se on lentänyt Italian ja Maltan kautta.

– Todennäköisin selitys on, että se seurasi muita mehiläishaukkoja ja ehkä oli myös edulliset sääolot. Kiinnostavaa, että aikuinenkin lintu voi muuttaa reittiä, ihmettelee Byholm.

Uusi muuttoreitti on lyhyempi ja suorempi kuin aikaisempi. Voi olla, että Päivi lentää jatkossakin uutta reittiä. Tänä vuonna Päivin muuttomatka on myös sujunut aiempaa nopeammin.

Satelliittilinnut näköetäisyydellä toisistaan

Nyt Päivi-haukka on lepäillyt muutamia päiviä Tšadissa , mutta se jatkaa varmaankin matkaa kohti vakinaista talvehtimispaikkaansa Etelä-Afrikkaa.

– Ei ole syytä epäillä, etteikö Päivi jatkaisi Etelä-Afrikkaan. Se saattaa tänä vuonna ehtiä perille aikaisemmin kuin ennen, mutta varmasti menee kuitenkin marraskuun puolelle, laskee Byholm.

Tšadissa Päivi-haukka on lentänyt aivan läheltä toista satelliittiseurannassa olevaa mehiläishaukkaa, Mikkoa.

– Mikko ja Päivi olivat Tšadissa lähekkäin, ehkä jopa näköetäisyydellä. Se ei ole poissuljettua. Ehkä siitä on mennyt isompi mehiläishaukkaparvi samaan aikaan, arvuuttelee Byholm.

Satelliittilintujen määrä vähenee

Satelliittiseurannassa olevien mehiläishaukkojen määrä on huvennut huolestuttavasti. Tällä hetkellä Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen sivuilta voi seurata vain kolmen mehiläishaukan liikkeitä.

– Joukon ja Annikan lähettimet sammuivat elo-syyskuun vaihteessa. Ehkä kyseessä on tekninen häiriö, mutta nyt ei ole tietoa, missä ne ovat. Seurannassa ovat tällä hetkellä vain Päivi, Mikko ja Lars, kertoo Byholm.

Mehiläishaukka luokitellaan vaarantuneeksi. Laji on vähentynyt 1980-luvulta lähtien. Ahdingon syytä selvitetään satelliittipaikantimien avulla. Yksi syy kannan vähenemiseen on suuri poikaskuolleisuus.

Tähän mennessä satelliittilähettimen on saanut 40 mehiläishaukkaa. Päivi-haukka sai lähettimensä Vesilahdella toissa kesänä.

Täältä näet Päivi-haukan lentoreitin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.