MTV:n kummihaukka Päivi teki comebackin! Jo kerran vaiennut lähetin heräsi yllättäen eloon

MTV Uutisten kummilinnun, mehiläishaukka Päivin, satelliittilähetin on lähettänyt signaalin. Se kertoo, että Päivi on Kongon demokraattisessa tasavallassa eli se on aloittanut muuttomatkan kohti Suomea.

– Onhan tämä yllätys. Ajattelin jo, että tämä oli nyt tässä. Nyt on jännittävä nähdä, jaksaako lähetin toimia vielä koko muuttomatkan ajan, pohtii mehiläishaukkaprojektista vastaava dosentti Patrik Byholm Ammattikorkeakoulu Noviasta.

Päivi-haukan lähettimen uskottiin jo lakanneen kokonaan toimimasta, koska paikannustietoja ei kuulunut kahteen viikkoon. Huhtikuun 13. päivän paikannustiedon mukaan Päivi-haukka oli vielä talvehtimisalueellaan Etelä-Afrikan Reitzissä.

Huhtikuun 27. päivänä tuli lopulta paikannustieto 400 kilometriä pohjoiseen Reitzistä. Seuraava ja toistaiseksi uusin tieto tuli toukokuun 4. päivänä. Silloin lintu oli Kongon demokraattisessa tasavallassa.

– Lähettimestä tulee paljon low battery -viestejä eli patteri ei lataudu kunnolla. Saattaa myös tulla täysin virheellisiä paikannuskoordinaatteja. Nyt kun Päivi-haukka on muuttomatkalla, lähetin saa paljon suoraa valoa. Koska lähetin toimii aurinkopaneelilla, siitä voi olla apua.

– Luulen kuitenkin, että vika on patterin latautumisessa eli valokaan ei välttämättä auta, arvioi Byholm.

Lähetin toiminut keskimääräistä kauemmin

Päivi-haukan lähetin on jo toiminut keskimääräistä kauemmin. Se on lähettänyt Päivin paikannustietoja kuuden vuoden ajan. Sitä ennen se oli kaksi vuotta toisen mehiläishaukan selässä.

– Kun hankin lähettimen vuonna 2011, toivoin, että se kestäisi 3-4 vuotta. Nythän se on kestänyt jo kahdeksan vuotta. Nyt se kyllä voi hiipua kokonaan nopeastikin, uskoo Byholm.

Saattaa taas myöhästyä pesinnästä

Vaikka Päivi-haukka on nyt aloittanut muuttomatkan kohti Suomea, se ei silti tarkoita, että lintu ehtisi ajoissa pesimään.

– Onhan se taas myöhässä. Jälleen se lähti liikkeelle omassa jo aiemmilta vuosilta tutussa aikataulussaan. Olisin todella yllättynyt, jos se ehtisi ajoissa pesimään Suomeen. Siitä huolimatta pidän peukkuja ja toivon, että Päivi-haukka pääsisi taas kokemaan perheonnea, sanoo Byholm.

Päivi-haukka pesi onnistuneesti vuonna 2013. Silloin se sai kaksi poikasta. Vuosina 2014, 2016, 2017 ja 2018 se myöhästyi eikä ehtinyt pesimään. Vuoden 2013 poikaset joutuivat pesärosvon suuhun.

– Päivi-haukka on ehtinyt näiden vuosien aikana tuottaa paljon tärkeää tietoa tästä myöhästymisasiasta. Se on osoittanut meille, että mehiläishaukkojen muuttoaikataulut ovat yksilöllisiä eivätkä ne joka vuosi ehdi pesimään, huomauttaa Byholm.

Päivi-haukan poikanen lentää myös kohti Suomea

Kaikista seurannassa olleista mehiläishaukoista Päivi on ainoa, jonka poikanen on jäänyt henkiin ja pysynyt hengissä useampia vuosia.

Mohammed-haukka täyttää pian kuusi vuotta ja silläkin on selässään lähetin, vaikka se ei olekaan julkisessa seurannassa.

– Mohammed lähti muuttomatkalle samana päivänä kuin äitinsä eli 27.4. Silloin se oli Keski-Afrikan tasavallassa. Uusin paikannus on eiliseltä. Se on lentämässä Sudanin pohjoisosissa kohti Egyptin rajaa. Reitti näyttää kulkevan mehiläishaukkojen "valtaväylää" eli yleisintä muuttoreittiä, samaa, jota Päivikin käyttää, selittää Byholm.

Vaikka Mohammed on muutossa äitiään edellä, sillekin tulee kiire pesimään.

– Se on kyllä jo sukukypsä ja voisi lisääntyä, mutta yhtään ei saisi nyt viivytellä. Viime vuonnahan se kävi ensimmäisen kerran kesäreissulla Suomessa. Silloin se teki poikamiespesän Keski-Suomeen, muttei pesinyt. Uskon, että nytkin se suuntaa Keski-Suomeen, arvelee Byholm.

Mehiläishaukat aikuistuvat omassa tahdissaan

Vaikka mehiläishaukat tulevat sukukypsiksi 2-3 -vuotiaina, ne eivät välttämättä heti pesi.

– Mehiläishaukkojen aikuistumisaikataulu on yksilöllinen samoin kuin muuttoaikataulu. Muutto pitää osata ajoittaa oikein ja sitten pitää vielä löytää reviiri ja partneri. Nuorina ne vielä hakevat lentoreittiä ja aikataulua, mutta iän myötä muutto yleensä nopeutuu. Monien asioiden täytyy osua kohdalleen ennen kuin lintu pesii, muistuttaa Byholm.

Suuri poikaskuolleisuus yksi ahdingon syistä

Päivi-haukka ja sen kaksi poikasta saivat selkäänsä lähettimet Vesilahdella elokuussa 2013. Kaikkiaan 40 mehiläishaukkaa on saanut satelliittilähettimen.

Muut lähettimet ovat jo sammuneet ja jo pidemmän aikaa toimiva lähetin on ollut enää Päivi-haukalla ja sen poikasella Mohammedilla. Ja nyt siis Päivi-haukankin lähetin on sammumassa.

Mehiläishaukka luokitellaan Suomessa erittäin uhanalaiseksi lajiksi. Laji on vähentynyt 1980-luvulta lähtien. Ahdingon syitä on selvitetty satelliittilähettimien avulla. Yksi syy kannan vähenemiseen on suuri poikaskuolleisuus.

Tietoa Päivi-haukan liikkeistä löytyy Luonnontieteellisen keskusmuseon (Luomus) sivuilta.

Lue myös:

    Uusimmat