Päivi-haukka on jälleen matkalla etelän lämpöön – mutta miksi MTV Uutisten kummilintu myöhästelee jatkuvasti eikä opi virheistään?

MTV Uutisten kummilintu, mehiläishaukka Päivi, lepäilee parhaillaan Angolassa matkallaan kohti Etelä-Afrikkaa.

Video: Kerroimme Päivi-haukan Suomen-matkasta vuonna 2014.

– Se on lepäillyt siellä nyt pari päivää. Se on pysähtynyt samalla alueella jo aikaisempina vuosina, kertoo mehiläishaukkaprojektista vastaava dosentti Patrik Byholm Ammattikorkeakoulu Noviasta.

Päivi-haukan päämäärä on kuitenkin Etelä-Afrikka, jossa se on talvehtinut jo useita vuosia. Lentomatkaa on jäljellä vielä noin 2000 kilometriä.

– Arvioisin, että Päivi-haukka on perillä Reitzin lähellä suunnilleen marraskuun loppupuolella. Toki se riippuu siitä, kauanko Päivi lepäilee Angolassa, arvioi Byholm.

Säätila vaikuttaa lentoreittiin

Päivi aloitti muuttomatkansa elokuun lopussa. Tällä kertaa lintu eteni hieman eri reittiä kuin aiempina vuosina.

– Aiemmin Päivi on lentänyt syksyisin Italian ja Maltan kautta. Nyt se lensi hieman idempää Kreikan saariston yli. Tätä reittiä Päivi ei ole aiemmin käyttänyt. Kerran aikaisemmin se on lentänyt vielä idempää.

Syytä Päivin uuteen reitinvalintaan voi vain arvailla.

– Veikkaan, että kyse on säätilaan, esimerkiksi tuuleen, liittyvistä asioista. Selvästikin Päivi-haukka tekee koko matkan ajan aktiivisia päätöksiä siitä, mitä reittiä se lentää, pohtii Byholm.

Päivi-haukan lähetin osoittaa väsymisen merkkejä

Päivi-haukan lähetin on toiminut hyvin, vaikka lähes kaikkien muiden satelliittiseurannassa olleiden mehiläishaukkojen lähettimet ovat sammuneet jo aikoja sitten.

– On siinä lähettimessä jo väsymisen merkkejä. Akun varaus ei kestä enää kovin kauan kerrallaan. Nyt tietoa on kuitenkin saatu hyvin, koska Päivi lentää aurinkoisella alueella ja akut latautuvat.

Päivi-haukka myöhästelee eikä opi virheistään

Vuodesta 2013 jatkunut satelliittiseuranta on paljastanut, että Päivi-haukka on täysin omanlaisensa persoona.

– Päivi on kiintoisa yksilö. Olemme koko ajan ihmetelleet, miksi se myöhästelee toistuvasti eikä tunnu oppivan virheistään. Mitkään olemassa olevat teoriat eivät selitä myöhästelyä. Ehkä se vain on hänen valintansa, ihmettelee Byholm.

Päivi-haukka on useampaan otteeseen myöhästynyt pesinnästä, kun se on lähtenyt liian myöhään muuttomatkalle kohti Suomea.

Haukka pesi onnistuneesti vuonna 2013. Silloin se sai kaksi poikasta. Vuosina 2014, 2016 ja 2017 se myöhästyi eikä ehtinyt pesimään. Vuoden 2015 poikaset joutuivat pesärosvon suuhun.

Päivi-haukan poikanen on äitiään reippaampi

Päivi-haukan poikanen Mohammed on myös seurannassa, vaikka tietoja sen liikkeistä ei julkaista. Mohammed pistäytyi viime kesänä kesäreissulla Suomessa ensimmäistä kertaa.

– Se kävi rakentamassa poikamiespesän Keski-Suomessa, mutta ei vielä pesinyt oikeasti.

Mohammed on parhaillaan Kamerunissa sademetsäalueella, samoilla seuduilla, missä se on aiemminkin viihtynyt.

– Toivon, että Mohammed tulee ensi kesänä Suomeen pesimään. Se olisi hienoa. Mohammedilla ei näyttäisi olevan samanlaisia myöhästelytaipumuksia kuin äidillään. Se myös talvehtii pohjoisemmassa kuin äitinsä, joten muuttomatkakin on lyhyempi.

Myös tutkija matkaa Etelä-Afrikkaan

Patrik Byholm matkaa itsekin loppuviikosta Etelä-Afrikkaan.

– Ei taida olla mahdollisuuksia nähdä Päivi-haukkaa. Se saisi lentää tosi nopeasti, että ehtisi näin pian Etelä-Afrikkaan. Sitä paitsi paikantimesta huolimatta olisi todella uskomaton sattuma, jos linnun sattuisi näkemään, huomauttaa Byholm.

Mehiläishaukka luokitellaan Suomessa erittäin uhanalaiseksi lajiksi. Laji on vähentynyt 1980-luvulta lähtien. Ahdingon syitä on selvitetty satelliittilähettimien avulla. Yksi syy kannan vähenemiseen on suuri poikaskuolleisuus.

Päivi-haukan liikkeitä voi seurata Luonnontieteellisen keskusmuseon (Luomus) sivuilta.

 

Lue myös:

    Uusimmat