Mainos

Päivi-haukka on matkalla Suomeen – "Satelliittilähetin voi sammua minä hetkenä hyvänsä"

MTV Uutisten kummilintu, mehiläishaukka Päivi, on aloittanut keväisen muuttomatkansa Etelä-Afrikasta Suomeen. Päivi lähti liikkeelle kohti pohjoista 22.4. eli päivää myöhemmin kuin vuosi sitten.

– Päivi ylitti Etelä-Afrikan ja Botswanan rajan 25.4. Nyt se saattaa olla jo Sambiassa. Oletus on, että se jatkaa tuttua itäistä reittiä Egyptin, Israelin ja Turkin kautta, arvioi mehiläishaukka-projektista vastaava dosentti Patrik Byholm Ammattikorkeakoulu Noviasta.

Päivi on muuttanut joka kevät samaa reittiä pitkin. Matkan vaarallisin osuus on todennäköisesti Saharan autiomaan ylitys.

"Olisi kiva todistaa Päivin perheonnea"

Päivi-haukalla on yli 10 000 kilometrin lentomatka taitettavana. Tänäkin vuonna joudutaan jännittämään, ehtiikö Päivi-haukka ajoissa Suomeen pesimään.

– Kyllä se periaatteessa ehtii. Se olisi ehtinyt viime vuonnakin, mutta toinen naaras olikin odottamassa Päivi-haukkaa kotipesässä. On kiinnostavaa nähdä, käykö nyt samalla tavalla.

– Voihan toki käydä myös niin, että Päivi löytääkin uuden puolison. Taas saa jännittää, miten käy. Olisihan se kiva, jos saisi taas todistaa Päivin perheonnea, toivoo Byholm.

Päivi-haukalla ollut epäonnea pesinnöissä

Jos Päivi ehtisi Suomeen vielä toukokuun puolella, pesinnän onnistumismahdollisuudet olisivat 80-90 prosentin luokkaa. Kesäkuun puolella onnistumismahdollisuudet heikkenevät nopeasti.

– Kesäkuun 10. päivän tienoilla pesinnän onnistumismahdollisuudet ovat 20 prosentin luokkaa. Kesäkuun puolenvälin paikkeilla ne putoavat jo lähes nollaan, laskee Byholm.

Vuosina 2013 ja 2015 Päivi-haukka ehti ajoissa Suomeen pesimään, mutta vuosina 2014 ja 2016 pesintä jäi väliin. Vuoden 2015 poikaset joutuivat pesärosvon uhreiksi.

Talvi kului eukalyptus-metsiköissä

Päivi-haukan talvi kului vanhoissa tutuissa maisemissa Reitzin liepeillä.

– Siellä se istuskeli eukalyptus-metsiköissä. Se liikkui vähemmän kuin edellistalvena. Ilmeisesti sateen takia alue on ollut vehreämpi kuin edellistalvena eli ruokaa on riittänyt, arvelee Byholm.

Päivin poikanen Mohammed oleskelee Kamerunissa sademetsävyöhykkeellä. Sen olisi jo aika lentää kesäksi Suomeen.

– Näyttää siltä, ettei sillä ole aikomustakaan lähteä mihinkään. Se ei ole vielä kertaakaan käynyt kesämatkalla Suomessa toisin kuin muut nuoret linnut. Aikookohan se jäädä pysyvästi asumaan Afrikkaan, ihmettelee Byholm.

Satelliittilähetin vaarassa sammua

Niin Päivi-haukan kuin sen poikasen Mohammedin satelliittilähettimet voivat sammua minä hetkenä hyvänsä.

– Muiden lintujen lähettimet ovat jo sammuneet. Päivi-haukan lähetin on ollut käytössä vuodesta 2011 lähtien. Päivi peri sen toiselta linnulta. Itse asiassa se on jo toiminut yllättävän kauan, vahvistaa Patrik Byholm.

Päivi-haukan innoittamana myös Etelä-Afrikassa on käynnistynyt oma mehiläishaukkojen tutkimusprojekti.

Ahdingon syitä selvitetään

Mehiläishaukka luokitellaan Suomessa erittäin uhanalaiseksi lajiksi. Laji on vähentynyt 1980-luvulta lähtien. Ahdingon syitä selvitetään satelliittipaikantimien avulla. Yksi syy kannan vähenemiseen on suuri poikaskuolleisuus.

Tähän mennessä satelliittilähettimen on saanut 40 mehiläishaukkaa. Päivi-haukka ja sen kaksi poikasta saivat selkäänsä lähettimet Vesilahdella elokuussa 2013.

Päivi-haukan muuttomatkaa voi seurata Luonnontieteellisen keskusmuseon (Luomus) sivuilta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.