Mainos

Päivi-haukka pääsi talvikotiinsa Etelä-Afrikkaan - löysi uuden kotimetsikön

MTV Uutisten kummilintu, mehiläishaukka Päivi, on selvinnyt pitkästä muuttomatkastaan ja päässyt perille talvehtimisseudulleen Etelä-Afrikkaan.

– Päivi-haukka saapui Etelä-Afrikkaan marraskuun 14. päivänä. Kolme päivää myöhemmin se saapui tutulle talvehtimisalueelleen Reitzin liepeille. Sieltä se kuitenkin jatkoi yllättäen matkaa noin 50 kilometriä etelään, kertoo mehiläishaukkaprojektista vastaava dosentti Patrik Byholm Ammattikorkeakoulu Noviasta.

Päivi-haukka on ilmeisesti löytänyt uuden kotimetsikön.

– Se on nyt pienessä Afrikaskop-nimisessä kyläpahasessa. Se näkee sieltä varmasti Lesothon vuoristoon. Ehkä se haluaa kokeilla uutta metsikköä, miettii Byholm.

Päivi-haukka teki taas ennätyksen

Samalla Päivi teki jälleen uuden ennätyksen. Se on Suomen eteläisin mehiläishaukka. Päivi-haukka paransi nyt omaa ennätystään noin 20 kilometrillä matkaamalla etelämmäksi kuin koskaan aikaisemmin.

Päivi-haukka lensi Suomesta Etelä-Afrikkaan läntistä reittiä pitkin Italian yli ja Afrikan länsirannikkoa alas. Samaa reittiä se on käyttänyt vuosina 2013 ja 2014. Viime vuonna se lensi hieman erilaista reittiä.

– Matkalla se viivytteli jonkin aikaa Nigeriassa ja Angolassa, ehkä pelkästään sen takia, että matka on niin pitkä, arvelee Byholm.

Päivin lähetin jo jatkoajalla

Päivi-haukka on nyt ainoa satelliittilähettimellä varustettu mehiläishaukka, jonka liikkeitä voi seurata Luonnontieteellisen keskusmuseon sivuilta. Muut satelliittihaukat ovat joko kuolleet tai niiden lähetin on lakannut toimimasta.

– Toivoisin, että Päivin lähetin toimisi ikuisesti, mutta se on jo nyt jatkoajalla. Olisin iloinen, jos se toimisi vielä vaikkapa vuoden. Tämä neljä vuottakin on kyllä jo hyvä saavutus, sanoo Byholm.

Suomen lisäksi Päivi-haukka herättää kiinnostusta Etelä-Afrikassa.

– Saan sieltä yksityisiltä ihmisiltä sähköposteja, joissa kysellään Päivi-haukasta, naurahtaa Byholm.

Tutkija matkaa Etelä-Afrikkaan

Byholm aikoo matkustaa Etelä-Afrikkaan marraskuun lopulla. Hän tekee yhteistyötä paikallisten tutkijoiden kanssa. Kahdelle mehiläishaukalle on asennettu lähettimet Etelä-Afrikassa ja lähettimiä on mahdollisesti tarkoitus laittaa vielä lisää.

– Päiviä en yritä tällä matkalla nähdä, mutta ainakin tapaan yhden toisen mehiläishaukan, joka on ollut hoidossa ja päästetään nyt vapauteen, paljastaa Byholm.

Mehiläishaukka luokitellaan Suomessa erittäin uhanalaiseksi lajiksi. Laji on vähentynyt 1980-luvulta lähtien. Ahdingon syitä selvitetään satelliittipaikantimien avulla. Yksi syy kannan vähenemiseen on suuri poikaskuolleisuus.

Tähän mennessä satelliittilähettimen on saanut 40 mehiläishaukkaa. Päivi-haukka ja sen kaksi poikasta saivat selkäänsä lähettimet Vesilahdella elokuussa 2013.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.