Mainos

Päivi-haukka yllätti taas: Saapui Etelä-Afrikkaan etujoukoissa

MTV Uutisten kummilintu, mehiläishaukka Päivi, yllätti taas kerran. Päivi-haukka on saapunut talvehtimisalueelleen Etelä-Afrikkaan ensimmäisten mehiläishaukkojen joukossa.

– Sain kuulla, että Etelä-Afrikan lintuharrastajat ovat tähän mennessä havainneet vain kaksi mehiläishaukkaa eli Päivi taitaa kuulua etujoukkoihin tällä kerralla, naurahtaa mehiläishaukka-projektista vastaava dosentti Patrik Byholm Ammattikorkeakoulu Noviasta.

Aikaisemmin Päivi on enimmäkseen kunnostautunut myöhästelemällä. Se on lähtenyt liian myöhään muuttomatkalle kohti Suomea ja myöhästynyt pesinnästä useamman kerran.

Tällä hetkellä Päivi-haukka oleilee Johannesburgin lähellä, mutta matka jatkuu mitä todennäköisimmin tutulle talvehtimisseudulle Reitzin lähellä.

– Matka sujui tuttua reittiä pitkin. Viime vuoteen verrattuna Päivi-haukka ehti perille kolme päivää nopeammin. Päivin muuttomatka on viime vuosina yleensä kestänyt kaksi kuukautta ja 2,5 viikkoa, laskee Byholm.

"En usko, että se lopettaa myöhästelyn"

Byholm toivoo, että Päivi-haukka oppisi tekemään keväisen paluumuuton Suomeen yhtä vauhdikkaasti.

– Sen pitäisi vain lähteä aikaisemmin liikkeelle kohti Suomea. En tosin usko, että se tekee tässä suhteessa parannusta. Se on kuitenkin toiminut samoin jo viisi vuotta eli myöhästely taitaa olla jo tapa, hymähtää Byholm.

Päivi-haukan pesintä onnistui vuonna 2013. Silloin se sai kaksi poikasta. Vuosina 2014, 2016 ja 2017 se jätti pesinnän väliin. Vuoden 2015 poikaset joutuivat pesärosvon suuhun.

– Olisihan se kiva, jos Päivi-haukka vielä saisi kokea perheen ilon, toivoo Byholm.

On suuri yllätys, että linnun lähetin toimii edelleen ja sen liikkeistä saadaan tietoa.

– En odottanut, että lähetin toimii vieläkin. Yksikään muu lähetin ei ole kestänyt näin pitkään. Lähetin voi sammua milloin vain, mutta toistaiseksi se on toiminut erinomaisesti, kiittelee Byholm.

Yksi syy lähettimen pitkäikäisyyteen saattaa olla se, että Päivi-haukka oleskelee avoimella alueella Etelä-Afrikassa ja lähetin saa jatkuvasti aurinkoa, jonka voimalla se toimii.

– Päivillä on siellä hyvät oltavat. Se lentelee eukalyptus-metsiköiden ja puutarhojen väliä ja ruokaa on hyvin tarjolla, kuvailee Byholm.

Erittäin uhanalainen laji

Tutkijat selvittävät parhaillaan, mikä selittää mehiläishaukkojen äskettäisen lisääntymisen Etelä-Afrikassa. Maassa on jo satoja mehiläishaukkoja. Toinen tutkimuskohde on se, miten nuoret mehiläishaukat oppivat muuttamaan. Siitä saadaan tietoa muun muassa Päivi-haukan Mohammed-poikaselta, jolla on myös satelliittipaikannin.

Mehiläishaukka luokitellaan Suomessa erittäin uhanalaiseksi lajiksi. Laji on vähentynyt 1980-luvulta lähtien. Ahdingon syitä selvitetään satelliittipaikantimien avulla. Yksi syy kannan vähenemiseen on suuri poikaskuolleisuus.

Tähän mennessä satelliittilähettimen on saanut 40 mehiläishaukkaa. Päivi-haukka ja sen kaksi poikasta saivat selkäänsä lähettimet Vesilahdella elokuussa 2013. Suurin osa lähettimistä on jo sammunut ja Luonnontieteellisen keskusmuseon (Luomus) sivuilta voi seurata enää Päivi-haukan liikkeitä. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.