Mainos

Päivi-haukka testaa taas rajoja – aloitti paluumuuton pahasti myöhässä

MTV Uutisten kummilintu, mehiläishaukka Päivi, on aloittanut muuttomatkansa Etelä-Afrikasta kohti Suomea ja Vesilahtea. Jälleen kerran Päivi on pahasti myöhässä ihanneaikataulusta.

Uusimpien paikannustietojen mukaan Päivi on lähtenyt liikkeelle Reitzistä kohti pohjoista, mutta on edelleen Etelä-Afrikassa. Koska paikannustiedot tulevat viiden päivän välein, lintu saattaa todellisuudessa lentää jo Botswanassa tai Zimbabwessa.

Viime vuoteen verrattuna Päivi-haukka lähti liikkeelle viikkoa myöhemmin.

– Tämä lintu kyllä testaa rajoja. Jälleen joudutaan jännittämään, ehtiikö se pesimään. Kiintoisa ilmiö, että Päivi jättää aina lähtönsä viime tippaan. Voi vain ihmetellä, miksei se lähde liikkeelle aikaisemmin, pohtii mehiläishaukkaprojektista vastaava tutkija, dosentti Patrik Byholm, Ammattikorkeakoulu Noviasta.

Pesintä taas vaarassa

Päivi-haukalla on yli 10 000 kilometrin lentomatka taitettavana. Patrik Byholm toivoo, että Päivi taittaa matkan ripeästi.

– Tahdon uskoa, että se ehtii pesimään. Kesäkuun alkupäivät ovat tärkeä tavoite, mutta viimeistään Päivin pitäisi ehtiä perille kesäkuun puoleenväliin mennessä. Toinen kysymys on se, jaksaako koiras odottaa sitä vai ottaako se uuden puolison, jos Päivi paluu viipyy liian kauan.

Viime vuonna Päivi-haukka saapui Suomeen 1.6. , ehti pesimään ja sai kaksi poikasta. Poikasille kuitenkin kävi huonosti. Jokin peto - kanahaukka, näätä tai huuhkaja - vieraili pesällä ja söi poikaset. Kesällä 2014 Päivi saapui Suomeen vasta kesäkuun lopulla eikä ehtinyt lainkaan pesimään. Vuonna 2013 Päivi-haukka sai kaksi poikasta. Elokuussa sekä Päivi että sen poikaset saivat selkäänsä satelliittilähettimet. Naaraspoikanen Ella menehtyi myöhemmin, mutta koiraspoikanen Mohammed on edelleen elossa.

Satelliittihaukkojen määrä hupenee

Todennäköisesti Päivi-haukan kotimatka kulkee jo tuttua reittiä itäisen Afrikan yli, Suezin läpi Turkkiin ja Bosporin kautta kohti pohjoista. Vaarojakin matkalla on.

– Yleensä vanhojen lintujen muuttomatka sujuu hyvin ja luultavasti niin on Päivinkin kohdalla. Suurimmat vaarat ovat Saharan ylitys, ammutuksi joutuminen ja törmäykset voimajohtoihin tai muihin esteisiin. Viime vuonna monet mehiläishaukat menehtyivät muuttomatkalla Saharassa, kun ne joutuivat hiekkamyrskyn keskelle, kertoo Byholm.

Satelliittiseurannassa olevien mehiläishaukkojen määrä on huvennut. Tänä keväänä Luonnontieteellisen keskusmuseon sivuilta voi seurata vain Päivi-haukan ja Mikko-haukan muuttomatkoja.

– Muiden lintujen lähettimet ovat sammuneet vanhuuttaan. Linnut eivät välttämättä ole kuolleet, mutta tietoja ei enää saada, pahoittelee Byholm.

Päivinkin lähetin jo vanha

Myös Päivi-haukan lähetin alkaa olla jo vanha. Lintu on kantanut sitä lähes kolme vuotta.

– Päivi on oleskellut talvet hyvin aurinkoisessa Etelä-Afrikassa. Kun lähetin saa koko ajan aurinkoa, sen akku kestää paremmin, arvelee Byholm.

Myös Päivin poikasen Mohammedin paikannin toimii. Lintu on tällä hetkellä Kamerunissa. Se ei ole vielä lähtenyt muuttomatkalle, mutta sen odotetaan vierailevan Suomessa tänä kesänä ensi kertaa vajaat kolme vuotta sitten tapahtuneen Afrikkaan muuton jälkeen.

Mehiläishaukka luokitellaan Suomessa erittäin uhanalaiseksi lajiksi. Laji on vähentynyt 1980-luvulta lähtien. Ahdingon syitä selvitetään satelliittipaikantimien avulla. Yksi syy kannan vähenemiseen on suuri poikaskuolleisuus.

Tähän mennessä satelliittilähettimen on saanut 40 mehiläishaukkaa.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.