Mainos

Mehiläishaukoilla huono vuosi – pesimisen sijaan Päivi-haukka tutustui uusiin maisemiin

MTV Uutisten kummilintu, mehiläishaukka Päivi, ylittää parhaillaan Saharan autiomaata matkalla kohti tuttuja talvehtimisseutujaan Etelä-Afrikassa.

– Päivi-haukan lähetin toimii edelleen. Se on iloinen yllätys. Toivottavasti se toimii vielä ainakin vuoden. Päivi alkaa olla pitkäikäisimpiä seurantalintujamme, iloitsee mehiläishaukkaprojektista vastaava dosentti Patrik Byholm Ammattikorkeakoulu Noviasta.

Päivin syysmuutto on sujunut jo tuttua reittiä Pietarin, Itä-Euroopan, Balkanin ja Italian kautta Pohjois-Afrikkaan.

Päivi-haukka tutustui Varsinais-Suomeen

– Poikkeuksellista oli se, että loppukesällä Päivi lenteli ihan uusissa maisemissa Varsinais-Suomessa. Se kierteli aiempaa enemmän ympäriinsä. Ehkä se halusi katsella uusia maisemia, miettii Byholm.

Kiertelyn mahdollisti se, että Päivi jätti jälleen kerran pesinnän väliin eikä poikasia ollut hoivattavina. Päivi-haukan pesintä onnistui vuonna 2013. Silloin se sai kaksi poikasta. Vuosina 2014, 2016 ja 2017 se jätti pesinnän väliin. Vuoden 2015 poikaset joutuivat pesärosvon suuhun.

– Tiedossa ei ole muita mehiläishaukkoja, jotka olisivat jättäneet pesinnän väliin yhtä usein kuin Päivi, ihmettelee Byholm.

Vähän pesintöjä ja poikasia

Päivin entisessä pesässä Vesilahdella ei pesinyt tänä kesänä kukaan. Ylipäätään mehiläishaukoilla oli huono vuosi.

– Viileän sää takia mehiläishaukoilla oli heikoin vuosi pitkään aikaan. Ravintoa oli tarjolla vähän ja pesintöjäkin oli vähän. Poikasia ei syntynyt montakaan, suree Byholm.

Mehiläishaukat syövät pääasiassa ampiaisen toukkia.

Päivi-haukalta menee vielä noin kuukausi ennen kuin hän pääsee perille Etelä-Afrikkaan talvehtimisalueelleen. Oletuksena on, että ensi kesänä Päivi palaa jälleen vanhalle pesälleen Vesilahdella ja toiveissa on, että pesintä onnistuisi viimein monen vuoden tauon jälkeen.

Päivin poikanen ei halua lomailla Suomessa

– Kyllä toivon, että joku poikanen vielä saataisiin. Päivin poikanen Mohammed on sentään edelleen elossa. Sekin tosin käyttäytyy aika poikkeuksellisesti. Se ei ole vielä kertaakaan lentänyt Suomeen viettämään kesää, vaikka se on syntynyt jo vuonna 2013, ihmettelee Byholm.

Tänä kesänä Mohammed kävi kääntymässä Pohjois-Afrikassa, mutta palasi sieltä takaisin sademetsävyöhykkeelle.

Päivi jäi ainoaksi seurantalinnuksi

Mehiläishaukka luokitellaan Suomessa erittäin uhanalaiseksi lajiksi. Laji on vähentynyt 1980-luvulta lähtien. Ahdingon syitä selvitetään satelliittipaikantimien avulla. Yksi syy kannan vähenemiseen on suuri poikaskuolleisuus.

Tähän mennessä satelliittilähettimen on saanut 40 mehiläishaukkaa. Päivi-haukka ja sen kaksi poikasta saivat selkäänsä lähettimet Vesilahdella elokuussa 2013. Suurin osa lähettimistä on jo sammunut ja Luonnontieteellisen keskusmuseon (Luomus) sivuilta voi seurata enää Päivi-haukan liikkeitä.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.