Mainos

Päivärahahakemusten määrä reilussa kasvussa

Päivärahahakemusten määrät ovat kasvaneet jo selvästi, kertoo Yleisen työttömyyskassan toimitusjohtaja Auli Hänninen. Ensimmäisten päivärahahakemusten osalta kasvua on viime vuodenvaihteeseen verrattuna noin 30%.

Vielä marraskuussa työttömien määrä oli YTK:n historian alhaisin. Joulukuussa hakemusten määrän kasvu oli sitten jo selkeästi nähtävissä, sanoo Hänninen.

- Hakijoista suurin osa on lomautettuja. Vuoden takaiseen verrattuna lomautettuja on huomattavasti enemmän. Toiveena on, että heistä suurin osa palaa nopeasti työelämään.

Työttömyyskassojen Yhteisjärjestöstä Juhani Talonen kertoo, että työttömyyskassat jo valmistautumassa hakemusten määrän kasvuun rekrytoimalla lisää työvoimaa.

Hänninen kertoo käytännöistä, että lomautuksissa on työttömyyskassan osalta seitsemän työpäivän omavastuu. Esimerkiksi kahden viikon lomautuksesta jää kolme maksettavaa päivää. Jotkut työnantajat tekevät myös ryhmälomautuksia. Eli lomautetaan vähintään kymmenen työntekijää kerralla.Ryhmälomautuksessa ei tarvita henkilökohtaista ilmoitusta työvoimatoimistoon. Vähemmän määrän ollessa kyseessä, työvoimatoimistoon on ilmoittauduttava. Sen jälkeen kahden viikon kuluttua toimitetaan paperit omaan työttömyyskassaan.

Finanssivalvonnan mukaan on sellaisia kassoja, joiden hakemusmäärät ovat suuria. Toisaalta on kassoja, joissa ei ole tapahtunut minkäänlaista liikehdintää. Finanssivalvonnan mukaan vaikutukset koko kassakenttään tulevat sektoreittain.

- On vaikea ennakoida, miten laajalle tämä leviää ja millaisia vaikutuksia kaikille kassoille tulee, sanoo finanssivalvonnan tarkastusyksikön päällikkö Niina Jussila.

Jussila ei muutenkaan lähde arvioimaan hakemusten määrän kehitystä. Hän on Auli Hännisen kanssa samoilla linjoilla 30% kasvusta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.