Päiväkerhot, peruspäiväraha, paperiprotesti – näitä onnistumisia kansanedustajat hehkuttavat

Päättyvä vaalikausi oli monin tavoin kivikkoinen eduskunnalle ja sekä Jyrki Kataisen että Alexander Stubbin hallituksille, mutta taival ei ollut kuitenkaan pelkkää rämpimistä epäonnistumisesta toiseen. Näistä saavutuksista kansanedustajat ottivat ilon irti päättyneen neljän vuoden aikana.

– Heti kauden alussa korotettiin työmarkkinatukea ja peruspäivärahaa sadalla eurolla, joka nosti hyvin monia pois köyhyydestä ja pois toimeentulotuelta, muistelee vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki.

Arhinmäki nosti esiin myös työmarkkinatuen tarveharkinnan poistamisen puolison osalta.

– Yksittäisille ihmisille valtavan suuri asia. Aikaisemmin, jos puoliso oli töissä ja keskituloinen, niin ei saanut mitään työttömyyskorvauksia. Nyt se poistettiin ja se tuli budjettineuvotteluissa meidän vaatimuksesta, Arhinmäki jatkaa.

RKP:n Stefan Wallin nostaa omaksi henkilökohtaiseksi onnistumisekseen erityisesti sen, että hän pystyi puolustamaan Turussa ja Varsinais-Suomessa saariston asioita. Työ on kuitenkin yhä kesken.

- Ne olosuhteet eivät siellä muutu miksikään vaikka muu maailma muuttuisikin, sillä saaristo on edelleen ilman kiinteää tieyhteyttä ja kustannukset sen mukaiset, Wallin taustoittaa.

"Kansan vaikutusmahdollisuus parani"

Entäpä vihreät, joka lähti hallituksesta vasta aivan kauden kalkkiviivoilla?

– Kansalaisaloitteet tulivat kuvaan mukaan ja muun muassa tämä tasa-arvoinen avioliittolaki tuli hyväksytyksi, eli kansalaisten vaikutusmahdollisuukset paranivat, kertaa nelivuotiskautta Pekka Haavisto, joka toimi osan ajasta elinkeinoministerinä.

Puheenjohtaja Ville Niinistö hehkuttaa myös toteutunutta ilmastolakia, jonka vuoksi hän itse sekä koko puolue oli tehnyt töitä vuosia.

– Valtaosa puolueista alun perin vastusti sitä. Se oli iso askel siihen, että ympäristöteknologiaa kannattaa Suomessa ottaa käyttöön ja etenemme kohti vähähiilistä yhteiskuntaa, Niinistö vakuuttelee.

Niinistö nostaa menestysideaksi myös keikkatyötä lisänneen ja työttömyyttä vähentäneen suojaosan, jonka avulla kuussa saa ansaita työllä 300 euroa mutta silti nostaa työttömyyskorvausta.

– 10 000 on päässyt sillä jo töihin, askel kohti perustuloa.

Päiväkerhot ja tuki päihdeäideille

Kokoomuksen Sari Sarkomaa nostaa omaksi onnistumisekseen ponnistelunsa valtiovarainvaliokunnassa koulujen päiväkerhotoiminnan ja päihdeäitien hoidon puolesta.

– 1990-luvulla oikeastaan tapettiin kerhot kouluista, paikat, joissa lapset voivat ilmaiseksi harrastaa koulun jälkeen. Se on lisännyt tosi paljon lasten tasa-arvoa ja opetusministerinä (2007-08) elvytin kerhot ja silloin saatiin rahaa kerhoihin. Nyt hallitus oli leikkaustalkoissa leikannut kerhoista ja olen tosi iloinen, että me sivistyskansanedustajat valtiovarainvaliokunnassa saimme sittenkin palautettua ne rahat ja kerhotoiminta jatkuu.

Päihdeäideille Sarkomaan johtama valtiovarainvaliokunnan jaosto sai kaivettua rahat Ensi- ja turvakotien liiton Pidä kiinni -hoitojärjestelmän toiminnan jatkamiseen.

– Siellä hoidetaan koko perhettä ja siellä on pystytty tehokkaasti ehkäisemään sitä, ettei lapsia oteta huostaan. Se on tosi tärkeä alku äidille ja lapselle. Päihteetöntä äitiyttä kannattaa tukea inhimillisesti, mutta se maksaa noin miljoona euroa, jos lapset saa sen alkoholin kautta kehitysvamman tai vakavan vaurion, Sarkomaa jatkaa.

Protesti se on mikä kannattaa

Keskustan Paula Lehtomäki myöntää, ettei maan asioihin oli oppositiosta juuri vaikutusmahdollisuuksia. Onnistumisia ryhmänä on hänen mukaansa silti nähty, näkeehän sen gallupluvuistakin.

– Olen saanut olla mukana keskustan eduskuntaryhmän ja myös puolueen monenlaisessa taustatyössä, mm. europarlamenttivaaleihin Eurooppa-ohjelman tekemisessä hyvin keskeisesti. Tämä on sellainen laji, jossa saavutukset tehdään ja saadaan porukalla.

Joskus näkyvin tapa saada huomiota oppositiosta on protesti. Tässä ainakin omasta mielestään onnistui parhaiten perussuomalaisten Pertti ”Veltto” Virtanen. Hän menetti malttinsa reilu vuosi sitten, kun ei saanut puheenvuoroa eduskunnan kyselytunnilla.

– Katsoin, kun ne paperit lähtivät, kun en saanut puheenvuoroa. Kirsikanpuunkukkajuhla alkoi Japanissa, ja kun ne niin kuin räjähtää auki, niin samalla lailla paperit lensi todella upeasti niin kuin jostain suihkulähteestä. Se oli ehkä paras sellainen, luterilaisittain protesti. Pro patria, isänmaan, pro matria, äidinmaan tähden. Se jäi mieleen, suurimpana tekona.

Lue myös:

    Uusimmat