Paine maatalouskaupan vapauttamiseen kasvaa WTO:ssa

Yhdysvaltoja ja Euroopan unionia painostetaan WTO:n kokouksessa vapauttamaan maatalouskauppansa.

Yhdysvaltoja ja Euroopan unionia painostettiin eilen Montrealissa alkaneessa 25 maan kauppaministereiden kokouksessa sopimaan maatalouskaupan vapauttamisesta Maailman kauppajärjestön WTO:n Dohan kierroksen pelastamiseksi.

Montrealissa etsittiin keinoja keskeisten kiistojen sopimiseksi syyskuussa pidettävässä Cancunin ministerikokouksessa. WTO:n neuvottelujen avainkysymykseksi on noussut maatalous. Kauppaneuvottelut ovat jumiutuneet suurten kauppamahtien välisiin maatalouskaupan vapauttamista koskeviin kiistoihin. Ellei Cancunissa pystytä sopimaan päälinjoista maatalouskaupan vapauttamiseksi ei neuvotteluja saada päätökseen vuoden 2004 loppuun mennessä kuten Dohassa sovittiin. Cancunin välitarkastelu on siksi elintärkeä kierroksen onnistumiselle.

WTO:n pääjohtaja Supachai Panitchpakdi sanoi Montrealissa, että nyt on aika tehdä kompromisseja. - En toistaiseksi ole nähnyt todellisia neuvotteluja käytävän, sanoi Supachai kokouksessa.

Dohan kierroksen neuvotteluja on käyty jo 20 kuukautta, mutta ne eivät ole edenneet paljon alkua pitemmälle. Neuvotteluissa käsitellään kaikkia kaupan aloja tavarakaupasta palveluihin. Supachain mukaan "maatalous on kuitenkin avain neuvottelujen onnistumiseksi".

"Onko EU vakavissaan?"

Johtaviin maataloustuotteiden viejiin kuuluvan Australian edustaja sanoi kokouksen lehdistötilaisuudessa, että neuvottelukierroksen kohtalo riippuu siitä, tarjoaako EU suurempia maataloustullien leikkauksia vai ei. - Meidän on tiedettävä, onko EU kierroksella vakavissaan vai ei, sanoi hän.

Kolmipäiväinen kokous oli vetänyt puoleensa suuren joukon globalisaatiota vastustavia mielenosoittajia. Mielenosoitukset kärjistyivät maanantaina kahakoiksi, joissa rikottiin ikkunoita ja heiteltiin kiviä ja tuhottiin omaisuutta.

Poliisi pidätti yli 100 mielenosoittajaa sen jälkeen kun runsaan 500 mielenosoittajan joukko hajotti Burger Kingin ja GAPin myymälöitä. Mellakkapoliisi hajotti mielenosoitukset ja eristi useita katuja keskustan hotellialueella, missä kokous pidetään.
USA ja EU kaukana toisistaan

Kuusi viikkoa ennen Cancunin kokousta Yhdysvaltojen ja Euroopan unionin näkemykset maatalouskaupasta ovat kaukana toisistaan kolmella keskeisellä alueella - kotimaisessa tuessa, vientituessa ja markkinoiden avaamisessa.

- Neuvottelujen tässä vaiheessa alkaa näyttää siltä, että yhä useampi WTO:n jäsen odottaa Yhdysvalloilta ja Euroopan unionilta jonkinlaista johtajuutta, sanoi WTO:n maatalousneuvottelujen vetäjä Stuart Harbinson.

Neuvottelutilanne on Harbinsonin mukaan hyvin herkkä. Hän korosti, että minkä tahansa Yhdysvaltojen ja EU:n välisen sopimuksen on toisaalta oltava riittävä myös muille WTO:n jäsenmaille.

Yhdysvaltain kauppaedustaja Robert Zoellick ja maatalousministeri Ann Veneman keskustelivat viikonvaihteessa Washingtonissa EU:n maatalouskomissaarin Franz Fischlerin kanssa maatalouskaupan vapauttamisesta. Zoellick jatkoi keskusteluja maanantai-iltana Fischlerin ja kauppakomissaari Pascal Lamyn kanssa Montrealissa.

Fischler sanoi maanantaina, että neuvottelukierros on vaarassa, elleivät neuvotteluissa mukana olevat maat nyt tee myönnytyksiä. -Jos kaikki vain pitävät kiinni vanhoista neuvotteluasemista, jotka ovat pysyneet samoina yli vuoden, ei kierrosta saada päätökseen aikataulun mukaan, sanoi Fischler.

Fischlerin mukaan EU toivoo, että Cancunissa pystytään sopimaan maatalouskaupan vapauttamisen periaatteista Kanadan kauppaministeri Pierre Pettigrew sanoi, että mikäli maatalouskaupasta pystytään sopimaan Dohan kierroksella, ratkeavat muut neuvottelukysymykset "suhteellisen helposti". Neuvottelut umpikujaan keväällä

Maatalousneuvottelut ajautuivat umpikujaan keväällä, kun WTO:n maatalouskomitea ei pystynyt sopimaan neuvottelujen tavoitteista. Harbinsonin uudistettu sovitteluesityskin sai kylmän vastaanoton eivätkä viralliset neuvottelut sen jälkeen ole edenneet. Harbinsonin mukaan "pallo jäi WTO:n jäsenmaille".

Sovitteluesityksessään keväällä Harbinson esitti maatalouden vientituen poistamista kokonaan kahdessa erässä 5 ja 9 vuoden kuluessa. Tuontitulleja hän esitti leikattavaksi viiden vuoden kuluessa 60-40 prosenttia. Suurimmat leikkaukset tehtäisiin korkeimmissa yli 90 prosentin tulleissa.

Kauppaa vääristäviä kotimaisia tukia Harbinson ehdotti vähennettäväksi 50 ja 60 prosenttia. Tukien vähennykset toteutettaisiin ehdotuksen mukaan viiden vuoden siirtymäkauden aikana. Kehitysmaissa aikataulu olisi hitaampi ja vähennykset hieman pienempiä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat