Päihtyneiden potilaiden käsittelyyn uudet ohjeet

Sosiaali- ja terveysministeriössä laaditaan ohjeistusta, jonka mukaan päihtyneitä ei saisi enää ohjata terveysasemilta poliisiputkaan.

Sosiaali- ja terveysministeriössä laaditaan parhaillaan valtakunnallisia suosituksia päihtyneiden potilaiden hoitoon. Tällä hetkellä terveydenhuollon ja poliisin toimintatavoissa on merkittäviä alueellisia eroja.

Uusi ohjeistus päätettiin laatia kun apulaisoikeuskanslerin tutkittavaksi tuli kantelu, jossa päihtynyt mielenterveyspotilas jäi hoidotta, kun hänet ohjattiin päivystysasemalta poliisiputkaan.

Sosiaali- ja terveysministeriössä ihmetelläänkin, miksi useilla terveysasemilla päihtyneille soitetaan automaattisesti poliisikyyti putkaan. Näin ei ministeriön mukaan tulisi toimia vaan hoitohenkilökunnan olisi ainakin selvitettävä onko päihtynyt hoidon tarpeessa.

- Automaattireitti putkaan ei ole oikea tapa. Poliisit eivät ole hoidon asiantuntijoita ja sehän näkyy siitä, että putkakuolemia valitettavasti tapahtuu vuosittain, sanoo ylilääkäri Terhi Hermanson sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Sairaaloihin omat selviämisputkat?

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan päihtyneille potilaille tulisikin taata laadukas hoito humalatilasta huolimatta. Lääkäreiden mukaan päihtyneiden tutkiminen on kuitenkin usein hankalaa, jopa mahdotonta.

- Humala peittää usein alleen muut sairaudet muun muassa kallovamman, joka voi olla siellä alla ja potilas on sekava, räyhäävä ja humalainen, sanoo Hatanpään terveysaseman ylilääkäri Paula Viita Tampereelta.

Viidan mukaan suuren osan potilaista täytyykin ensin nukkua humalansa pois ennen kuin potilasta voidaan tutkia.

Sosiaali- ja terveysministeriössä poliisiputkan vaihtoehdoksi tarjotaan terveysasemien omia putkatiloja. Hatanpään terveysasemalla Tampereella on tällä hetkellä käytössä on tällä hetkellä kaksi, ja pian saadaan pari lisää.

Ylilääkäri Paula Viidan mukaan kehityssuunta on kummallinen. Hänestä terveydenhullon ammattihenkilöstöltä ei voi edellyttää juopuneiden säilytystä, etenkin kun alkoholin käytön lisääntyminen on kasvattanut humaltuneiden määrää selvästi.

- Meillä täytyisi olla joku selviämisasema, jonne vietäisiin siitten humalaiset ja jossa olisi sitten ammattitaitoinen henkilökunta, joka pystyisi hoitamaan heitä siellä ja tutkimaan, Viita esittää.

Sosiaali- ja terveysministeriön laatimien, päihtyneiden potilaiden hoitoa koskevien valtakunnallisten suositusten on määrä valmistua tämä vuoden loppuun mennessä.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat