Mainos

Päihteiden käyttö koulussa kasvussa - myös teräaseita kannetaan mukana yhä enemmän

Poliisin mukaan suomalainen koulu on turvallisempi paikka kuin viisi vuotta. Huolta herättää kuitenkin kaksi nousevaa ilmiötä.

– Yhä enemmän oppilailta löytyy päihteitä, joko pillereitä tai alkoholia, tai oppilaat ovat olleet päihtyneinä koulupäivän aikana. Lisäksi teräaseiden hallussapitotapausten määrät ovat kasvaneet, kertoo poliisitarkastaja Marko Savolainen Poliisihallituksesta.

Vaikka tiedonkulku viranomaisten välillä on Savolaisen mukaan parantunut, vielä olisi paljon tehtävää. Poliisitarkastaja toivoo panostuksia ennaltaehkäisyyn.

– Toive olisi, että kouluissa olisi riittävät resurssit oppilashuoltoon liittyen.

Koulu-uhkailut vähentyneet selvästi

Koulu-uhkailujen määrä on vähentynyt vuodessa miltei kolmanneksella.

Vuonna 2010 poliisin tietoon tulleita koulu-uhkailuja tehtiin noin sata, viime vuonna tapauksia oli noin 70.

Tämä vuosi vaikuttaa koulu-uhkailujen määrän osalta samanlaiselta kuin viime vuosi - tarkat luvut poliisi antaa vasta ensi vuonna.

Uhkaukset painottuvat alimpiin kouluasteisiin. Tyypillinen koulu-uhkauksen tekijä on huonosti voiva ja netissä pyörivä nuorukainen.

Hänellä on koulussa vaikeuksia, hän on usein joutunut koulukiusaamisen uhriksi, ja hän saattaa kärsiä mielenterveysongelmista.

– Internet on noussut isoon osaan uhkailuissa. Noin puolessa tapauksista uhkailu toteutetaan keskustelupalstojen ja sosiaalisen median välityksellä, Savolainen sanoo.

Sakkoja, lastensuojelun asiakkuuksia

Yli 15-vuotiaalle rikoksen merkit täyttävästä uhkailusta langetetaan yleisimmin sakkoja. Nuoremmilla edessään on Savolaisen mukaan lastensuojelun asiakkuus.

– Alle 15-vuotiaille tulee kysymykseen lastensuojelun tukitoimet, mutta itse tapahtumasta seuraa kotietsinnät ja puhuttamiset, poliisitarkastaja sanoo.

Opetushallituksessa uskotaan, että tekojen seuraukset ovat herättäneet ajattelemaan.

– Nuoret ovat ymmärtäneet, ettei uhkailu ole mikään kevyt asia, arvelee Opetushallituksen ylijohtaja Petri Pohjonen.

Opetushallituksen mukaan suurin osa kouluista on päivittänyt turvaohjeensa tämän lukuvuoden aikana. Poliisi on tehostanut omaa toimintaansa internetissä Yhdysvaltain tragedian seurauksena.

Katso Joonas Lepistön juttu (Seitsemän uutiset 17.12.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.