Päihderiippuvaisen leima säilyy vuosia – ovet työpaikoille ja kouluihin sulkeutuvat, vakuutusta ei saa

Päihderiippuvainen voi joutua kantamaan sairautensa leimaa kauankin raitistumisen jälkeen. Ihmissuhteiden lisäksi ongelmia voi olla muissakin asioissa. Suomen Päihderiippuvaiset ry:n edustajat kertovat MTV Uutisten haastattelussa, miten riippuvuustausta näkyy yhä vuosia raitistumisen jälkeen.

Kuusi vuotta raittiina ollut vastaava sairaanhoitaja Sanna Kallio kertoo, ettei hän saanut vakuutusyhtiö Ifiltä henkivakuutusta, vaikka oli jo pitkään ollut raittiina.

– Minulle ei haluttu antaa tapaturma- tai henkivakuutusta. Jos päihderiippuvuustaustalla oleva henkilö lopettaisi aiemman vakuutuksensa ennen kilpailuttamista, voisi hän pahimmillaan jäädä tyhjän päälle, Kallio pohtii

Voitettukin päihderiippuvuus voi sulkea ovia

Hoidon hakeminen ja sitä myötä raitistuminen voi haitata myös opiskelu- ja työmarkkinoilla. Päihdehoidon käyminen voi sulkea ovia monista työ- ja opiskelupaikoista.

– Jos sairastat päihderiippuvuutta, mutta hoidat töissä asiasi, ei kukaan puutu tekemisiisi. Mutta jos haet hoitoa, voitkin törmätä ongelmiin, itse 24 vuotta raittiina ollut päihdepsykiatriaan erikoistuva lääkäri Antti Loimalahti kertoo.

– Raitistunut päihderiippuvainen on monesti todella hyvä työntekijä: aina ajokunnossa, ei koskaan krapulassa tai puolikuntoinen.

Amerikassa riippuvuudesta selviämistä taas pidetään meriittinä, joka saatetaan kertoa jopa työhakemuksessa. Suomessa päihderiippuvuudesta toipunut voi taas pahimmillaan päätyä työmarkkinoiden ulkopuolelle.

"Ihan kuin pidättäytyisin hampaat irvessä"

Ongelmat voivat tulla vastaan myös lääkehoitoa saadessa. Kallio kertoo, ettei uskalla mennä laserleikkaukseen, koska hänellä on riippuvuustaustaa leikkauksessa käytettäviin rauhoittaviin lääkkeisiin.

Akuuteissa tilanteissa, joissa tällaisten lääkkeiden käyttö on välttämätöntä, on myös pelko retkahtamisesta todellinen.

Myös ihmisten suhtautumisessa voivat paistaa läpi ennakkoluulot.

– Vielä 14 raittiin vuoden jälkeen juhlissa tulee asennetta, että ”Jounille ei sitten tarjota alkoholia”. Ihan kuin olisin hampaat irvessä jatkuvassa pidättäytymisen tilassa, kertoo kouluttaja Jouni Lehto.

Hänen mukaansa päihderiippuvaisen elämä päin vastoin helpottui raitistuessa, raskaan taakan lähtiessä selästä.

– Toki taipumus riippuvuuteen säilyy. Esimerkiksi liikunta menee helposti överiksi, hän kuvailee.

Vielä vuosien jälkeenkin voi olla joitakin tekoja, jotka on jollain tasolla käsitellyt, mutta joita ei mielellään muistele.

– Sen verran tuli tonttuiltua, että jotkut ihmissuhteet eivät ehkä korjaannu koskaan, Lehto kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat