Näin murhasyytetyt kertoivat tapahtumista MC Apachen kerhotiloissa – syytetty kiivastui salissa ja vannotti, ettei uhrin tappamista suunniteltu

Paloittelusurman uhrin sormi rälläköitiin irti, ruumiinosia sullottiin matkalaukkuun – esitutkintamateriaali paljastaa, miltä MC Apachen kerhotilalla näytti 0:52
Kerhotila verityön jälkeen: tältä näyttää surmapaikalla MC Apachen jengitiloissa

Helsingin Metsälässä heinäkuussa tapahtuneen henkirikoksen käsittely jatkui tänään Helsingin käräjäoikeudessa toista päivää. MTV Uutiset raportoi käsittelyn kulusta tähän artikkeliin.

Oikeussalissa kuultiin tänään raskaimmista syytteistä vastaavat miehet: kolmea syytetään murhasta ja yhtä avunannosta murhaan. 

Murhasta syytetään 1983 syntynyttä miestä, jolta uhri oli väitetysti varastanut huumeita, uhrin ex-naisystävän 1979 syntynyttä sukulaismiestä ja kolmatta jengiin kytkeytyvää 1993 syntynyttä miestä.

Avunannosta murhaan on syytteessä MC Apachen presidentiksi tituleerattu vuonna 1974 syntynyt mies.

Nuorin murhasyytetyistä on ilmoittanut, ettei hän tahdo tulla kuulluksi lainkaan, mutta muiden henkilöiden on tarkoitus kertoa salissa oma näkemyksensä tapahtumien kulusta.

34-vuotias mies surmattiin kerhotiloissa

34-vuotias mies menetti rikolliskerho MC Apachen tiloissa henkensä 29. heinäkuuta syyttäjän mukaan erittäin raa’alla ja julmalla tavalla.

Artikkelin loppuosasta voi lukea laajemmat taustatiedot tapauksesta.

14.00 Oikeus pitää nyt tauon. MTV Uutisten seuranta päättyy tältä päivältä. 

Asian käsittely Helsingin käräjäoikeudessa jatkuu ensi viikolla.

13.56 Syyttäjä käy läpi viestejä, joita huumeensa menettänyt mies ja uhrin ex-naisytävä ovat lähetelleet toisilleen. Syytetty sanoo, että kyse on yksityisviesteistä, joilla ei ole millään tavalla tekemistä henkirikoksen kanssa.

13.31 Syytetty kiihtyy syyttäjän kysymyksistä ja sortuu kirosanoja sisältävään puhetulvaan. Hän pyrkii vannottamaan, ettei uhrin hengenvienti kerholla ollut mitenkään suunniteltua. 

– Tarkoitukseni ei ole loukata oikeutta, mutta ymmärtäkää että minäkin olen ihminen ja nyt minua syytetään näin vakavasta asiasta, mies sanoo.

Hän pyytää tauon pitämistä, koska kokee syyttäjän kysymykset niin hyökkäävinä. Vastakuulustelu jatkuu silti.

Syytetty myöntää ottaneensa uhrin ennen väkivallantekoja hallintaotteeseen ja kaataneen hänet maahan.

13.26 Syyttäjä kyseenalaistaa, miksi syytetty on väitteensä mukaan halunnut sopia velka-asiat rauhanomaisesti, vaikka uhri oli vienyt häneltä suuren summan rahaa ja huumeita.

Syytetty puolustautuu sanomalla, ettei hän halunnut uhrille enempää ongelmia uhrin sekavanoloisen elämäntilanteen vuoksi.

Hän kiistää olleensa kerhotilan huoneessa silloin, kuin uhri menetti henkensä. Hänellä ei sanojensa mukaan ollut mitään motiivia uhrin hengen menettämiseen.

13.04 – Väkivalta oli mennyt pidemmälle kuin oli suunniteltu. Ei ollut minun kerhoni ja minua hävetti. Oli paine saada tilanne selvitettyä. Mietimme, miten saadaan uhri (nimi) pois tilasta, kun pihalla oli poliisit, syytetty kertoo tapahtumista.

Hänen mukaansa uhri ehdotti vihanpidon katkaisemiseksi, että hän muuttaisi joksikin aikaa pois pääkaupunkiseudulta. Näin sovittiin, murhasyytteessä oleva mies kertoo.

Hänen mukaansa uhri oli vielä tässä vaiheessa jokseenkin kunnossa ja "pystyi puhumaan järkeviä".

Tässä vaiheessa syytetty huomasi, että kolmas murhasyytetty ampui uhria ilmakiväärillä kahdesti. Hän käski lopettamaan, koska asiat oli jo sovittu.

Myöhemmin mies kertoi lähteneensä tilasta pois ja palanneensa takaisin. Nyt uhri oli hänen mukaansa kalpea ja hänen tilansa oli muuttunut huonommaksi. Uhrin luona oli äänessä olevan syytetyn mukaan kaksi muuta murhasyytettyä. 

Miehen mukaan uhria yritettiin virvoitella suihkussa ja antamalla vettä. Syytetty kertoi tehneensä amfetamiinista injektion ja pistäneensä sen uhrin kaulaan, koska arveli aineen mahdollisesti auttavan virkoamisessa.

12.53 Syytetty kertoo, että uhrin kohtaaminen kerholla oli "spontaani". Hän ei sanojensa mukaan ollut antanut mitään toimeksiantoa siitä, että uhri pitäisi tuoda kerholle tapaamiseen tai asioita selvittelemään.

– Kuuluu tapoihin, että jos on jokin tapaaminen, niin kyllä sinne mennään, syytetty sanoo.

Hän oli kuitenkin uhrille vihainen ja kiihdyksissä perättömien puheiden vuoksi. Syytetty kertoo juoneensa muutaman alkoholijuoman ja nauttineensa amfetamiinia samana iltana.

Syytetyn mukaan he kävivät toisiaan rinnuksista kiinni, ja hän löi uhria. Mies kertoi suuttuneensa entisestään, kun uhri tavoitteli pajavasaraa. Mies tarrasi vasaraan ja löi sillä uhria olkapäähän, mutta tarkoituksena ei hänen mukaansa ollut suuremmin satuttaa uhria. 

Sormen sirkkelöintiin syytetty ei tahdo ottaa mitään kantaa, koska hän ei ollut teosta vastuussa. Syytteen mukaan mies kuitenkin piti uhrista kiinni, kun toinen syytetty sirkkelöi sormea.

12.42 Syytetty kertoo olleensa tekemässä muuttoa Kalasatamassa, kun tapon yritys tapahtui. Mukana oli myös uhrin ex-naisystävä ja 1993 syntynyt murhasyytetty. 

Huumeensa menettänyt mies päätti "säikäyttää" uhrin, jonka nähtiin kulkevan auton läheisyydessä. Syytetty otti hanskalokerosta käsiaseen ja ampui uhria noin 1,5 metrin päähän.

– Jos olisin halunnut osua, niin olisin varmasti osunut. En halunnut osua kehenkään. Hän (uhri) puukotteli ihmisiä ja kiusasi entistä naisystäväänsä. Halusin näyttää, alamaailman termein, että minut kannattaa ottaa tosissaan, 1983 syytetty kertoo "säikäytyslaukauksesta".

12.30 Nyt kuullaan 1983 syntynyttä miestä, jolta uhri oli väitetysti vienyt huumeita. Häntä syytetään murhasta ja tapon yrityksestä. 

Hänen syytetään yrittäneen tappaa uhri noin viikkoa ennen surmaa. 

Mies aloittaa puheenvuoronsa kertomalla pitkällisesti rikollisesta menneisyydestään, jonka jälkeen hän teki jonkinlaisen ryhtiliikkeen. Hän kertoi muun muassa opiskelleensa yliopistossa, mutta joutuneensa sittemmin kiristyksen uhriksi pari vuotta sitten.

Hän joutui vankilaan törkeästä pahoinpitelystä. 

Avovankilassa hän ryhtyi treenaamaan kovasti ja keräämään ympärilleen jonkinlaisia valmennettavia. Tässä yhteydessä hän tutustui uhriin ja 1993 syntyneeseen murhasyytettyyn, myöhemmin myös uhrin ex-naisystävään.

Syytetyllä oli kertomansa mukaan sydänsuruja, ja hän ajautui jälleen rikollisille poluille.

– Olin taas korviani myöten mukana alamaailmassa. Annoin käyttää asuntoani rikollisissa bisneksissä, mies kertoo.

Hän kertoi käyneensä uhrin ex-naisystävän kanssa treffeillä tutustumisen jälkeen. Kaksikko yöpyi miehen asunnolla. Kun mies heräsi, asunnolta oli hänen mukaansa hävinnyt merkittävä määrä huumeita, starttipistooli ja rahaa. 

Uhri alkoi tässä vaiheessa kiristää huumeensa menettänyttä miestä. Syytetyn mukaan tilanne johti välienselvittelyyn Espoon alamaailmassa. 

Syytetty koki olleensa ikävässä välikädessä, koska ei voinut ottaa yhteyttä poliisiin, mutta ongelmat alkoivat kasaantua.

12.17 Syyttäjä kysyy, miksi miehestä puhutaan "häirikkönä". Nimitystä ovat käyttäneet myös muut vastaajat esitutkinnassa.

– Minusta on pienestä asti käytetty sitä nimitystä, koska olen niin villi, mies vastaa.

Hän kiistää tienneensä 1983 syntyneen murhasyytetyn ja uhrin välisistä huumeveloista. 

– Minulle eivät muiden asiat kuulu. 

Mies kiistää, että hän olisi paininut uhrin kanssa ennen surmaa. Hänen mielestään kerholla käytiin "ihan normaalia keskustelua". Syytetty ei osaa kertoa, miksi uhrin pikkusormeen oli syntynyt vamma, vaikka hän ei sanojensa mukaan ollut sormea sirkkeliin laittanut.

Hän kiistää olevansa väkivaltainen ihminen eikä osaa selittää, miksi on toiminut kuten on.

12.06 Seuraavaksi kuullaan uhrin ex-naisystävän sukulaismiestä. Häntä syytetään murhasta ja monista muista rikoksista, kuten rattijuopumuksesta ja huumausainerikoksesta. Mies otettiin surman jälkeen kiinni kauppakeskuksesta Helsingin Kannelmäestä. Hän oli ajanut paikalle autolla ja kantoi mukanaan konepistoolia. Lievemmät syytekohdat kokevat etupäässä näitä tapahtumia.

Miehen syytetään sirkkelöineen uhrin pikkusormen lähes irti kerhotilalla. Näin ei hänen mukaansa ole tapahtunut, vaan hän oli ainoastaan vienyt uhrin sormen terän lähelle. 

11.15 Istunnossa on nyt tauko. Raportointi jatkuu sen jälkeen.

10.55 Johtohahmon mukaan hänen muistikuvansa eivät ole "täysin kirkkaat", koska illan aikana oli nautittu alkoholia.

Salissa on viimeisen puolen tunnin ajan puitu teknisempiä seikkoja, kuten sitä, mista kaikkialta verijälkiä siivottiin ja millaisia keskusteluja kerhotiloissa oli käyty ennen surmaa.

– On siellä ennenkin selvitelty asioita, mutta tähän mennessä kaikki ovat sieltä kävelleet omin jaloin pois, johtohahmo sanoo.

10.27 Johtohahmo kertoo, että sohvalta uhri oli viety pesuhuoneeseen. Hän näki, että uhri makasi kokonaisena lattialla. Kun hän meni seuraavan kerran ohi, uhrilta puuttui toinen käsi.

10.20 Syyttäjä kyselee uhrin sormen rälläköinnistä. Johtohahmon mukaan uhri oli kaadettu melko rajusti maahan, kaksi piti häntä kiinni ja yksi murhasyytetty rälläköi sormea irti.

Johtohahmon puheista saa käsityksen, ettei hän ikään kuin rohjennut puuttua tapahtumiin. 

Hänen mukaansa tilanne oli "spesiaali", kun kyseessä ei ollut kerhotiloissa tapahtuva illanvietto, vaan velanperintätilanne.

10.16 Nyt johtohahmolta kysytään, mikä on kerhotilan pohjapiirroksiin merkattu "kasvattamo".

Mies on hetken hiljaa ja kertoo, että siellä on kasvatettu huumeita.

Syyttäjä kysyy, eikö tällainen toiminta ole johtohahmon mukaan rikollista, vaikka johtohahmo istunnon alussa kiistikin kerhon olevan mitenkään rikollinen.

Johtohahmo toteaa lopuksi, että kyllähän huumeiden kasvatus rikollista on.

10.00 Surmatyön jälkeen uhrin mukana kerholle tullutta kaveria ammuttiin ilmakiväärillä polveen, jotta hän vaikenisi teosta.

Ampuja oli johtohahmon mukaan sama murhasyytetty, joka on syytteen mukaan ampunut myös uhria ilmakiväärillä sen jälkeen, kun hänen arveltiin olevan kuolleena sohvalla.

Johtohamon mukaan uhrin kaverin käytös oli erittäin sekavaa. Uhrin kaverilla oli kova tarve saada käyttöönsä puhelin ja soittaa naisystävälleen.

MC Apachen johtohahmoa on nyt kuultu salissa noin tunnin ajan. Mies on kertonut asioista avoimen oloisesti ja rauhallisesti.

9.46 Nyt johtohahmolta kysellään, millaisia siivoustoimenpiteitä kerholla on tehty.

– Kun uhri oli siirretty pesutiloihin, niin sohvalla oli veritahroja, jotka ajattelin tulleen hänen päästään. Oli puhe, että sohva pitää purkaa ja viedä jonnekin pois kerholta.

Johtohahmon mukaan uhrin ex-naisystävä oli tässä vaiheessa kerholla "järjestelemässä paikkoja", hän oli siivonnut kerholla aiemminkin. 

Osaa surman aikaan paikalla olleista syytetään rikoksentekijöiden suojelemisesta. Siivouskysymykset koskevat näitä seikkoja.

9.24 – Kyllä se tunnelma oli kireä, kun velkoja ja velallinen kohtasivat. Jonkinlaista painia siinä tuli heti, MC Apachen johtohahmo sanoo.

Hän kertoo, että murhasyytettyjen seurue ja uhri menivät parin tunnin kuluessa kerhon takahuoneen puolelle. Johtohahmo kävi välillä katsomassa "onko kaikki ok". Hänen käsityksensä mukaan uhri ja velkoja olivat saaneet jonkinlaisen sopimuksenkin jo tehtyä. 

Johtohahmon mukaan uhri otti kuitenkin käteensä pajavasaran ja yritti lyödä sillä 1983 syntynyttä miestä. Siitä alkoi uusi nujakka. Vasara saatiin uhrilta pois, ja velkoja löi sillä uhria, johtohahmo kertoo.

Sitten 1979 syntynyt murhasyytetty otti johtohahmon mukaan "sirkkelin käteen". 

– Tuli olo, että on päästävä pois, johtohahmo sanoo.

Hän huomasi postilaatikon rakosesta, että kerhotilan pihalla näkyi poliisiauton nokka. Hän tarkkaili tilannetta myös valvontakamerasta. 

Johtohahmon mukaan kerhotilan oven lukituksessa oli ongelmia. Sen kunnostustyöt olivat jääneet kesken. Hän asetti ovelle sorkkaraudan kiinnikkeeksi. Hän jäi tarkkailemaan, miten paikalle tulleet poliisit toimivat kerhotilan pihalla. Partiot eivät tulleet sisälle vielä tässä vaiheessa, vaan tunteja myöhemmin aamulla.

Miehen murha-avunantosyyte koskee muun muassa sitä, että hänen katsotaan estäneen vaikeuksiin joutuneen uhrin ulospääsy jengitilasta. Se ei johtohahmon mukaan pidä paikkaansa. Hänellä ei ollut intressiä teljetä uhria kerhotiloihin.

Kun poliisit lähtivät, hän meni katsomaan mikä takatilassa on tilanne. Uhri makasi sohvalla "tosi huonon näköisenä". Kuului korahduksia. Paikalla oli kolme murhasyytettyä.

– Sanoin, että hän on tosi huonossa kunnossa, kysyin onko hän kuollut. Vastattiin, että hän teeskentelee. Tässä vaihessa yksi murhasyytetyistä (nimi) ampui ilmakiväärillä uhria. Se paniikki, joka oli jo alkanut, ei ainakaan lientynyt. Hermostuin näille kavereille. Sanoin, että tämä asia ei missään vaiheessa kuulunut kerholle ja että heidän pitää hoitaa sotkunsa niin, ettei kerholle koidu ongelmia. Toinen murhasyytetty (nimi) otti uhria jaloista kiinni ja veti sohvalta. Olin erittäin hermostunut.

9.17 Johtohahmo kertoo nyt murhasyytettyjen kytköksistä jengiin. Hän kertoo kerhon tehneen "yhteistyötä ja avunantoa" murhasta syytetyn 1983 syntyneen miehen kanssa, kun MC Apache joutui jonkinlaisiin ongelmiin erään suuremman kerhon kanssa Lappeenrannan ja Jyväskylän suunnilla.

Johtohahmoa pyydetään kertomaan, miten hän suhtautui surmailtana kerholle tulleisiin uhriin ja uhrin kaveriin. Mies kertoi esitelleensä kerhon tiloja uhrille, mutta uhrin kaveri oli "niin huonossa hapessa" ettei häntä otettu mukaan kierrokselle.

Johtohahmo oli tietoinen, että uhrilla on jonkinlainen velka-asia selvitettävänään 1983 syntyneen miehen kanssa. Hän oli viestittänyt miehelle, pitääkö vieraat tarkistaa aseiden varalta, kun he saapuivat kerholle.

Johtohahmon mukaan kyseessä on normaali käytäntö, kun uusia ihmisiä saapuu kerholle.

9.10 Istunto on alkanut. Ensin ääneen pääsee MC Apachen johtohahmo, jota syytetään avunannosta murhaan. Hän aloittaa puheenvuoronsa ilmaisella suruvalittelut uhrin omaisille.

Häntä pyydetään kertomaan kerhostaan. Hänen mukaansa täysjäseniä MC Apachessa on kolme, kokelaita kaksi.

– Emme ole millään muotoa rikollinen kerho, hän sanoo.

– Tuemme toisiamme normaalielämässä. On järkätty työpaikkaa toisille ja niin sanotusti potkittu perseelle toisiamme. Päätöksenteko tapahtuu ryhmässä. Hierarkia on käytännössä biker unionin sääntöjen mukainen, kerholla pitää olla nimetty presidentti. 

Hänen mukaansa kerholaiset ajavat Harley Davidsonin -moottoripyörillä ja korjaavat pyöriä.

Mies kertoo, että kerholle on yleensä tullut paikalle vieraita kutsuttuina. 

– Haluamme, että vieraat kokevat kerhotilan ikään kuin omaksi olohuoneeksi. Jos väsyttää, saa ottaa pikku unet sohvalla.

Kaikki alkoi huumevarkaudesta

Uhrilla oli keväästä saakka ollut huumeisiin ja ihmissuhteeseen kytkeytyvää vihanpitoa yhden murhasyytetyn kanssa. Miehen mukaan uhri oli vienyt entisen naisystävänsä kanssa huumeita miehen asunnosta. 

Sittemmin huumeensa menettänyt mies sai asiansa sovittua naisen kanssa, ja heille kehkeytyi jonkinlainen seurustelusuhde. Miesten välillä vihanpito kuitenkin jäi kytemään voimakkaasti.

MC Apacheen kuuluva kokelasjäsen oli houkutellut uhrin ja uhrin kaverin kerhotiloihin Helsingin Metsälään surmaa edeltävänä iltana. Huumevarkauden kohteeksi joutuneelle miehelle ilmoitettiin, että hänellä olisi nyt mahdollisuus tavata kauan tavoittelemansa henkilö ja selvittää velka-asioita.

Huumeensa menettänyt mies oli jo viikkoa ennen surmatyötä yrittänyt ampua uhrin Helsingin Kalasatamassa pakettiautosta käsin, mutta luoti oli osunut maahan.

Syytteiden mukaan uhria kidutettiin kerhotiloissa raa’asti ennen kuolemaansa.

Tappava puukonisku

Syytteen mukaan uhrin ex-naisystävän sukulaismies aloitti uhrin kanssa painin, löi nyrkillä ja piti tätä kuristusotteessa. Huumeensa menettänyt mies puolestaan löi uhria pajavasaralla olkapäähän. 

Kaksi muuta pitivät uhria maassa, kun ex-naisystävän sukulaismies rälläköi uhrin pikkusormea irti. 

Kolmas, nuorin murhasyytetyistä ampui uhria ilmakiväärillä kaulaan ja penikseen. Sama mies oli syytteen mukaan ampunut uhrin mukana kerhotiloihin tullutta kaveria ilmakiväärillä polveen, jotta tämä vaikenisi veriteosta.

Epäselväksi on toistaiseksi jäänyt, kuka tekijöistä iski uhria 20-senttisellä puukolla oikealle puolelle rintaan kuolettavalla tavalla. 

Kokelasjäsen paloitteli

Syytteen mukaan surman jälkeen MC Apachen kokelasjäsen paloitteli uhrin ruumiin muun muassa pistosahaa apunaan käyttäen. Jalat ja kädet pakattiin jätesäkkeihin, torso matkalaukkuun. Toisin kuin valtaosa vastaajista, syytetty on myötänyt teonkuvauksen.

Osa kerhotiloissa paikallaolleista auttoi jälkien putsauksessa ja todistusaineiston hävittämisessä yön pikkutunteina.

Henkirikos paljastui poliiseille vain muutamia tunteja tekoajankohdan jälkeen, kun partiot tekivät kerhotiloihin iskun huumekauppaepäilyjen vuoksi. Samalla löytyivät ruumisjäänteet.

Kaikkiaan heinäkuun loppuun sijoittuvassa rikosvyyhdissä on yhdeksän syytettyä.

Tapauksen käsittely alkoi käräjäoikeudessa maanantaina. Lievempiä syytekohtia, kuten rikoksentekijöiden suojelemista koskevia syytteitä, käsitellään vielä kahden seuraavan viikon aikana.

Kaikkiaan kokonaisuuteen on siis varattu neljä käsittelypäivää.

Lue myös:

    Uusimmat