Mainos

Mies sai vakavan aivovamman vain 600 euron tähden – "Muistan potkujen sadelleen ympäri kehoani, kunnes yksi potku osui päähäni...."

0:39

Helsingin käräjäoikeus ryhtyy tänään käsittelemään tapausta, jossa 26-vuotias mies ryöstettiin ja pahoinpideltiin 600 euron takia. Uhri sai pahoinpitelyn seurauksena vakavan aivovamman.

Törkeä ryöstö tapahtui viime lokakuussa Helsingin Mäkelänrinteen uimahallin parkkipaikalla, eikä sillä ollut silminnäkijöitä.

– Siinä maassa ollessani yritin suojata päätäni, kun he potkivat minua. Muistan vain potkujen sadelleen ympäri kehoani, kunnes se yksi potku osui päähäni ja sitten en muista yhtään mitään, uhri kertoi poliisikuulusteluissa.

Jutun valmisteluistunto oli helmikuussa. Pääkäsittelylle on varattu kaksi päivää: maanantai ja keskiviikko.

Syytteessä on yhteensä kuusi henkilöä. Heistä kolmea syytetään törkeästä ryöstöstä, kahta ryöstöstä ja porukan autonkuljettajana toiminutta avunannosta ryöstöön. 

–Törkeä ryöstö on väkivaltarikos, ja se sisältää pahoinpitelyn ja anastetun omaisuuden, sanoo syyttäjä Päivi Karkela-Aho.

Uhri houkuteltiin ansaan

Pahoinpitely ja ryöstö alkoivat selvitä vasta sen jälkeen, kun vakavasti loukkaantunut uhri oli viety sairaalaan.

Poliisitutkinnassa puhelutiedoista selvisi, että uhri oli ollut perjantaina lokakuun yhdeksäntenä päivänä yhteydessä vanhaan koulukaveriinsa ja sopinut tämän kanssa tapaamisen Mäkelänrinteen koulun lähettyville.

Uhri oli kertonut kaverilleen haluavansa ostaa viimeisillä rahoillaan 600 eurolla kannabista. Uhrille luvattiin tuoda sitä, mutta huumekauppa oli pelkkä huijaus saada hänet paikalle ansaan ryöstämistä varten. 

Koulukaveri saapui tapaamiseen yllättäen viiden muun parikymppisen miehen kanssa. Yhteistuumin porukka pahoinpiteli ja ryösti uhrin. Tekijät olivat suunnitelleet ryöstön läheisellä ABC-huoltoasemalla.  Kokoontuminen huoltoaseman pihalla tallentui valvontavideolle.

"Luulin hänen olevan ystäväni"

Esitutkintapöytäkirjojen mukaan uhri kertoi muistavansa, kuinka häntä potkittiin ja lyötiin eri puolille vartaloa. Juuri ennen tajunnan menetystä hänen entinen koulukaverinsa, jutun päätekijäksi epäilty, hakkasi häntä nyrkeillä päähän.

Päätekijäksi epäillyllä 24-vuotiaalla helsinkiläismiehellä on aiempia tuomioita muun muassa varkauksista, petoksista ja pahoinpitelyistä.

– Luulin hänen (päätekijä) olevan minun hyvä ystäväni, mutta sitten hän teki minulle näin. Minä kunnioitin häntä ennen tätä ja olen auttanut häntä monta kertaa, uhri kertoi poliisikuulusteluissa.

Päätekijäksi epäilty myönsi poliisille, että ryöstöajatus oli hänen. Hän myönsi myös lyöneensä nyrkeillä uhria ja potkaisseen tätä niin, että uhri menetti tajuntansa.

– Jaoimme rahat keskenämme. Minä sain 200 euroa, pääepäilty kertoi esitutkinnassa.

Yli 30 000 euron korvausvaatimus

Törkeän ryöstön uhriksi joutunut 26-vuotias mies tulee vaatimaan oikeudessa syytetyiltä yhteisvastuullisesti yli 30 000 euron korvauksia.

– Tässä vaiheessa vaatimus on tilapäisestä kivusta ja särystä. Aivovamman vakavuutta ja mahdollista pysyvyyttä voidaan arvioida vasta kahden vuoden kuluttua tapahtuneesta, sanoo uhrin asianajaja Maija Häyrinen.

Häyrisen mukaan uhrin tila vaihtelee.

– Hänen vointinsa ei ole hyvä, ja se vaikuttaa hänen jokapäiväiseen elämäänsä kaiken aikaa, Häyrinen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.