Pahimmat metsäpalot vuosikymmeniin kurittavat Yhdysvaltoja

Yhdysvalloissa Coloradon osavaltiossa riehuu suurin metsäpalo vuosikymmeneen. Paloa sammuttamassa on satoja palomiehiä ja useita helikoptereita, mutta vasta kymmenesosa palosta oli keskiviikkona hallinnassa.

Samankaltainen tilanne on naapuriosavaltio New Mexicossa. Myös siellä roihuava metsäpalo on yksi osavaltion historian pahimmista.

Kaikkiaan Yhdysvaltojen läntisissä osavaltioissa sammutetaan pariakymmentä paloa. Paloja vastaan taistellaan muun muassa Kaliforniassa, Texasissa, Arizonassa, Utahissa ja Wyomingissa. Töissä on lähes viisi tuhatta palomiestä.

Coloradossa tulessa on yli 17 000 hehtaaria. Palo sai alkunsa lauantaina salamaniskusta. Palossa on kuollut yksi ihminen, ja yli 100 rakennusta on uutiskanava CNN:n mukaan tuhoutunut.

Metsäpalot lisääntyvät

Tutkijoiden mukaan ilmastonmuutos tulee lisäämään metsäpaloja ympäri maapalloa. Kolmenkymmenen vuoden päästä Coloradossa ja New Mexicossa palaa entistä useammin, ja vuoteen 2100 mennessä palojen määrä on kasvanut lähes kaikkialla Yhdysvalloissa ja Euroopassa, arvioidaan yhdysvaltalaisessa Ecosphere-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa.

Metsäpalot vähenevät ainoastaan päiväntasaajan seudulla, erityisesti sademetsissä. Tämä johtuu sateiden lisääntymisestä.

Muutoksen nopeus hämmästyttää tutkijoita.

– Nämä äkilliset muutokset eivät vaikuta vain ihmisiin, vaan niistä kärsivät myös eläimet ja kasvit, sanoo tutkija Max Moritz Berkeleyn yliopistosta.

Ilmastonmuutoksen odotetaan lisäävän myös tulvia, pitkäaikaista kuivuutta ja kovia myrskyjä.

Kulotuksesta apu paloihin

Metsäpaloihin on etsitty apua hallitusta kulotuksesta. Ideana on polttamalla vähentää paloa ruokkivan aineksen määrää metsistä, jotta metsäpalot eivät syttyisi niin herkästi.

Tulokset ovat olleet lupaavia. BioScience-lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kontrolloidusta kulotuksesta ei aiheudu haittaa luonnolle.

–Tarpeellista kulotusta voi lisätä ilman huolta siitä, että luonnolle aiheutetaan vahinkoa, tutkija Scott Stephens neuvoo.

Tutkimuksessa seurattiin kulotuksen vaikutuksia kahdenkymmenen vuoden ajan.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat