Mainos

Paavia hyvästellään Pietarinkirkossa

Pietarinkirkon ovet on avattu kymmenilletuhansille surijoille, jotka haluavat jättää jäähyväisensä paaville. Paavi haudataan kirkon kryptaan perjantaina.

Väkijoukot ovat alkaneet jättää jäähyväisiään edesmenneelle paavi Johannes Paavali II:lle. Kymmenettuhannet alkoivat jonottaa illalla Pietarinkirkkoon, kun paavin ruumis kannettiin alttarille.

Surijat saavat kulkea paaviin ruumiin ohi, mutta heidän ei anneta pysähtyä tai ottaa valokuvia kirkon sisällä. Satojentuhansien odotetaan hyvästelevän paavin ennen hautajaisten järjestämistä perjantaina.

Pyhiinvaeltajat tungeksivat Pietarinkirkon aukiolla, joka on ollut täynnä ihmisiä katolisen kirkon johtajan kuoltua lauantaina.

Vatikaanin ilmoituksen mukaan paavi Johannes Paavali II:n hautajaiset alkavat perjantaina kello 11 Suomen aikaa. Paavin viimeiseksi leposijaksi on valittu Pietarinkirkon krypta.

Katolisen kirkon kardinaalit ovat jo päättäneet ensimmäisen kokouksensa paavin kuoleman jälkeen. Kardinaalien tehtävänä oli muun muassa suunnitella paavin hautajaisia ja myöhemmin valita uusi paavi. Kardinaalikollegio ei vielä päättänyt milloin ns. suuri konklaavi kokoontuu. Toistaiseksi uuden paavin valinnan ajankohtaa ei ole päätetty.

Kardinaalikollegio kokoontuu päivittäin vanhimman eli kardinaalidekaani Joseph Ratzingerin johdolla. Samalla kardinaalit vannoivat valan, jossa he lupasivat pitää salassa "kaikki millään tavalla katolisen kirkon paavin valintaan liittyvät asiat".

Presidentti Bush osallistuu hautajaisiin

Vatikaanissa järjestettäviin hautajaisiin odotetaan noin 200:aa valtionpäämiestä ja uskonnollista johtajaa.

Tähän mennessä paavin hautajaisiin on vahvistanut tulevansa ainakin Yhdysvaltain presidentti George Bush vaimoineen sekä Walesin prinssi Charles.

Italialaisviranomaisten arvion mukaan jopa kaksi miljoonaa surijaa saapuu Roomaan perjantaiksi.

Vanhanen edustaa Suomea paavin hautajaisissa

Pääministeri Matti Vanhanen edustaa Suomea paavin hautajaisissa. Vanhanen matkustaa Roomaan jo torstaina, koska Rooman ilmatila on perjantaina suljettu, kerrotaan valtioneuvoston kansliasta.

Pääministerin seurueeseen kuuluu muun muassa Suomen Sveitsin-suurlähettiläs Antti Hynninen. Perinteisesti Suomea Bernissä edustava suurlähettiläs on akkreditoitu myös Vatikaaniin.

Suomen kirkkokuntien edustajista hautajaisissa ei vielä ole tietoa. Suomen katolisen kirkon piispa Jozef Wrobelosallistuu ilmeisesti hautajaispäivänä sielunmessuun Helsingissä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

(Huomenta Suomen uutiset 05.04.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.