Mainos

Paavi tapasi muslimimaiden edustajia

Paavi haluaa tapaamisella parantaa tulehtuneita suhteitaan muslimimaihin. Paavi ei ole pyytänyt suoraan anteeksi tuohtumusta herättänyttä puhettaan, mutta on sanonut olevansa pahoillaan sen aiheuttamista reaktioista.

Paavi Benedictus XVI:n mukaan muslimien ja kristittyjen välinen vuoropuhelu on olennaisen tärkeä asia rauhan säilyttämiseksi maailmassa, jota uhkaavat uskonnolliset jännitteet. Paavi puhui tänään islamilaisten maiden lähettiläille kesäasunnollaan Castel Gandolfossa.

Tapaamisen tarkoituksena oli liennyttää vihaa, jota paavin islamiin liittyvät kommentit ovat herättäneet muslimeissa. Paavia kuulemassa olivat parinkymmenen maan lähettiläät sekä Italian muslimiyhteisön johtajat.

Paavi ilmaisi "arvostuksensa ja syvän kunnioituksensa" islamilaisen uskon edustajille. Hänen mukaansa sekä kristittyjen että muslimien on pyrittävä torjumaan väkivalta.

- Kristittyjen ja muslimien on opittava työskentelemään yhdessä (...) jotta voidaan suojautua suvaitsemattomuuden kaikilta muodoilta ja vastustaa kaikkia väkivallan ilmentymiä, paavi jatkoi.

Kohua herättäneessä, Saksan-vierailulla pitämässään puheessa paavi siteerasi keskiaikaista Bysantin keisaria, jonka mukaan profeetta Muhammed kehotti kannattajiaan levittämään islamin uskoa miekalla.

Irak: Aika rakentaa siltoja

Paavia kuulemassa olivat muun muassa Indonesian, Egyptin, Pakistanin, Turkin, Iranin ja Irakin lähettiläät. Irakin suurlähettiläs Albert Jelda sanoi tilaisuuden jälkeen, että tapaaminen vastasi hänen odotuksiaan.

- Paavi korosti syvää kunnioitustaan kaikkia maailman muslimeja kohtaan. Uskon, että nyt on aika unohtaa menneet ja rakentaa siltoja sivilisaatioiden välillä, Jelda sanoi.

Egyptiläinen Muslimiveljeskunta puolestaan katsoi, että paavin järjestämä tilaisuus oli jälleen yksi keino yrittää välttää kunnon anteeksipyyntöä.

Paavi ei ole pyytänyt puhettaan suoraa anteeksi, mutta hän on useita kertoja sanonut olevansa pahoillaan puheen aiheuttamista reaktioista. Benedictuksen mukaan puhe on ymmärretty väärin.

Tuhannet muslimit osoittivat mieltään paavia vastaan viime viikolla perjantairukousten yhteydessä. Kaikkiaan puheen herättämä raivo näyttää kuitenkin olevan laantumaan päin.

Kiivaat reaktiot muslimimaista ovat saaneet paavin pohtimaan, voiko hän toteuttaa marraskuuksi suunniteltua Turkin-matkaa. Turkkilainen Mehmet Ali Agca, joka yritti vuonna 1981 murhata paavi Johannes Paavali II:n, on varoittanut Benedictusta matkustamasta. Hänen mukaansa paavin henki on vaarassa Turkissa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.