Paavi puhaltaa uutta henkeä Australian hiipuvaan uskoon

Paavi Benedictuksen Australian-matka ei ole mikään lomareissu. Kymmenpäiväisen vierailunsa aikana paavin on määrä osallistua lukuisiin katolisen nuorisofestivaalin tapahtumiin, tavata poliittista johtoa sekä elvyttää Australian katolista kirkkoa, joka kärsii väenpuutteesta ja pappispulasta.

Paavi saapuu maahan huomenna ja vetää pari päivää henkeä raskaan matkan päälle ennen virallisen ohjelman alkua. Sen jälkeen 81-vuotias kirkonpää kiitää tapahtumasta toiseen.

Tärkein areena on Sydneyssä pidettävä nuorisofestivaali 15-20. heinäkuuta, jota juhlistamaan odotetaan satojatuhansia nuoria pyhiinvaeltajia ympäri maailmaa. Sitä on kutsuttu leikkisästi katolilaisten Woodstockiksi - rauhaa, rakkautta ja kristinuskoa.

Nuorisofestivaali oli edellisen paavin Johannes Paavali II:n idea. Hän uskoi, että yhdistämällä jumalanpalvelukset rockkonsertteihin luotaisiin houkutteleva tapahtuma, joka saisi nuoret liittymään kirkkoon siitä eroamisen sijasta.

Benedictus XVI:n urakka ei ole helppo. Noin neljännes australialaisista on katolilaisia, mutta heistä vain joka kymmenes käy säännöllisesti kirkossa. Etenkin pappisseminaarit kärsivät väenvähyydestä. Hakijamäärät putoavat ja opintonsa aloittavista vain kolmannes pääsee loppuun asti.

Sydneyn arkkipiispa George Pell on kuitenkin optimistinen.

- Paavi tulee vahvistamaan nuorten uskoa ja hyvyyttä, ja tekee sen opetuksillaan ja rukouksillaan. Hän on hyvä opettaja, Pell arvioi.

Turvatoimet kismittävät

Australialaiset suhtautuvat paavin tuloon varsin myönteisesti, mutta kiistelyä ovat aiheuttaneet äärimmäisen tiukat turvatoimet, jotka ovat kovemmat kuin Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin käynnillä.

Turvallisuutta on tehostettu tukulla uusia lakeja, jotka valtuuttavat poliisit pidättämään pyhiinvaeltajia häiritsevät henkilöt sekä rajoittavat mielenilmauksia. Kiellettyjä ovat esimerkiksi kondomeja mainostavat t-paidat ja pappien avioliitto-oikeutta tai homoseksuaalien oikeuksia puoltavat banderollit.

Kirkko vakuuttaa, ettei pyytänyt lakimuutoksia, mutta kansalaisaktivistit ovat käärmeissään.

- Tällaiset toimenpiteet ovat tarpeettomia ja luotaantyöntäviä, moitti asianajaja Anna Katzmann.

Arkkipiispa Pell tosin arveli, etteivät mielenosoitukset ole kirkon huolista suurin.

- Meidän kannaltamme pahin ongelma on välinpitämättömyys, hän sanoi viitaten kirkon hiipuvaan jäsenmäärään.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat