Mainos

LIVE klo 11.55: Nobel-komitea julkistaa rauhanpalkinnon saajan

Nobelin rauhanpalkinnon saaja julkistetaan tänään Oslossa. Palkinnon saajaksi on ehdolla ennätykselliset 278 ehdokasta.

Norjan Nobel-komitea kertoo valinnastaan puoliltapäivin Suomen aikaa. Tiedotustilaisuutta voi seurata suorana MTV Uutisten nettisivuilla kello 11.55. alkaen. 

Vedonlyöntitoimistojen listoilla yksi suurimmista voittajasuosikeista on maailmanlaajuista eriarvoisuutta vastaan tiukasti puhunut paavi Franciscus.

Ehdolla on myös amerikkalainen tietovuotaja Edward Snowden, joka on veikkauksissa varsin korkealla. Moni ei kuitenkaan usko Nobel-komitean rohkeuden riittävän hänen valitsemiseensa.

Komitea ei julkista ehdokkaita, mutta osa nimittäjistä on paljastanut ehdokkaansa. Palkinnon saajaksi on ehdotettu myös muun muassa Venäjän presidentti Vladimir Putinia, YK:n pääsihteeri Ban Ki-moonia, kongolaista lääkäriä Denis Mukwegea ja tyttöjen koulunkäynnin puolesta kampanjoivaa pakistanilaista Malala Yousafzaita

Nobel-palkinnon arvo on lähes 900 000 euroa. Viime vuonna rauhanpalkinnon sai Kemiallisten aseiden kieltojärjestö OPCW.

Norjan entinen pääministeri Thorbjörn Jagland saattaa johtaa rauhanpalkinnon saajan valintaa nyt viimeisen kerran. Komitean jäsenet valitaan maan parlamentissa, jonka voimasuhteet ovat kääntyneet porvaripuolueiden eduksi. Porvaripuolueet haluavat työväenpuolueen Jaglandin takaisin rivijäseneksi.

Jaglandilla katsotaan myös olevan eturistiriita, koska hän toimii samalla Euroopan neuvoston pääsihteerinä.


 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.