Päätoimittajan kommentti: Sauli Niinistön presidenttiajan loppusuora aukeaa – kiperät päätökset odottavat kolmea puoluetta

MTV Uutisten vuotuinen piirihallituskysely tuotti tällä kertaa poikkeuksellisen kiinnostavaa tietoa tulevia presidentinvaaleja silmällä pitäen. Vaikka vaaleihin on vielä kolme vuotta aikaa, puolueiden on pian pakko käynnistää vakavat pohdinnat siitä, kenellä ehdokkaalla olisi parhaat edellytykset tulla valituksi Sauli Niinistön seuraajaksi alkutalvesta 2024. Keskusta, kokoomus ja Sdp ovat kenties kiperimpien päätösten äärellä, kirjoittaa MTV Uutisten päätoimittaja Ilkka Ahtiainen.

Aika kuluu nopeasti, ja niinpä Sauli Niinistön kiistattoman menestyksekäs aika tasavallan presidenttinä lähestyy loppuaan. Hänen jälkimmäinen kautensa tulee tammikuussa puoliväliin. Siinä missä edellisissä, vuoden 2018, presidentinvaaleissa oli kyse lähinnä siitä, kuka häviää Niinistölle vähiten, vuoden 2024 vaaleissa peli on auki. Suomeen valitaan uusi presidentti, järjestyksessä 13:s.

Vaalitaistelu tulee epäilemättä olemaan kiihkeä, ei vähiten siksi, että kyseessä on suora kansanvaali. Linnan herraksi on tunkua, sillä Niinistö on viimeksi kuluneiden yhdeksän vuoden aikana näyttänyt, että presidentti voi kavennetuista valtaoikeuksistaan huolimatta olla sekä merkittävä ulkopolitiikan johtaja että arvojohtaja. Valta kiihottaa sekä ehdokkaita että äänestäjiä.

Entisillä ministereillä on imua

MTV Uutiset kysyi kuuden puolueen piiripäättäjien näkemyksiä siitä, kuka oman puolueen poliitikko olisi sopivin ehdokas seuraavaksi presidentiksi. Piiripäättäjät ovat politiikan ammattilaisia tai vähintään puoliammattilaisia, ja heillä on usein hoksnokkaa, millaisella hevosella kilpaan kannattaa lähteä. MTV Uutisten kyselyssä vastaajille tarjottiin viittä vaihtoehtoa (vasemmistoliitolle neljää), minkä lisäksi oli mahdollista nimetä joku muu henkilö tarjottujen vaihtoehtojen ulkopuolelta.

MTV Uutisen kysely osoittaa, että piiripäättäjät puolueesta riippumatta arvostavat kokemusta ja näkemystä. Kautta linjan suurinta kannatusta nauttivat poliitikot, jotka ovat näyttönsä jo moneen kertaan antaneet. Kyselyssä esiin nousevat nimet Rehn, Aho, Heinäluoma, Niinistö, Urpilainen, Stubb, Vapaavuori ja Katainen ovat kotimaisen politiikan raskasta sarjaa.

Kolmen perinteisen suuren puolueen osalta tilanne näyttää erityisen kiintoisalta, sillä tarjolla olisi useampikin pätevä henkilö. Keskustan ammoiset suuruuden päivät näkyvät siinä, että mahdollisia ehdokkaita voisivat olla kaksinkertainen EU-komissaari ja nykyinen Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn, 58, sekä entiset pääministerit Esko Aho, 66, ja Matti Vanhanen. Heistä Vanhanen, 65, on aktiivipoliitikko ja nyt siis valtiovarainministeri.

Kolmikosta Rehn on kyselyssä suosituin, mutta myös Aho saa runsaasti kannatusta. Aholta ilmestyi taannoin erinomainen poliittinen muistelmateos Mustien joutsenten vuosi, jota lukiessa ei voi olla ajattelematta: Olisiko niin, että tasavallan merkittävin tehtävä on alkanut vetää häntä puoleensa?

Vanhasen motivaatio presidenttipeliin sen sijaan on suuri kysymysmerkki, mutta kannatusta hänellä ainakin omiensa joukossa on.

”Joku muu” houkuttaa kokoomuslaisia

Kokoomuksen tilanne on samantyyppinen kuin keskustan. Supersuosikkia ei ole, ja Helsingin väistyvä pormestari Jan Vapaavuori, 55, Sitra-pomo Jyrki Katainen, 49, sekä tutkijanhommia tätä nykyä tekevä Alexander Stubb, 52, ovat aika tasoissa. Pääministeri- ja vähintään ministeritaustaa löytyy kaikilta.

Merkille pantavaa on, että kyselyssä sekä Paula Risikko, 60, että Antti Häkkänen, 35, saavat sievoisen määrän kannatusta ”joku muu” -vaihtoehdon kautta. He eivät olleet listalla valmiina vaihtoehtoina toisin kuin Vapaavuori, Katainen ja Stubb sekä nykyinen puheenjohtaja Petteri Orpo ja varapuheenjohtaja Elina Lepomäki.

Entä sitten demarit? Siellä kysely antaa kaksi suosikkia ohi muiden: europarlamentaarikko Eero Heinäluoman ja EU-komissaari Jutta Urpilaisen. Varsinkin Urpilaisen nimi on toistuvasti esillä presidenttiehdokasspekulaatioissa, ja miksipä ei? Urpilainen, 45, on Heinäluoman, 65, tapaan entinen valtiovarainministeri ja kokemusta karttuu nyt Euroopassa. Myös sukupuolesta voi olla etua, riippuen tietenkin siitä, keitä lopulta presidenttiehdokkaina nähdään.

Vihreissä  ja Perussuomalaisissa tilanne on odotetunlainen. Vihreät piiripäättäjät luottavat Pekka Haavistoon, ja jos Haavisto, 62, itse haluaa, hän varmasti pääsee kokeilemaan presidenttikampanjointia kolmannen ja miksei vaikka neljännenkin kerran. Mutta myös Ville Niinistöllä, 44, on kannatusta, mitä ei pidä jättää huomiotta.

Perussuomalaiset puolestaan luottaisivat jo viime vaaleissa ehdolla olleeseen Laura Huhtasaareen, 41, sekä tietenkin puolueen ylivoimaiseen hahmoon puheenjohtaja Jussi Halla-ahoon, 49.

Puolue vaiko sittenkin valitsijayhdistys?

Vaaleihin on siis vielä kolme vuotta aikaa, ja matkan varrella mukaan spekulaatioihin voi tulla myös yllätysnimiä.

Puolueissa epäilemättä myös pohditaan, onko puolueen ehdokkaalla ylipäätään mieltä lähteä kisaan. Vai pitäisikö perustaa valitsijayhdistys ja alkaa rakentaa ehdokkaan ympärille kansanliikettä yli puoluerajojen? Ainakin istuvan presidentin Sauli Niinistön esimerkki vuoden 2018 vaaleissa voi tähän rohkaista.

Mutta sitä ennen pitää löytää ehdokas, jossa puolueen polttomerkki on mahdollisimman himmeä.

Kirjoittaja on MTV Uutisten uutispäätoimittaja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja