Mainos

Kommentti: Vaalikarjan älykkyystesti – kolmen Niinistön presidenttipeli

Niinistö, Niinistö, Niinistö. Suomen velalla elävä, kateellinen ja poliittisesti valveutumaton kansa saattaa joutua seuraavissa vuoden 2018 presidentinvaaleissa  haasteen eteen. Pitäisi yrittää erottaa kolme eri Niinistöä.

Pitäisiköhän valtion perustaa valistusohjelma ällistyneille äänestäjille?

Presidenttipeli kuumenee ja yhdistävä tekijä saattaa olla Niinistö. Nykyinen presidentti Sauli Niinistö on ehdoton ennakkosuosikki, jos hän kulmakarvojaan vääntelemällä tai muilla keinoin päättää ilmaista haluavansa pyrkiä toiselle kaudelle.

Tuoreet terveiset hollantilaisille käyvät työnäytteestä.

Toinen Niinistö

Mutta kisaan saattaa päätyä pari muutakin Niinistöä. Tukevin etunoja vaikuttaa olevan vihreiden puheenjohtajalla Ville Niinistöllä (vihr.) , joka on asettanut viime presidentinvaalien kakkosen Pekka Haaviston (vihr.) niin sanotusti pakkorakoon.

Ville Niinistö ilmoitti vihreiden puoluekokouksessa alkukesästä, että puolue haluaa Haaviston presidenttiehdokkaaksi, mutta ehdokas nimetään tänä vuonna siitä riippumatta, mitä Haavisto päättää.

Haavistolle aikataulu on hankala, koska Niinistön (Sauli) ratkaisu ei vielä tänä vuonna ole tiedossa. Niinpä Niinistön (Ville) junailema kiire on Haaviston kannalta kiusallinen.

Haavisto pärjäsi viime presidentinvaaleissa loistavasti, mutta menestyksen toistaminen voi olla vaikeaa. Inhimillisesti katsoen nykyiset presidenttivaalikampanjat ovat asianomaisille lisäksi erittäin raskaita.

Siksi voikin käydä niin, että presidenttiehdokkuuteen omien sanojensa mukaan varauksellisesti suhtautuva, istuvan presidentin veljenpoika Ville Niinistö voi lopulta itse päätyä vihreiden ehdokkaaksi. Johan hän julisti itsensä maan johtavien ulkopolitiikan osaajien kärkeen.

Niinistö joutuu vihreiden rotaatiosääntöjen vuoksi luopumaan puolueen puheenjohtajuudesta ensi vuonna, joten presidenttiehdokkuus pitäisi miehen politiikan eturivissä pitempään.

Kolmas Niinistö

Ja sitten se kolmas Niinistö, perussuomalainen puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.). Puheenjohtaja Timo Soini (ps.) on ilmoittanut, ettei lähde enää presidenttiehdokkaaksi.

Perussuomalaisista ei löydy montaa normiehdokasta presidentinvaaleihin, joihin kuitenkin kaikki puolueet pyrkivät löytämään oman vaihtoehtonsa.

Muita varteenotettavia persuehdokkaita voisivat olla esimerkiksi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho (ps.) ja eduskunnan puhemies Maria Lohela (ps.). Terho tosin saattaa tähytä pikemminkin Soinin seuraajaksi puolueen puheenjohtajana ja Lohela on puhemiehenä pitänyt matalaa profiilia.

Viimeisen sanan taitaa silti edelleen sanoa Soini. Toki yllätyksetkin ovat mahdollisia.

Muutkin mukana

Raadollinen syy puolueiden presidenttikisa-intoon on suorien presidentinvaalien suosio ja julkisuus, joiden avulla politikoidaan ja pedataan menestystä tuleviin (lue eduskunta-) vaaleihin.

Edes presidentin muodollisen vallan vähentyminen ei haittaa. Viime vuosina presidentin valtavan viisauden kaiho on vain lisääntynyt sekä Niinistön (Sauli) toiminnan että kansainvälisen tilanteen kiristymisen myötä.

Parhaassa  tapauksessa  pääsemme siis nauttimaan kolmen Niinistön: Sauli (kok.), Ville (vihr.) ja Jussi (ps.) presidenttikisasta. Toisinkin voi tietysti käydä.

Lisäksi näemme presidenttikisassa Matti Vanhasen (kesk.), jonkun demarin (Eero Heinäluoma (sd.) on kieltäytynyt, Jutta Urpilaista (sd.) on kysytty) ja  Vasemmistoliiton, RKP:n ja KD:n ”yllätysehdokkaat”.

Niinistö-testi

Suomalainen vaalikarja joutuu siis ehkä äärimmäiseen testiin.

Jos presidentinvaaleissa on ehdolla peräti kolme Niinistöä, joista yksi kantaa viran vastuuta ja jyrää, kaksi yrmyilee ja yksi hurmaa, yksi parantaa maailmaa ja lupaa ummet lammet, yksi murisee poterosta kohti ulko- ja sisärajaa ja niin edelleen, niin äänestyskopissa mitataan muutakin kuin luku- ja  kirjoitustaitoa Niinistö-nimien ruuhkassa.

Niinpä. Niinistön (Sauli) kerrotaan joskus tokaisseen, että jos Niinistöä siteerataan, niin olisi syytä käyttää myös etunimeä.

Edessä voivat olla värikkäät, jotenkin ehkä erikoisetkin presidentinvaalit, vaikka lopputulos juuri nyt tuntuu selvältä. Paljolti Niinistöstä riippuen.

7:44

2:18

1:49

0:34

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.