Mainos

Paatero: Poliisi tarvitsee selkeät säännöt kerjäämisen kitkemiseen

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero puolustaa sisäministeriön työryhmän esittämää kerjäämiskieltoa. Työryhmä esitti eilen, että kerjääminen julkisella paikalla kiellettäisiin Suomessa.

Paateron mukaan kielto antaisi poliisille yksiselitteisen keinon puuttua kerjäämiseen liittyvään rikolliseen ja häiritsevään toimintaan.

- Poliisilla pitäisi olla paremmat mahdollisuudet puuttua tähän toimintaan, ja silloin varmasti kerjäämisen kieltäminen ja siihen liittyvä lainsäädäntö olisi oikea tapa.

Paatero myöntää kuitenkin, että työryhmän eilen jättämään esitykseen tarvitaan vielä tarkennuksia varsin paljon. Nykyisen ehdotuksen perusteella poliisi esimerkiksi määrittelisi, lasketaanko katusoitto tai kukkien kauppaaminen kerjäämiseksi. Paatero ei pidä tätä kuitenkaan hyvänä ratkaisuna.

- Säännösten pitäisi olla yksiselitteisiä, niin että poliisin tulkintaa ei kauheasti tarvittaisi.

Paatero muistuttaa, että kerjäämiseen liittyy paljon muutakin kuin vain se, että istutaan kadulla mukin kanssa.

- Siihen on selvästi liittynyt esimerkiksi aggressiivista myyntiä, ja jopa asiakkaisiin kiinnikäymistä. Ja myös sitä, että kerjäläisten mukit käydään keräämässä aivan toisten ihmisten toimesta, jotka eivät suinkaan asu kerjäläisleireillä.

Toiminnan järjestelmällisyydestä kielii Paateron mukaan myös se, että Romaniassa on parhaillaan käynnissä oikeudenkäynti, jossa yli 20 henkilöä on syytteessä kerjäämistoiminnan järjestämisestä ulkomailla.

Paatero uskoo, että poliisin resurssit riittävät ongelman hoitamiseen, jos kerjäyskielto astuu voimaan.

- Poliisi joutuu jo nyt puuttumaan häiriökäyttäytymiseen varsin paljon, joten en näe tätä asiaa resurssikysymyksenä.

Myös Paatero myöntää, että koko kerjäläisongelmaa tuskin kiellolla ratkaistaan. Hän pitää silti jonkinasteista kerjäämiskieltoa ainoana oikeana mahdollisuutena.

- On vaikea kuvitella, että löytyisi joku muu keino kuin se, että kerjääminen jollain tavalla kiellettäisiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.