Pääsiäisviikko yli kaksinkertaisti lasten yhteydenotot Apuu-chattiin: "Olemme päivittäin yhteydessä lastensuojeluun"

Pääsiäisviikon aikana yhteydenotot lisäntyneet hurjasti lapsille ja nuorille suunnatussa Apuu-chatissa – projektipäällikkö kertoo lasten tilanteesta 6:13
Jopa alakoululaiset kertovat huolistaan ammattilaisille.

Kiusaaminen, korona-ahdistus ja vanhempien juominen saavat alaikäiset ottamaan yhteyttä ammattilaiseen. Pääsiäisviikolla on pitänyt kiirettä.

Lapsille ja nuorille suunnattu Apuu-chat sai ennätysmäärän yhteydenottoja pääsiäisviikolla. SOS-lapsikylän valtakunnallinen keskustelupalvelu on tarkoitettu 7–15-vuotiaille lapsille, jotka tuntevat olonsa uhatuksi tai turvattomaksi.

Pääsiäisviikolla Apuu-chattiin otettiin yhteyttä 1 600 kertaa, kun edeltävänä viikkona yhteydenottoja oli noin 750. Palvelu on monelle lapselle viimeinen keino pyytää apua. 

– Viikko sitten tubettajasiskokset Elina ja Sofia kertoivat Apuu-chatista kanavallaan. Silloin kävijämäärämme räjähtivät. On ilahduttavaa, että uudet lapset ovat löytäneet palvelumme, mutta toisaalta myös huolestuttavaa, miettii projektipäällikkö Johanna Virtanen.

Lastensuojeluviranomaisiin pitänyt ottaa yhteyttä

Joka päivä kello 9–22 avoinna oleva chat avattiin viime keväänä tuomaan helpotusta vallitsevaan poikkeustilanteeseen.

Tuntumana on, että lapset tarvitsevat keskusteluapua ja neuvoja erityisesti juhlapyhinä. 

– Juhlapyhät nostattavat lapsissa vanhoja pelkoja, jotka ovat liittyneet ikäviin tapahtumiin kodeissa, kuten vanhempien päihteiden käyttöön tai ristiriitoihin. Myös korona on ollut meillä tosi iso keskustelun aihe: korona huolestuttaa ja kyllästyttää. 

Myös ongelmat kaverisuhteissa ja kiusaaminen ahdistavat alaikäisiä.

Pääsiäisviikolla avun tarpeessa ovat olleet erityisesti 11–13-vuotiaat lapset. Nuorimmat yhteydenottajat ovat olleet 7-vuotiaita.

Rajuimmat tapaukset ovat tarkoittaneet sitä, että chatin työntekijät ovat joutuneet ottamaan yhteyttä lastensuojeluviranomaisiin. 

– Kyllä ihan päivittäin olemme yhteydessä lastensuojeluun, paljastaa projektipäällikkö Johanna Virtanen.

Katso videolta tarkemmin, millaiset ongelmat ovat juuri nyt nuorten mielen päällä!

Lue myös:

    Uusimmat