Mainos

Nuorisotyöntekijät yllättyivät: Miksi nuoret kaipaavat keskusteluapua erityisesti sunnuntai-iltoina?

Nuorten avunpyynnöt luotettavalta aikuiselta ovat yleistyneet etenkin sunnuntai-iltaisin, kertovat Nuorten Palvelu ry:n Etsivän Nettityön työntekijät.

Aiemmin nuorten avuntarve heijastui vilkkaina maanantai-iltoina. Nettietsivä Jani-Markus Heinolan mukaan viime keväänä aloitettu kokeilu tarjota luottamuksellinen kontakti aikuiseen sunnuntaisin on osoittautunut tarpeelliseksi.

– Sunnuntai-illat kello 20.00-23.30 ovat olleet ruuhkaisia. Skypen, Whats Appin, KiK Messengerin ja Ask.fm:n kautta nuoret lähestyvät työparia omilla kysymyksillään ja vastauksia on kirjoitettava illan mittaan lukuisia, Heinola kertoo.

Vuodesta 2010 verkossa nuorten apuna toimineiden nettietsivien, Heinolan ja Veera Suhosen mukaan linjoilla on jokaisena iltana 10–20 nuorta.

2:19

Kaltoinkohtelua, yksinäisyyttä, mielen ja kehon häiriöitä

Keskustelunaiheina on aina aito avuntarve – nuoria on kohdeltu kaltoin eikä terveys- tai oppilashuollosta ole saatu tarvittavaa palvelua. Myös yksinäisyys, syömishäiriöt, viiltely, mielenterveysongelmat ovat nettietsivien mukaan apua tarvitsevien nuorten ongelmia.

– Monille nuorille alkava viikko ja arki aiheuttavat huolta ja mielessä pyörii monenlaisia kysymyksiä. Kouluun ja kavereihin liittyvät pelot saattavat askarruttaa. Koulumotivaatio on hukassa tai menestyspaineet painavat. Sunnuntai-iltana moni huomaa, että edelliset yöt ovat menneet valvoessa ja ajatus arkeen heräämisestä tuntuu vaikealta, Nuorten palvelu ry:n tiedotteessa kerrotaan.

Nuorten palvelu ry:n toiminnanjohtaja Jaakko Nuotio korostaakin, ettei virka-aika ole aina oikea aika nuorten ongelmien puimiseen.

– Nuorille suunnattujen palveluiden kehittämisessä olisi enemmän kiinnitettävä huomiota palveluiden osuvuuteen, oikea-aikaisuuteen ja lähestyttävyyteen. Kaukana olevat keskitetyt palvelupisteet eivät houkuttele nuoria käsittelemään arkoja asioita etenkin jos ongelmat koskevat paikallista palvelua.

2:00

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.