Mainos

Pääsiäiskorttiperinne kukoistaa jälleen

Viime pääsiäisenä suomalaiset muistivat sukulaisiaan ja ystäviään yli kahdella miljoonalla pääsiäiskortilla. Kevään ja ylösnousemuksen juhla onkin kolmanneksi suosituin korttipäivä joulun ja ystävänpäivän jälkeen.

Innokkaimpia pääsiäiskorttien lähettäjiä ovat naiset. Pääsiäiskorttien historia yltää viime vuosisadalle saakka. Kortteja on lähetetty aina 1870-luvulta lähtien, jolloin aiheina olivat noidat, pääsiäistontut, pupujussit ja pääsiäissuudelmat. Pääsiäiskorteille ovat myös aina olleet tyypillisiä uskonnolliset kuvamaailmat. Vuosisadan alussa alkoivat korteissa näkyä suuret yhteiskunnalliset tapahtumat Japanin-Venäjän sodasta työväenliikkeeseen. Myöhemmin korttien kuvituksessa heijastuivat autojen ja puhelimen käyttö. Sota-ajan korteissa taas pääsiäistiput jonottivat asuntojonossa tai vaatekaupan tiskillä.

Pääsiäiskorttikulttuuri kukoisti Suomessa aina 1960-luvulle asti. Perinne koki kuitenkin hetkittäisen kuihtumisen kaupungistumisaallon myötä. Parinkymmenen vuoden hiljaiselon jälkeen pääsiäiskortit ovat tehneet uutta tulemista koko tämän vuosikymmenen ajan. Pääsiäiskortin voi tänä vuonna somistaa taiteilija Pirkko Juvonen-Valtosen piirtämällä Krookus-postimerkillä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.