Päänsärky, vatsakipu, tinnitus – näin hoidat vaivat satoja vuosia vanhan yrttikirjan ohjein

Lue, miten 1400-luvulla kirjoitetussa Naantalin luostarin lääke- ja yrttikirjassa neuvotaan hoitamaan monia nykyäänkin vaivaavia kipuja. Olisiko ohjeista apua sinun kolotuksiisi?

Päänsärky

Pese pää kuumassa viinissä liotetulla mirhalla – mirhaksi kutsutaan öljystä, viinistä ja hyväntuoksuisista yrteistä keitettyä paksua nestettä. Murskaa sinapinsiemeniä veteen ja pese suu liemellä, se aivastuttaa ja puhdistaa pään.

Jos päänsärky aiheutuu kylmästä, käytä majavanhaustaa. Se on eläimen peräpäässä sijaitsevasta rauhasesta ihon pintaan erittyvää tahmeaa nestettä, jota majava käyttää reviirinsä merkitsemiseen.

Vatsavaivat

Käytä vatsavaivoihin koiruohoa eli absinttia sekoitettuna joko sadeveteen tai voiteena kuumaan öljyyn. Ummetukseen auttavat tuore nokkonen ja kaali. Vahvojen lääkintäaineiden aiheuttama löysä vatsa voidaan parantaa hyvin käymällä kylvyssä, jossa on katajanmarjoja runsaassa sadevedessä kuumennettuna.

Haavat

Käytä haavoihin mirhaa: "se syö pois haavojen kuolleen lihan". Erityisesti märkiviin haavoihin voit käyttää sinappimursketta etikassa. Myös murskattu koiruoho ja murskatut nokkosenlehdet suolassa käyvät tuoreisiin haavoihin siveltäviksi.

Raskaus

Raskaus on nimitys, jota ei koskaan käytetty suoraan Naantalin luostarin lääke- ja yrttikirjassa: sen sijaan puhuttiin esimerkiksi siitetystä lapsesta äidin sisällä. Raskaana oleville suositellaan mirhaa, "koska se vahvistaa tilaa, jossa lapsi makaa äitinsä sisällä". Toisaalta se myös "poistaa kuolleen lapsen".

Ihottuma

Hoida ihottumaa sinapinsiemenillä voiteeseen lisättynä. Syyhy helpottuu koiruohohauteella.

Pahanhajuinen hengitys

Hengityksen saat raikkaaksi, kun pureskelet mirhaa.

Syöpäläiset

Karkota ei-toivotut vieraat esimerkiksi etikkaan ja voihin sekoitetulla murskatulla koiruoholla.

Tinnitus

Laulaviin korviin kaadetaan koiruohomurskaa härän sappeen sekoitettuna.

Piia Simola/Studio55.fi

Kuvat: Colourbox.com, Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat