Pääministerin osallistumista olympialaisiin pidetään hätiköitynä

Pääministeri Matti Vanhasen ilmoitus osallistua Pekingin olympialaisten avajaisiin on nostattanut tunteita.

Valtaosa eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsenistä pitää Vanhasen päätöstä pahasti hätiköitynä.

Ulkoministeri Alexander Stubb, joka ilmoitti eilen ettei olisi lähtenyt avajaisiin, sanoi tänään, että kyse on myrskystä vesilasissa.

Ulkoministerin eilinen huomautus, ettei hän olisi lähtenyt avajaisiin, nostatti kulmakarvoja.

Tänään Stubb tyynnytteli kohua Tallinnassa. Hänen mukaansa kysymys ei ole pääministerin ja ulkoministerin radikaaleista linjaeroista vaan myrskystä vesilasissa.

MTV3 uutiset kysyi tänään ulkoasiainvaliokunnalta kantaa pääministerin päätökseen.

Viisi tuki Vanhasta. Liisa Jaakonsaari sanoo, että ihmisoikeustilanne oli tiedossa jo olympialaisista päätettäessä ja nyt hurskastellaan.

- Kyllä minä hänen kantansa ymmärrän tässä kysymyksessä. Hän haluaa varmaan edistää ihmisoikeuksia ja poliittisia kysymyksiä ensisijaisesti muilla foorumeilla, sanoo Antti Kaikkonen.

Täysin kielteisellä kannalla oli kaksi.

- Minun mielestä se ei ole oikein. Minun mielestä on myös politiikkaa se, että otetaan kantaa ja mennään mukaan eli aivan yhtä paljon urheilun ja politiikan sotkemista on mukaan meneminen, sanoo Annika Lapintie.

- Mielestäni väärin eli ratkaisu tuli liian aikaisin. Euroopan unionin olisi pitänyt keskustella tästä yhdessä ja Suomi olisi siinä voinut noudattaa EU:n linjaa, toteaa Pekka Haavisto.

Selvä enemmistö piti pääministerin päätöstä hätiköitynä.

Euroopan unionin neuvottelut ovat kesken ja olisi ollut hyvä katsoa, pääseekö EU yksimielisyyteen painostustoimista.

- Ainakin se oli kova päätös. Vanhasen pitäisi huomata, että olympialaisten avajaiset ja olympialaiset yleensä ovat maailman suurin mainosrumpu ja järjestävä maa aina tätä mainosrumpua lyö omaksi eduksensa. Tässä vaiheessa ei olisi pääministerin kannattanut tehdä tuon tyyppistä päätöstä ylipäätänsä, sanoo Antti Kalliomäki.

Aika moni ulkoasiainvaliokunnan jäsen piti Vanhasen päätöstä käsittämättömänä.

Vanhanen itse otti kritiikin rauhallisesti.

- Etukäteen muistelin semmoisia puheenvuoroja , jossa harmiteltiin sitä että pääministeri on liian varovainen tässä aiheessa. Jossakin vaiheessa se asia vaan pitää päättää, osallistuuko vai ei. Ja valmisteluja tehdään tämän osallisumisen pohjalta, Vanhanen pohti.

Ulkoasiainvaliokunnan jäsenistä emme tavoittaneet Tanja Karpelaa ja Katri Komia.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat