Pääministeri Theresa May aikoo pyytää brexitin lykkäämistä kesäkuun loppuun asti – Britannia varaa jo äänestystiloja EU-vaaleihin

Britannian pääministeri Theresa May aikoo pyytää brexitin lykkäämistä kesäkuun loppuun asti, kertoo pääministerin edustaja.

May on kirjoittanut asiasta kirjeen Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskille.

Lukuisat mediat kertoivat tänään nimettömään lähteeseen vedoten, että Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk on valmis antamaan korkeintaan vuoden lisäaikaa brexitille.

AFP:n lähteen mukaan Tuskin on määrä esittää asia tänään EU:n jäsenmaille. Myös EU-johtajien tulisi hyväksyä asia ensi viikon tapaamisessaan. BBC:n mukaan suunnitelmaan kuuluu, että Britannia saisi lähteä EU:sta myös aiemmin, mikäli maan parlamentti hyväksyy EU:n kanssa neuvotellun erosopimuksen.

Britannian on ollut määrä erota EU:sta viikon kuluttua 12. huhtikuuta, mutta maan parlamentti ei ole hyväksynyt neuvoteltua erosopimusta. Jos Britannia on EU:n jäsen vielä EU-parlamenttivaalien aikaan toukokuun lopussa, tarkoittaa se, että Britannian on pidettävä EU-vaalit ja lähetettävä edustajia EU-parlamenttiin.

Pääministeri Theresa May on kamppaillut aikaa vastaan yrittäessään epätoivoisesti saada tukea sille, että erosopimusehdotus saataisiin parlamentin alahuoneen äänestettäväksi neljännen kerran. Sopimukseton ero olisi epäedullinen sekä EU:lle että Britannialle.

Britanniassa valmistaudutaan jo "mahdottomiin" EU-vaaleihin 

Britanniassa vaaliviranomaiset ovat ryhtyneet kaikessa hiljaisuudessa varaamaan kouluja ja muita julkisia tiloja EU-parlamenttivaalien äänestyspaikoiksi. Myös miljoonista äänestyslipuista on tehty alustavia tilauksia, vaikka lopullista varmuutta vaalien järjestämisestä ei vielä ole.

Pääministeri Theresa May on julistanut aiemmin useaan otteeseen, että eurovaalien järjestäminen EU:sta eroon pyrkivässä Britanniassa on "mahdoton ajatus". Huhut pidemmästä brexit-jatkoajasta näyttävät kuitenkin vievän brittejä vääjäämättä kohti vaaliuurnia toukokuussa.

Kansalaisten vastareaktiota pelkäävät pääpuolueet konservatiivit ja labour ovat pitäneet suunsa visusti kiinni mahdollisista vaalikampanjasuunnitelmista. Hallitus joutui kuitenkin tämän viikon alussa vihdoin myöntymään vaaliviranomaisten painostukseen ja lupasi rahaa välttämättömien valmistelujen aloittamiseksi.

Kuukausien valmistelutyö viikoissa

Erään vaaliviranomaisen mukaan se tehdään mitä pystytään, vaikka edessä on "yli-inhimillinen" ponnistus. Normaalisti EU-vaaleihin valmistautuminen olisi aloitettu jo ennen joulua, nyt aikaa on vain muutamia viikkoja. Omien kansalaisten äänioikeuden toteutumisesta huolehtimisen lisäksi viranomaisten pitää lähettää kirjeet Britanniassa asuville yli kolmelle miljoonalle muiden EU-maiden kansalaiselle ja tiedustella heiltä, aikovat nämä äänestää Britanniassa vai kotimaassaan.

EU-vaaleissa on äänestetty perinteisesti laiskasti, niin Britanniassa kuin muissakin jäsenmaissa. Brexit-eurovaalit on jo etukäteen leimattu "zombievaaleiksi" mutta äänestysprosentti saattaa myös yllättäen nousta, koska poliittinen tilanne on niin tulehtunut.

Lue myös:

    Uusimmat