Pääministeri Orpo kertoo: Näin EU:ssa suhtaudutaan Suomen päätökseen sulkea itäraja

Orpo EU:n Ukraina-päätöksestä: "Erittäin vahva viesti" 8:05
Näin Orpo kommentoi EU:n päätöstä aloittaa jäsenneuvottelut Ukrainan kanssa sekä hallituksen päätöstä sulkea itäraja uudelleen.

Hallitus päätti jälleen torstaina itärajan täyssulusta. Pääministerin mukaan Suomen päätös saa tukea muilta EU-mailta.

Hallituksen päätös sulkea itäraja saa tukea muilta EU:n jäsenmailta, kertoo pääministeri Petteri Orpo (kok.). Hän kommentoi asiaa suomalaisille tiedotusvälineille Brysselissä EU-huippukokouksen yhteydessä.

Kaksi rajan raja-asemaa avattiin torstaina aamulla. Jo saman päivän aikana hallitus päätti sulkea kaikki rajanylityspaikat uudelleen perjantaista kello 20 alkaen.

Orpon mukaan päätös oli välttämätön.

– Valitettavasti hybridivaikuttamisen ilmiö palasi saman tien. Kyse ei ole niinkään ihmisten määrästä, vaan tästä ilmiöstä, Orpo kommentoi.

Orpon mukaan oli välttämätöntä antaa Venäjälle mahdollisuus lopettaa turvapaikanhakijoiden välineellistäminen. Siihen se ei kuitenkaan tarttunut, vaan jatkoi ihmisten edesauttamista rajalle.

Tukea muilta EU-mailta

Pääministeri kertoo informoineensa muita EU-päämiehiä rajapäätösten eri vaiheissa. Rajatilanne on hänen mukaansa ollut yksi yleisimpiä keskustelunaiheita kollegoiden kanssa.

– Olen kertonut myös tänään, mitä olemme tekemässä.

Orpon mukaan se, että kyseessä ei ole tavallinen turvapaikanhaku vaan Venäjän hybridioperaatio EU:ta vastaan, on ymmärretty hyvin. Tuki on ollut vahvaa.

– Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen lähetti vielä juuri ennen tätä kokousta kirjeen, jossa erikseen nostettiin esille Suomen rajan tilanne ja annettiin vahva tuenlupaus Suomelle ja mahdollisesti muille maille, joissa tätä ilmiötä on.

Lue myös:

    Uusimmat