Latvialle kritiikkiä käännytyspolitiikasta – pääministeri puolustaa: "Lakejamme ei voida käyttää meitä vastaan"

Latvian pääministeri vierailee Suomessa – katso tiedotustilaisuus 17:43
Katso video: Latvian pääministeri vastasi Petteri Orpon kanssa kysymyksiin rajaturvallisuudesta

Suomen ja Latvian pääministerit keskustelivat Suomessa muun muassa Venäjän hybridivaikuttamisesta.

Etenkin rajaturvallisuus nousi esiin Latvian pääministerin Evika Silinan vierailulla Suomessa. Yhdessä pääministeri Petteri Orpon (kok.) kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa Silina puolusti Latvian päätöstä pitää Valko-Venäjän rajansa suljettuna turvapaikanhakijoilta.

– Olemme EU:n ulkoraja ja olemme vastuussa omien rajojemme turvaamisesta, jos epäystävällinen naapuri päättää tehdä hybridihyökkäyksiä työntämällä ihmisiä rajan yli, Silina sanoi tiedotustilaisuuden yhteydessä.

Latvia sulki rajan kaksi vuotta sitten, kun Valko-Venältä alkoi pyrkiä suuria joukkoja kolmansien maiden kansalaisia. Silina totesi Latvian olleen hyvin samanlaisessa tilanteessa, missä Suomi nyt on itärajalta pyrkivien turvapaikanhakijoiden osalta. 

– Meidän on ymmärrettävä, etteivät he ole vain turvapaikanhakijoita, vaan tässä on kyse Venäjän ja Valko-Venäjän hybridihyökkäyksistä, Silina sanoi.

"Lakejamme ei voida käyttää meitä vastaan"

Latviaa on syytetty kansainvälisten sopimusten rikkomisesta tiukalla rajapolitiikallaan. Muun muassa ihmisoikeuksia suojeleva Euroopan neuvosto pyysi viimeksi helmikuussa Latvian viranomaisia lopettamaan käännytykset rajalta. 

– Meidän lakejamme ja oikeusvaltioperiaatteitamme ei voida käyttää meitä vastaan siten, että Venäjä ei noudata mitään oikeusvaltioperiaatteita. Tämä voi olla vaikea ymmärtää, mutta valtiomme oli tehtävä tämä päätös, Silina sanoi.

Orpon mukaan myös Suomessa ollaan tarvittaessa valmiita tiukentamaan rajatoimia.

– Tässä ei ole kyse turvapaikanhakijoista vaan hybridihyökkäyksestä ja kansallisesta turvallisuudesta. Jos tarve tulee, Suomi on varautunut lisätoimiin kansallisen lainsäädännön sekä kansainvälisten velvoitteiden osalta, Orpo kertoi tiedotustilaisuuden yhteydessä. 

Suomeen oli perjantaiaamuun mennessä saapunut heinäkuun jälkeen 895 kolmansien maiden kansalaista itärajan rajanylityspaikkojen kautta.

Lue myös:

    Uusimmat