Itäraja: Tänään 124 turvapaikanhakijaa – Venäjällä liukastellaan polkupyörillä

Rajavartiosto Vaalimaalla: Venäjältä havaintoja kymmenistä uusista tulijoista 4:16
Näin Rajavartiosto kertoi tilanteesta Vaalimaalla iltapäivällä.

MTV Uutisten haastattelemien silminnäkijöiden mukaan rajan takana on useita kymmeniä turvapaikanhakijoita matkalla kohti Vaalimaata.

Yhteensä 124 henkilöä on hakenut tänään turvapaikkaa. Niiralassa turvapaikkaa on hakenut 96 ja Vaalimaalla 28. 

Eräs rajan yli tullut pariskunta näytti MTV Uutisille matkalta ottamiaan kuvia, mutta ei antanut kuvata itseään, koska pelkäsi seurauksia. Asiasta kertoo Vaalimaan raja-asemalta raportoiva MTV Uutisten toimittaja Raija Kantomaa

Kuvissa näkyi useita kymmeniä turvapaikanhakijoita eri tarkastuspisteillä Venäjän puolella rajaa. 

Pariskunnan mukaan yhdellä tarkastuspisteellä yksistään oli ollut kymmenestä viiteentoista autoa, joissa oli ollut polkupyöriä ja jokaisessa vähintään neljä henkeä.

Pariskunnan mukaan turvapaikanhakijoita oli ainakin kolmella Venäjän rajan tarkastuspisteellä useiden kilometrien matkalla. Jotkut yrittivät ajaa polkupyörillä liukkaalla tiellä lumisateessa.

Rajavartiosto on vahvistanut havainnot. Sen mukaan Venäjältä on tulossa vielä kymmeniä ihmisiä.

MTV Uutiset haastatteli henkilöä, joka antoi MTV uutiselle videoita ja kuvan kuinka turvapaikanhakijat matkaa ovat kohti Suomen rajaa ja Vaalimaata.

Hallitus tekee uusia päätöksiä illalla

Sisäministeri Rantasen mukaan hallitus tekee uusia rajapäätöksiä tänään.

Suomeen on tullut jo kymmeniä turvapaikanhakijoita sen jälkeen, kun itäraja aukesi osittain tänään. Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) sanoo STT:lle, että valtioneuvosto kokoontuu vielä tänään tekemään uusia itärajaa koskevia päätöksiä. Rantanen arvioi vaihtoehdoiksi, että joko toinen nyt auki olevista raja-asemista menee kiinni tai itäraja suljetaan taas kokonaan. Hän ei vielä kommentoi asiaa tarkemmin.

Syynä on Rantasen mukaan se, että ilmiö näyttää jatkuvan. Turvapaikanhakijoiden määrä etenkin Niiralan rajanylityspaikalla on kasvanut, kun Vaalimaan ja Niiralan raja-asemat aukesivat tänään liikenteelle.

Puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.) sanoi MTV Uutisille, että raja laitetaan kokonaan kiinni, jos näyttää siltä, että ohjaaminen on oikeasti alkanut, niin kuin nyt merkkejä siitä on. Venäjän epäillään siis ohjaavan ihmisiä rajalle hakemaan Suomesta turvapaikkaa.

Uutista päivitetty kello 20.35: Päivitetty tieto turvapaikanhakijoiden määrästä torstaina.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat